Zonnepanelen via Essent, zo makkelijk kan het zijn

Zelf duurzame energie produceren? Dat is slim, want zo bespaar je op je energiefactuur. Bovendien is het via ons eenvoudig te regelen. We werken samen met ARALT, een expert in onderhoud en installatie van zonnepanelen. Ze maken deel uit van de Essent-groep.

 

Met ARALT kies je voor:

 • Zonnepanelen met een hoge kwaliteit en een marktconforme prijs
 • Installatie met uitstekende afwerking en oog voor detail
 • 10 jaar sectorervaring
 • Tot 25 jaar garantie op je zonnepanelen
 • Een persoonlijk contact en een snelle service
 • Geen voorschot

 

Laat je adviseren of vraag een vrijblijvende offerte aan. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van ons aanbod.

Waarom zonnepanelen?

Besparen op je energiefactuur
Zonlicht is gratis. Het deel van je elektriciteitsverbruik dat je zelf produceert met zonnepanelen hoef je niet aan te kopen bij je energieleverancier. Zo bespaar je rechtstreeks op je energiefactuur!

Duurzaam investeren
Zonnepanelen produceren groene stroom. Je kiest dus bewust voor duurzame energie. Bovendien heb je vandaag de dag na gemiddeld 8 à 10 jaar de kosten van je investering terugverdiend.

Je woning wordt meer waard
Zonnepanelen zijn een meerwaarde voor je huis. Uit onderzoek blijkt dat een huis met zonnepanelen niet alleen sneller verkoopt, maar ook meer opbrengt.

Vlaanderen is energie - Zonnekaart

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Het Vlaams Energieagentschap heeft een zonnekaart online gezet waarop je kan zien of het dak van jouw huis geschikt is voor zonnepanelen. Bereken je zonnewinst om het aantal panelen te kennen dat jij zou kunnen plaatsen. Je krijgt dan ook een idee van de aankoopprijs, wat je zou besparen op je energiefactuur, de terugverdientijd van je investering en de winst voor het milieu.

Naar de zonnekaart

Kost en opbrengst

 • Goed nieuws! De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren met 50% gedaald.
 • Naast de aankoopprijs van je systeem betaal je ook voor de installatie. Zodra je zonnepanelen hebt, betaal je via je elektriciteitsfactuur een zogenaamd prosumententarief.
 • Het deel van je elektriciteitsverbruik dat je zelf produceert met zonnepanelen hoef je niet aan te kopen bij je energieleverancier. Zo bespaar je rechtstreeks op je energiefactuur!
 • Heb je een zuidgericht dak? Dan kan je jaarlijks tot 150 kWh per m² zonnestroom produceren. De opbrengst van een dak op het oosten of het westen is nog steeds gemiddeld 125 kWh per m².
 • De terugverdientijd van je investering is gemiddeld 8 à 10 jaar.
 • Sinds 1 januari 2015 kan je een energielening aanvragen met een interest van 0 of 2%. Lees er hier alles over.
 • Als je zonnepanelen plaatst, kan je in aanmerking komen voor een E-peilpremie van de Vlaamse overheid. Lees er hier alles over.

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES OF EEN OFFERTE

Je wordt binnen de 3 werkdagen gecontacteerd met een antwoord op je vraag

Door op ‘verzenden’ te drukken, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens doorgeven aan onze partner (installateur van zonnepanelen) zodat die je kan contacteren. Verander je van gedacht en wil je die toestemming weer intrekken, stuur dan binnen de 24 uur een mailtje naar dpo@essent.be. Meer informatie over de manier waarop Essent je gegevens verwerkt, vind je in ons privacystatement.

Veelgestelde vragen


 • Wanneer je zonnepanelen installeert, wil je evenveel energie produceren als je op jaarbasis verbruikt. Wie minder stroom opwekt dan verbruikt, zal nog extra stroom van het net moeten gebruiken.

