WAAROM ZONNEPANELEN?

Goed voor je portemonnee én voor het milieu

 • Besparen op je energiefactuur

  Besparen op je energiefactuur? Het kan met zonnepanelen, want je produceert zelf elektriciteit. Bovendien heb je na gemiddeld 8 à 10 jaar je investering terugverdiend.

 • Groene stroom

  Zonnepanelen produceren groene stroom. Je kiest dus bewust voor duurzame energie.

 • Meerwaarde voor je woning

  Zonnepanelen zijn een meerwaarde voor je woning. Uit onderzoek blijkt dat je huis niet alleen sneller verkoopt, maar ook meer opbrengt.

Via Essent is het snel geregeld

Heb je interesse in het opwekken van je eigen, duurzame energie? Een slimme investering!

 

Via Essent is het snel geregeld. We werken nauw samen met een ervaren expert in zonnepanelen. Hoge kwaliteit, hoog rendement, een marktconforme prijs zonder voorschot en tot 25 jaar garantie.

 

1
Een eerste inschatting
Bereken via deze pagina hoeveel jij kan opwekken en hoeveel zonnepanelen je dan nodig hebt. Je komt ook te weten wat je geschatte totaalprijs is.
 
2
Onze expert bij je thuis
Vraag na je berekening een thuisbezoek aan voor extra, persoonlijk advies, onder andere over de werkelijk beschikbare oppervlakte op je dak.
 
3
Vrijblijvende offerte
Op basis van je gesprek met onze expert ontvang je een vrijblijvende, persoonlijke offerte.
 
4
Zeg ja tegen zonne-energie
Maak een afspraak voor de installatie en geniet kort daarna van jouw duurzame energie.
De zonnepanelen van Essent

Alles inbegrepen!

 • Hoogwaardige materialen

  We werken enkel met hoogwaardige materialen, in een zwarte afwerking voor het mooiste resultaat. Het zijn zonnepanelen met een hoog rendement.

 • Ervaren vakmensen

  Je zonnepanelen worden geplaatst en aangesloten door ervaren vakmensen. We zorgen ook voor de keuring en de aanmelding bij je netbeheerder.

 • Monitoring

  We houden je zonnepanelen vanop afstand in de gaten en grijpen in als dat nodig is.

BIJNA OVERTUIGD?

We horen het graag als je nog vragen hebt

Bereken hoeveel stroom jij zelf kan opwekken in kWh per jaar en hoeveel zonnepanelen je daarvoor nodig hebt. En vraag na je berekening een thuisbezoek aan voor extra, persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen

Ik wil zonnepanelen installeren

 • Wanneer je zonnepanelen installeert, wil je evenveel energie produceren als je op jaarbasis verbruikt. Wie minder stroom opwekt dan verbruikt, zal nog extra stroom van het net moeten gebruiken.

   

  Wanneer je berekent hoeveel zonnepanelen je moet installeren, moet je rekening houden met drie factoren:

   

  • Je jaarverbruik, uitgedrukt in kWh. Dat vind je op je laatste afrekeningsfactuur.
  • Het vermogen van de zonnepanelen die je wil aankopen. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 340 Watt. Dat wil zeggen dat één paneel maximaal 340 Watt oplevert in ideale omstandigheden. Bij de iets duurdere hoogrendementspanelen gaat dat tot 370 Watt. Deel jouw verbruik (in kWh) door 340, dan heb je een ruwe indicatie van het aantal panelen dat jij nodig hebt.
  • De ligging, grootte en helling van je dak. In het beste geval is je dak naar het zuiden georiënteerd en heeft het een hellingsgraad van 35°. Hoe meer je dak afwijkt van die positie, hoe meer zonnepanelen je nodig zal hebben om het verlies in opgewekte vermogen te compenseren.

   

  Bereken via onze website hoeveel stroom jij kan opwekken in kWh per jaar en hoeveel zonnepanelen je daarvoor nodig hebt.

 • Je moet steeds rekening houden met de leeftijd van je dak en de stevigheid ervan. Oudere daken hebben meestal baat bij een renovatie voor je er zonnepanelen op bevestigt.

   

  Wanneer je een ouder dak hebt, ga je het beste ook na of er asbestleien op je dak liggen. Op daken waar zulke leien op liggen kunnen geen zonnepanelen geïnstalleerd worden, doordat die te schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de installateurs.

   

  Ik heb een plat dak of wil zonnepanelen op de grond plaatsen

   

  Wie zonnepanelen installeert, doet dat idealiter op een dak met een hellingsgraad van 35°. Iedere graad die daarvan afwijkt zorgt voor een zeer kleine afname in rendabiliteit.

