Ik heb zonnepanelen, hoe wordt mijn factuur berekend?

Ik heb zonnepanelen, moet ik nu minder betalen?

Wanneer u zonnepanelen heeft, zal u minder energie van ons verbruiken, waardoor u normaal gezien minder betaalt. Dat verschil ziet u niet meteen op uw voorschotfactuur, doordat uw voorschotbedrag steeds berekend wordt wanneer we uw afrekeningsfactuur opmaken. Wilt u uw voorschotbedrag alvast verlagen, dan kan dat via onze online tool Mijn Essent.

 

Hoe berekenen jullie mijn factuur als ik zonnepanelen heb?

Als u zonnepanelen heeft, heeft u normaal gezien ook een terugdraaiende energiemeter. Die berekent het verschil tussen uw verbruik en uw productie. Dat verschil noemen we uw netto verbruik. We berekenen uw afrekeningsfactuur op basis van dat netto verbruik.

 

Bij het opmaken van uw afrekeningsfactuur, zijn we verplicht de meterstand te gebruiken die uw distributienetbeheerder doorgeeft.

 

Krijgt u energie die u te veel produceerde terugbetaald?

Nee, om technische en juridische redenen kunnen we energie die u te veel produceerde niet vergoeden. Meer informatie hierover vindt u op de website van VREG.

 

 

Opgelet: dit is enkel van toepassing op gebruikers met een jaarlijks gelezen meter waarbij het jaarlijks elektriciteitsverbruik lager is dan 50 MWh en het jaarlijks gasverbruik lager is dan 100 MWh. 

 

Is dit niet het antwoord dat u zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vindt u daar meer uitleg.