   

  Wanneer je berekent hoeveel zonnepanelen je moet installeren, moet je rekening houden met drie factoren:

   

  • Je jaarverbruik, uitgedrukt in kWh. Deze vind je op je laatste afrekeningsfactuur.
  • Het vermogen van de zonnepanelen die je wil aankopen. De meeste zonnepanelen hebben een Wattpiek van 270 Watt. Dat wil zeggen dat één paneel maximaal 270 Watt oplevert in ideale omstandigheden. Bij de iets duurdere hoogrendementspanelen gaat dat tot 350 Watt. Wanneer je die Wattpiek vermenigvuldigt met 0,89, krijg je het aantal zonnepanelen die je nodig hebt om jouw verbruik op te vangen.
  • De ligging, grootte en helling van je dak. In het beste geval is je dak naar het zuiden georiënteerd, en heeft het een hellingsgraad van 35°. Hoe meer je dak afwijkt van die positie, hoe meer zonnepanelen je nodig zal hebben om het verlies in opgewekte vermogen te compenseren.

 • Ligt mijn dak in de juiste windrichting?

   

  Je dak is het meeste geschikt voor zonnepanelen wanneer het naar het zuiden georiënteerd is. Toch is dat al een hele tijd geen vereiste meer om voordeel te slaan uit je zonnepanelen. De huidige panelen zijn namelijk zo krachtig, dat je uit iedere oriëntering van oost naar west voordeel kan halen uit je zonnepanelen.

   

  Kan je zomaar zonnepanelen op ieder dak installeren?

   

  Je moet steeds rekening houden met de leeftijd van je dak en de stevigheid ervan. Oudere daken hebben meestal baat bij een renovatie voor je er zonnepanelen op bevestigt.

   

  Wanneer je een een ouder dak hebt, ga je het beste ook na of er asbestleien op je dak liggen. Op daken waar zulke leien op liggen kunnen geen zonnepanelen geïnstalleerd worden, doordat die te schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de installateurs.

   

  Ik heb een plat dak of wil zonnepanelen op de grond plaatsen

   

  Wie zonnepanelen installeert, doet dat idealiter op een dak met een hellingsgraad van 35°. Iedere graad die daarvan afwijkt zorgt voor een zeer kleine afname in rendabiliteit.

   

  Heb je een plat dak, of wil je zonnepanelen op de grond plaatsen, dan kan dat probleemloos aan de hand van een metalen frame. Die staat meteen in de juiste hellingsgraad en kan zuidwaarts georiënteerd worden.

   

 • Zonnepanelen hebben gemiddeld een levensduur tussen 25 en 30 jaar. De omvormer die bij je zonne-installatie hoort, gaat normaal gezien 10 jaar mee, maar kan sneller aan vervanging of herstelling toe geraken.

 • Wanneer je een klein dak hebt, of als een groot deel van je dak in beslag wordt genomen door dakramen of schaduw, dan moet je berekenen of je voordeel haalt uit je investering. Bereken eerst hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om evenveel energie op te wekken als je verbruikt. Kijk daarna naar de kostprijs van de panelen en of je winst zou halen uit je investering.

   

  Bij kleine daken kan je er voordeel uit slaan om zonnepanelen met een hoog rendement te kopen. Let er wel op dat die panelen meer kosten dan standaard zonnepanelen.

   

 • De prijs van je zonnepanelen en omvormer hangt af van het vermogen dat je kan omzetten en de hoeveelheid van panelen die je nodig hebt. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om winst te maken, kan je zelf berekenen. Voor een offerte kan je steeds terecht bij onze partner via het contactformulier op deze website.

 • Als je woning ouder is dan 10 jaar betaal je slechts 6% btw. Voor nieuwbouw en woningen jonger dan 10 jaar betaal je 21% btw.

 • kWh staat voor kilowattuur, en is een term waarin je verbruik wordt uitgedrukt. 1 kWh staat gelijk aan 1000 Watt per uur. Wanneer we je verbruik vermelden op je factuur, zal dat steeds in kWh zijn.

 • Een bidirectionele elektriciteitsmeter zorgt ervoor dat we je eigen opgewekte energie met bijvoorbeeld zonnepanelen niet mee aanrekenen. Wanneer je energie verbruikt die je zelf opwekte, zal een bidirectionele elektriciteitsmeter je meterstand terugdraaien.