   

  Heb je een plat dak, of wil je zonnepanelen op de grond plaatsen, dan kan dat probleemloos aan de hand van een metalen frame. Dat staat meteen in de juiste hellingsgraad en kan mooi oost-west georiënteerd worden (een oost-west opstelling is ideaal voor een plat dak).

   

 • Zonnepanelen hebben gemiddeld een levensduur tussen 25 en 30 jaar. De omvormer die bij je zonne-installatie hoort, gaat gemiddeld 15 jaar mee.

 • Wanneer je een klein dak hebt, of als een groot deel van je dak in beslag wordt genomen door dakramen of schaduw, dan moet je berekenen of je voordeel haalt uit je investering. Bereken eerst hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om evenveel energie op te wekken als je verbruikt. Kijk daarna naar de kostprijs van de panelen en of je winst zou halen uit je investering.

   

  Bij kleine daken kan je er voordeel uit slaan om zonnepanelen met een hoog rendement te kopen. Let er wel op dat die panelen meer kosten dan standaard zonnepanelen.

   

 • De prijs van je zonnepanelen en omvormer hangt af van het vermogen dat je kan omzetten en de hoeveelheid panelen die je nodig hebt. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om winst te maken, kan je zelf berekenen via onze website.

 • Als je woning ouder is dan 10 jaar betaal je slechts 6% btw. Voor nieuwbouw en woningen jonger dan 10 jaar betaal je 21% btw.

 • kWh staat voor kilowattuur en is een term waarmee je verbruik wordt uitgedrukt. 1 kWh staat gelijk aan 1000 wattuur (Wh). Wanneer we je verbruik vermelden op je factuur, zal dat steeds in kWh zijn.

 • Dat kan zeker! We werken nauw samen met een ervaren expert in zonnepanelen.

   

  Bereken via onze website hoeveel stroom jij kan opwekken in kWh per jaar en hoeveel zonnepanelen je daarvoor nodig hebt. Vraag na je berekening een thuisbezoek aan voor extra, persoonlijk advies en een vrijblijvende offerte. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van het aanbod van onze partner.

 • Voor je beslist om zonnepanelen te plaatsen, vraag je je ongetwijfeld af: Hoeveel brengt dat nu écht op? En op welke manier haal je het meeste rendement uit je zonnepanelen? Je leest het allemaal op onze blog.

 • Er is al heel wat gezegd en geschreven over premies, subsidies en tegemoetkomingen voor zonnepaneeleigenaars. We vatten het graag voor je samen.

 • Wat is een digitale meter?

   

  • De digitale meter meet je elektriciteits- of aardgasverbruik, maar beschikt in plaats van een draaiteller over een elektronische display en communicatietechnologie waarmee hij gegevens kan ontvangen en verzenden.
  • De digitale meter registreert hoeveel stroom je afneemt, maar ook hoeveel je in het net injecteert als je zelf produceert met bv. zonnepanelen.

   

  Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

   

  • Meteropnames bij je thuis zijn niet meer nodig. Je digitale meter stuurt je meterstanden automatisch door naar je distributienetbeheerder.
  • Je krijgt een beter zicht op je dagelijkse energieverbruik. Zo helpt de digitale meter je om energie te besparen.
  • De distributienetbeheerder kan dankzij de digitale meter een betere inschatting maken van de belasting op het elektriciteitsnet.
  • Je kan extra diensten koppelen aan de digitale meter, zoals slimme toepassingen aangeboden door je energieleverancier.
  • Het overschakelen van tarief wordt een stuk eenvoudiger, en het afsluiten of opnieuw aansluiten op het netwerk kan vanop afstand gebeuren.

   

  Wanneer krijg ik een digitale elektriciteitsmeter?

   

  • In Vlaanderen krijgt elke woning tegen 2029 een digitale elektriciteitsmeter. Lees meer hierover in een aparte FAQ.
  • In Brussel wordt de digitale meter pas later ingevoerd.
  • Ook in Wallonië zijn de afspraken anders. Daar worden digitale meters eerst geplaatst bij gezinnen met een budgetmeter. Lees meer hier.

   

  Ik heb zonnepanelen. Wat betekent de digitale meter voor mij?

   

  Het antwoord verschilt naargelang je in Vlaanderen of in Wallonië woont. Je vindt meer uitleg bij de FAQ over zonnepanelen.

 • Ik heb zonnepanelen geïnstalleerd

 • Wanneer je zonnepanelen installeert, zijn er twee partijen die je op de hoogte moet brengen.

