Wat is het prosumententarief en hoeveel bedraagt dat?

Een ‘prosument’ is iemand die zowel elektriciteit produceert (opwekt) als consumeert (verbruikt). Het gaat over eigenaars van zonnepanelen, windturbines voor huishoudelijk gebruik, hydraulische systemen of warmtekrachtinstallaties.

 

Als je zelf energie produceert, maak je ook gebruik van het elektriciteits(distributie)net. Daarom betaal je, in bepaalde gevallen, een zogenoemd prosumententarief via je jaarlijkse afrekeningsfactuur.

De regels voor het prosumententarief zijn anders in Vlaanderen dan in Wallonië.


Prosumententarief in Vlaanderen

 

De Vlaamse regering verdeelt de kosten van het elektriciteitsnet in jouw buurt op een eerlijke manier onder iedereen die er gebruik van maakt. Sinds 1 juli 2015 maakt ze daarvoor onder andere gebruik van het prosumententarief.

 

Moet ik het prosumententarief betalen?

 

Ik heb een analoge meter

 

Heb je nog een analoge elektriciteitsmeter met een terugdraaiende teller, dan zakt je meterstand op momenten dat je minder verbruikt dan je zonnepanelen aan het produceren zijn. Een teller die terugdraait doet je elektriciteitsfactuur dalen. Je betaalt dan het prosumententarief voor je gebruik van het elektriciteitsnet.

 

Ik heb een digitale meter

 

  • Installeerde je zonnepanelen vóór 31/12/2020? Dan heb je vanaf de installatiedatum nog 15 jaar lang automatisch recht op het principe van de terugdraaiende teller. Dat wordt ook wel eens het compensatiemechanisme genoemd. Je betaalt dan het prosumententarief op basis van het vermogen van je installatie.
  • Nam je zonnepanelen in gebruik na 1/01/2021? Dan heb je geen recht meer op het principe van de terugdraaiende teller. Je komt automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem en betaalt distributienetkosten op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet (gemeten door je digitale meter). Dat heet het proportioneel tarief. In dat geval betaal je geen prosumententarief.
  • OPTIE: Sinds 1/07/2019 kunnen prosumenten in Vlaanderen met een digitale meter zelf kiezen om over te stappen op het nieuwe nettariefsysteem. Dan kies je er dus voor om geen prosumententarief te betalen, maar wel distributienetkosten op basis van je werkelijke afname. Waarom zou je daarvoor kiezen? Hoe meer zelf opgewekte stroom je zelf verbruikt, hoe minder je betaalt. Het proportioneel tarief is dus voordelig voor prosumenten die vooral elektriciteit verbruiken op het moment dat de zon schijnt.

 

Wil je hierover meer weten, klik dan even door naar onze blogs: Krijg je vanaf nu automatisch een slimme of digitale meter? En hoe zit het nu precies met de terugdraaiende teller en digitale meter bij zonnepanelen?

 

Hoeveel bedraagt mijn prosumententarief?

 

Hoeveel je betaalt, hangt af van je netbeheerder en van het vermogen van de omvormer van je zonnepaneleninstallatie. Op de website van de VREG vind je het prosumententarief dat van toepassing is in jouw regio (cf. jouw netbeheerder). Om je jaarlijkse bijdrage te berekenen, vermenigvuldig je het tarief met het maximale vermogen van je omvormer (AC-vermogen).

 

 

 

Prosumententarief in Wallonië

 

Prosumenten in Wallonië die een analoge elektriciteitsmeter met een terugdraaiende teller hebben of recht op het principe van de terugdraaiende teller (zie verder), betalen sinds 1 oktober 2020 het prosumententarief. De invoering ervan gebeurt in stappen:

 

  • Tot en met 30/09/2020: Je betaalt geen prosumententarief.
  • Vanaf 1/10/2020 t.e.m. 31/12/2021: Je betaalt prosumententarief via je afrekeningsfactuur en de distributienetbeheerder betaalt jou 100% van de kost terug via een jaarlijkse premie.
  • Vanaf 1/01/2022 t.e.m. 31/12/2023: Je betaalt prosumententarief via je afrekeningsfactuur en de distributienetbeheerder betaalt jou 54,27% van de kost terug via een jaarlijkse premie.
  • Vanaf 1/01/2024: Je betaalt prosumententarief via je afrekeningsfactuur.

 

Moet ik het prosumententarief betalen?

 

Ik heb een analoge meter

 

Heb je nog een analoge elektriciteitsmeter met een terugdraaiende teller, dan betaal je sowieso het prosumententarief voor je gebruik van het elektriciteitsnet.

 

Ik heb een digitale meter

 

  • Heb je al zonnepanelen of wil je er laten installeren voor eind 2023? Dan heb je nog recht op het principe van de terugdraaiende teller tot 1 december 2030. Dat wordt ook wel eens het compensatiemechanisme genoemd. Je betaalt dan een forfaitair prosumententarief op basis van het vermogen van je installatie.
  • Neem je zonnepanelen in gebruik na 1 januari 2024? Dan heb je geen recht meer op het principe van de terugdraaiende teller. Je betaalt dan geen prosumententarief, maar een proportioneel tarief op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet. Die afname wordt gemeten door je digitale meter.
  • OPTIE: Kies je zelf voor het proportioneel tarief, dan krijg je tot eind 2023 van de CWaPE de garantie dat je niet méér betaalt dan wat je zou betalen via het prosumententarief. Met die garantie wil de CWaPE zelfverbruik stimuleren. Dat betekent dat je zoveel mogelijk zelfgeproduceerde elektriciteit ook zelf verbruikt.

 

Hoeveel bedraagt mijn prosumententarief?

 

Hoeveel je betaalt, hangt af van je netbeheerder en van het maximale vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Op de website van de CWaPE vind je per jaar het prosumententarief dat van toepassing is in jouw regio (cf. jouw netbeheerder) en hoe je jouw bijdrage berekent.

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.