Hoe weet ik of ik zonnepanelen kan plaatsen op mijn dak?

Ligt mijn dak in de juiste windrichting?

 

Uw dak is het meeste geschikt voor zonnepanelen wanneer het naar het zuiden georiënteerd is. Toch is dat al een hele tijd geen vereiste meer om voordeel te slaan uit uw zonnepanelen. De huidige panelen zijn namelijk zo krachtig, dat u uit iedere oriëntering van oost naar west voordeel kunt halen uit uw zonnepanelen.

 

Kan u zomaar zonnepanelen op ieder dak installeren?

 

U moest steeds rekening houden met de leeftijd van uw dak en de stevigheid ervan. Oudere daken hebben meestal baat bij een renovatie voor u er zonnepanelen op bevestigt.

 

Wanneer u een een ouder dak hebt, gaat u het beste ook na of er asbestleien op het dak liggen. Op daken waar zulke leien op liggen kunnen geen zonnepanelen geïnstalleerd worden, doordat die te schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de installateurs.

 

Ik heb een plat dak of wil zonnepanelen op de grond plaatsen

 

Wie zonnepanelen installeert, doet dat idealiter op een dak met een hellingsgraad van 35°. Iedere graad die daarvan afwijkt zorgt voor een zeer kleine afname in rendabiliteit.

 

Heeft u een plat dak, of wilt u zonnepanelen op de grond plaatsen, dan kan dat probleemloos aan de hand van een metalen frame. Die staat meteen in de juiste hellingsgraad en kan zuidwaarts georiënteerd worden.

 

 

Opgelet: dit is enkel van toepassing op gebruikers met een jaarlijks gelezen meter waarbij het jaarlijks elektriciteitsverbruik lager is dan 50 MWh en het jaarlijks gasverbruik lager is dan 100 MWh. 

Is dit niet het antwoord dat u zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vindt u daar meer uitleg.