   

  1. Je distributienetbeheerder. Deze berekent je verbruik op basis van je meterstanden, en moet daarvoor dus ook rekening kunnen houden met je zonnepanelen. Meer informatie vind je op de website van je netbeheerder.

   

  2. Je brengt ons ook best op de hoogte wanneer je zonnepanelen laat installeren. Zo kunnen wij jouw voorschotbedrag eventueel aanpassen en rekening houden met de gewijzigde leveringsomstandigheden. Stuur ons ook het keuringsattest via het online contactformulier

   

 • Wanneer je nieuwe zonnepanelen hebt geïnstalleerd, moet je jouw installatie eerst laten keuren voor je die kan aangeven bij je distributienetbeheerder. Er zijn uiteenlopende organisaties die jouw installatie kunnen keuren. Pas wanneer je een gelijkvormigheidsattest hebt, kan je jouw installatie aangeven.

  Onze zonne-partner zal voor jou de AREI-keuring aanvragen.

 • Een ‘prosument’ is iemand die zowel elektriciteit produceert (opwekt) als consumeert (verbruikt). Het gaat over eigenaars van zonnepanelen, windturbines voor huishoudelijk gebruik, hydraulische systemen of warmtekrachtinstallaties.

   

  Als je zelf energie produceert, maak je ook gebruik van het elektriciteits(distributie)net. Daarom betaal je, in bepaalde gevallen, een zogenoemd prosumententarief via je jaarlijkse afrekeningsfactuur.

   

  De regels voor het prosumententarief zijn anders in Vlaanderen dan in Wallonië. (zie hierna)

 • Ik woon in Wallonië. Welke regeling geldt voor mij?

 • Prosumenten in Wallonië die een analoge elektriciteitsmeter met een terugdraaiende teller hebben of recht op het principe van de terugdraaiende teller, betalen sinds 1 oktober 2020 het prosumententarief voor hun gebruik van het elektriciteitsnet. De invoering ervan gebeurt in stappen:

   

  • Vanaf 1/10/2020 t.e.m. 31/12/2021: Je betaalt prosumententarief via je afrekeningsfactuur en de distributienetbeheerder betaalt jou 100% van de kost terug via een jaarlijkse premie.
  • Vanaf 1/01/2022 t.e.m. 31/12/2023: Je betaalt prosumententarief via je afrekeningsfactuur en de distributienetbeheerder betaalt jou 54,27% van de kost terug via een jaarlijkse premie.
  • Vanaf 1/01/2024: Je betaalt prosumententarief via je afrekeningsfactuur.

  1. Heb je al zonnepanelen of wil je er laten installeren voor eind 2023? Dan heb je nog recht op het principe van de terugdraaiende teller tot 1 december 2030. Dat wordt ook wel eens het compensatiemechanisme genoemd. Je betaalt dan een forfaitair prosumententarief op basis van het vermogen van je installatie.
    
  2. Neem je zonnepanelen in gebruik na 1 januari 2024? Dan heb je geen recht meer op het principe van de terugdraaiende teller. Je betaalt dan geen prosumententarief, maar een proportioneel tarief op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet. Die afname wordt gemeten door je digitale meter.
    
  3. OPTIE: Kies je zelf voor het proportioneel tarief, dan krijg je tot eind 2023 van de CWaPE de garantie dat je niet méér betaalt dan wat je zou betalen via het prosumententarief. Met die garantie wil de CWaPE zelfverbruik stimuleren. Dat betekent dat je zoveel mogelijk zelfgeproduceerde elektriciteit ook zelf verbruikt.

 • Hoeveel je betaalt, hangt af van je netbeheerder en van het maximale vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Op de website van de CWaPE vind je per jaar het prosumententarief dat van toepassing is in jouw regio (cf. jouw netbeheerder) en hoe je jouw bijdrage berekent.

 • Ik woon in Vlaanderen

 • In een notendop: Vanaf 2021 bestaan er nog maar 2 tariefsystemen voor eigenaars van zonnepanelen.

   

  1. Heb je een analoge elektriciteitsmeter, dan draait de meterteller vooruit en verhogen je meterstanden op momenten dat je meer elektriciteit verbruikt dan je zonnepanelen produceren. Verbruik je minder dan wat je produceert, dan draait de teller terug en zakken je meterstanden. Met een terugdraaiende teller betaal je enkel voor de netto hoeveelheid elektriciteit die je afneemt (je verbruik min de stroom die je zelf produceert). Daarnaast betaal je een forfaitair prosumententarief voor je gebruik van het elektriciteitsnet.
    