   

  Heb je nog geen bidirectionele meter, maar wil je zonnepanelen laten installeren? Neem dan contact op met je distributienetbeheerder. Die kan jouw nieuwe meter installeren.

 • Wanneer je zonnepanelen installeert, zijn er twee partijen die je op de hoogte moet brengen.

   

  1. Je distributienetbeheerder. Deze berekent je verbruik op basis van je meterstanden, en moet daarvoor dus ook rekening kunnen houden met je zonnepanelen. Meer informatie vind je op de website van je netbeheerder.

   

  2. Je brengt ons ook best op de hoogte wanneer je zonnepanelen laat installeren. Zo kunnen wij jouw voorschotbedrag eventueel aanpassen en rekening houden met de gewijzigde leveringsomstandigheden. Stuur ons ook het keuringsattest via het online contactformulier

   

 • Wanneer je nieuwe zonnepanelen hebt geïnstalleerd, moet je jouw installatie eerst laten keuren voor je die kan aangeven bij je distributienetbeheerder. Er zijn uiteenlopende organisaties die jouw installatie kunnen keuren. Pas wanneer je een gelijkvormigheidsattest hebt, kan je jouw installatie aangeven.

  Onze zonne-partner zal voor jou de AREI-keuring aanvragen.

 • Heb je zonnepanelen? Let dan goed op wanneer je van energieleverancier verandert. Als je op een willekeurig gekozen moment overstapt, dan moet je op dat moment je meterstanden doorgeven. Om geen geproduceerde stroom te verliezen, verander je best in de maand van je jaarlijkse meteropname.

   

  Waarom verander ik best van energieleverancier in de maand dat mijn meterstanden opgenomen worden?

   

  Als je zonnepanelen hebt, geven je meterstanden je netto verbruik weer. Dat is het verschil tussen je verbruik en je productie. We berekenen je afrekeningsfactuur op basis van dat netto verbruik.

   

  • Een eventueel productieoverschot wordt naar 0 herleid. Je ‘verliest’ dus die te veel geproduceerde stroom.
  • Voor eventueel extra verbruik (als je minder produceerde dan je verbruikte) zal je moeten bijbetalen.

   

  Productieoverschot

   

  Doorheen het jaar heb je met zonnepanelen soms een productieoverschot. Dat is meestal zo in de zomer, wanneer de zon vaker schijnt en je meer energie produceert dan je verbruikt. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan terug en zo bouw je een ‘reserve’ op. Je meterstand zal na de zomer lager zijn dan ervoor.

   

  Productietekort

   

  In de winter produceer je minder zonne-energie dan je verbruikt, dus heb je meestal een tekort. Je zal dan elektriciteit afnemen van het distributienet. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan vooruit, waardoor je meterstand na de winter hoger is dan ervoor.

   

  Evenwicht tussen productie en verbruik

   

  Je hebt een volledig jaar (12 maanden ofwel 4 seizoenen) nodig om je volledige voordeel uit zonnepanelen te halen. Het tekort van de winter wordt gecompenseerd door het overschot dat je in de zomer hebt. Daardoor is je netto verbruik bij je jaarlijkse meteropname ongeveer 0 kWh en zal je (bijna) niks moeten bijbetalen.

 • Het prosumententarief is een verplichte kost die je betaalt voor het gebruik van het distributienetwerk wanneer je zelf decentraal energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Het tarief is sinds 1 juli 2015 verplicht voor alle Vlaamse energieklanten. De Vlaamse regering wil op die manier de gebruikskosten van het distributienet in je buurt eerlijk verdelen onder iedereen die ervan gebruikmaakt.

   

  Hoeveel moet ik betalen?

   

  Hoeveel je net moet betalen, hangt af van je woonplaats en van het vermogen van je omvormer. Op de website van VREG kan je het prosumententarief in jouw regio raadplegen. Vermenigvuldig dat cijfer met het vermogen van je omvormer om je jaarlijkse bijdrage te berekenen.

 • Wanneer het vermogen waarop jouw prosumententarief berekend werd niet klopt, kan je zelf het correcte vermogen doorgeven. Daarvoor neem je best contact op met je distributienetbeheerder.