Ik wil zonnepanelen, hoeveel moet ik er plaatsen?

Wanneer u zonnepanelen installeert, wilt u evenveel energie produceren als u op jaarbasis verbruikt. Wie minder stroom opwekt dan verbruikt, zal nog extra stroom van het net moeten gebruiken.

 

Wanneer u berekent hoeveel zonnepanelen u moet installeren, moet u rekening houden met drie factoren:

 

  • Uw jaarverbruik, uitgedrukt in kWh. Deze vindt u op uw laatste afrekeningsfactuur.
  • Het vermogen van de zonnepanelen die u wilt aankopen. De meeste zonnepanelen hebben een Wattpiek van 270 Watt. Dat wil zeggen dat één paneel maximaal 270 Watt oplevert in ideale omstandigheden. Bij de iets duurdere hoogrendementspanelen gaat dat tot 350 Watt. Wanneer u die Wattpiek vermenigvuldigt met 0,89, krijgt u het aantal zonnepanelen die u nodig hebt om uw verbruik op te vangen.
  • De ligging, grootte en helling van uw dak. In het beste geval is uw dak naar het zuiden georiënteerd, en heeft het een hellingsgraad van 35°. Hoe meer uw dak afwijkt van die positie, hoe meer zonnepanelen u nodig zal hebben om het verlies in opgewekte vermogen te compenseren.

 

 

Opgelet: dit is enkel van toepassing op gebruikers met een jaarlijks gelezen meter waarbij het jaarlijks elektriciteitsverbruik lager is dan 50 MWh en het jaarlijks gasverbruik lager is dan 100 MWh. 

Is dit niet het antwoord dat u zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vindt u daar meer uitleg.