  2. Met een digitale meter kom je terecht in het nieuwe nettariefsysteem. Alle componenten van je elektriciteitsfactuur (energiekost, distributienettarieven, heffingen en btw) worden aangerekend op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet. Je betaalt geen prosumententarief.

   

  We gaan hier dieper op in verder op deze pagina.

 • Ik heb een analoge meter

   

  Zolang je een analoge elektriciteitsmeter met een terugdraaiende teller hebt, betaal je het prosumententarief voor je gebruik van het elektriciteitsnet.

   

  Hoeveel je betaalt, hangt af van je netbeheerder en van het vermogen van de omvormer van je zonnepaneleninstallatie. Op de website van de VREG vind je het prosumententarief dat van toepassing is in jouw regio (cf. jouw netbeheerder). Om je jaarlijkse bijdrage te berekenen, vermenigvuldig je het tarief met het maximale vermogen van je omvormer (AC-vermogen).

   

   

  Ik heb een digitale meter

   

  1. Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14/01/2021 het voordeel van de terugdraaiende teller voor alle zonnepaneeleigenaars met een digitale elektriciteitsmeter, ongeacht de leeftijd van de installatie. Tot dan zou het principe van de terugdraaiende teller 15 jaar blijven bestaan voor mensen die vóór 2021 zonnepanelen hadden laten installeren.

   Het arrest van het Grondwettelijk Hof werd op 1/03/2021 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Sindsdien draaien digitale tellers niet meer virtueel terug.

   Is deze beslissing van toepassing op jou, dan kwam je op 1/03 terecht in het nieuwe nettariefsysteem voor zonnepaneeleigenaars. Je betaalt geen prosumententarief meer. Je elektriciteitsverbruik wordt gefactureerd op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet (gemeten door je digitale meter, zonder rekening te houden met wat je injecteert in het het).

   Hoe meer je zelf verbruikt van je opgewekte energie op hetzelfde moment dat je ze produceert, hoe lager het nieuwe nettarief. Zorg er dus voor dat je je elektrische toestellen zoveel mogelijk gebruikt wanneer de zon schijnt.
    
  2. Dateert je zonnepaneleninstallatie van na 1/01/2021? Dan kom je automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. Je betaalt distributiekosten op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet (gemeten door je digitale meter). Er is geen sprake van een prosumententarief.

   Wie na 1/01/2021 nieuwe zonnepanelen plaatst, kan in 2021 een eenmalige premie aanvragen van max. 1500 euro. Lees meer over deze premie op de website van de Vlaamse overheid.

   

   

  Ik heb een bidirectionele meter

   

  Heb je een bidirectionele meter, dan geldt voor jou dezelfde regeling als voor zonnepaneeleigenaars met een digitale meter.

 • Tegen 2029 krijgt elke woning in Vlaanderen een digitale elektriciteitsmeter.

   

  De uitrol gebeurt in fasen: straat per straat, wijk per wijk en gemeente per gemeente. Of je zonnepanelen hebt of niet, dat maakt niet (meer) uit. Iedereen in jouw buurt komt tegelijk aan bod. Meer details vind je hier.

   

  Ontdek op de website van Fluvius wanneer jij een digitale meter krijgt. Als het bijna jouw beurt is, word je persoonlijk verwittigd.

   

  Lees meer op de blog van Essent

   

 • De Vlaamse overheid streeft naar een rendement van 5% op de gemiddelde investering in zonne-energie. Voor meer uitleg hierover verwijzen we graag naar de website van de Vlaamse overheid. Daar vind je alle beslissingen over dit onderwerp.

 • Met een digitale meter kom je terecht in het nieuwe nettariefsysteem. Je betaalt geen prosumententarief meer. Je elektriciteitsverbruik wordt gefactureerd op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet (gemeten door je digitale meter, zonder rekening te houden met wat je injecteert op het het). Injectie in en afname van het net worden afzonderlijk vermeld op je energiefactuur.

   

  Het nieuwe nettariefsysteem kan voordelig zijn als je een groot deel van de elektriciteit die je produceert, ook verbruikt op het moment dat je ze produceert. Kortom, als je zelfverbruik hoog ligt en je weinig of geen extra stroom afneemt van het net. Of als je een thuisbatterij hebt. Dan kan je de elektriciteit die je produceert maar niet meteen verbruikt, opslaan om te gebruiken wanneer je zonnepanelen niets produceren.

 • De (verplichte) overstap naar het nieuwe nettarief zal voor zonnepaneeleigenaars vrijwel zeker een invloed hebben op hun afrekeningsfactuur. Onafhankelijk van de energieleverancier waar ze klant zijn.

   

  Je kan je hogere afrekeningsfactuur zoveel mogelijk proberen te beperken door je zelfverbruik te verhogen. Dat betekent dat je zoveel mogelijk zelfgeproduceerde elektriciteit ook zelf verbruikt. Daarvoor betaal je in het nieuwe nettariefsysteem niets op je energiefactuur.

   

  We raden je ook aan om je voorschotbedrag te verhogen zodra je van tariefsysteem verandert. Daarmee vermijd je verrassingen op je jaarafrekening. Via Mijn Essent pas je eenvoudig zelf je voorschotbedrag aan. Of je belt naar onze klantendienst. We helpen je graag verder.

 • Door de installatie van een digitale meter verandert er niets aan het systeem van de groenestroomcertificaten.

 • Ik heb een digitale meter

   

  Op 1/03/2021 (de publicatiedatum van het arrest van het Grondwettelijk Hof) kregen wij van Fluvius jouw meterstanden door. Op basis daarvan stuurden we jou je laatste afrekeningsfactuur die nog rekening hield met het principe van de terugdraaiende teller. Het was uitzonderlijk een tussentijdse afrekening, voor de verbruiksperiode vanaf je vorige jaarafrekening tot en met 28/02/2021.

   

  Sinds 1/03/2021 geldt voor jou het nieuwe nettariefsysteem. Je betaalt nu voor je werkelijke afname van het net en die afname wordt niet meer automatisch gecompenseerd door de stroom die je zelf produceert.

   

  Ik heb vandaag nog een analoge meter

   

  Tegen 2029 krijgt elke woning in Vlaanderen een digitale elektriciteitsmeter. Vanaf het moment dat er bij jou een digitale meter geplaatst is, kom je automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem.

 • De stroom die je produceert en niet op datzelfde moment verbruikt, injecteer je in het elektriciteitsnet. Daarvoor krijg je van ons een korting van 90 euro per jaar op je afrekeningsfactuur, die pro rata verrekend wordt (dat is: per dag dat je klant was).

 • Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en pixels.

  Wij maken een onderscheid tussen functionele, analytische en marketing cookies. Ben je bekend met cookies en pixels en accepteer je het gebruik ervan? Klik dan op ‘akkoord en sluiten’. Wil je graag meer informatie of je toestemming instellen per soort cookies? Klik dan op ‘voorkeuren beheren’.
  Voorkeuren beheren

  Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en pixels

  Wij maken een onderscheid tussen functionele, analytische en marketing cookies. Ben je bekend met cookies en pixels en accepteer je het gebruik ervan? Klik dan op ‘alles aanvaarden’. Wil je graag meer informatie over cookies? Lees dan hier meer over cookies en pixels.
  Functionele cookies

  De functionele cookies zorgen voor de goede werking van onze website. Deze kan je niet uitschakelen.

  Deze cookies:

  • Zijn nodig voor de technisch correcte werking van de website
  • Slaan de voortgang van je bestelling op, zo voorkomen we dat dezelfde gegevens steeds opnieuw moeten worden ingevuld
  • Verzekeren de stabiliteit van de website
  • Slaan je log-in gegevens op
  • Monitoren de snelheid van de website
  • Zijn vereist om onze serviceproviders correct te verlonen

  Analytische cookies

  De analytische cookies worden gebruikt voor statistische en analytische doeleinden. Deze cookies worden gebruikt om meer te leren over het gedrag van bezoekers van onze website en onze website daar optimaal op af te stemmen.

  Deze cookies:

  • Maken een verbetering van de gebruikservaring mogelijk

  Marketing cookies

  Marketing cookies helpen ons gegevens te gebruiken om op maat gemaakte aanbiedingen te kunnen tonen en om aanbiedingen en diensten op externe websites te tonen.

  Deze cookies:

  • Leveren advertenties die bij je interesses passen
  • Bieden individuele en op maat gemaakte aanbiedingen aan om je de best mogelijke service te kunnen bieden
  • Maken levering van individuele aanbiedingen en diensten mogelijk, indien je reeds een van onze klanten bent gebeurt dit door de gegevens van je browsergeschiedenis te koppelen aan je klantgegevens
  • Maken uitwisseling van gegevens met bedrijven in de e.on groep mogelijk
  • Maken het mogelijk, om indien nodig rechtstreeks verbinding te maken met je sociale media-account
  • Maken het je mogelijk websites te delen op sociale media
  • Maken het je mogelijk opmerkingen te plaatsen