Wat betekent het nieuwe nettariefsysteem?

Met een digitale meter kom je terecht in het nieuwe nettariefsysteem. Je betaalt geen prosumententarief, maar distributiekosten op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet. Injectie op en afname van het net worden afzonderlijk vermeld op je energiefactuur.

 

Bij sommige energieleveranciers kan je vandaag al een terugleveringscontract afsluiten. Dan word je vergoed voor de stroom die je injecteert (injectietarief), maar tegen een veel lager tarief dan wat je betaalt voor de elektriciteit die je afneemt.

 

Bij Essent bekijken we momenteel hoe we de injectie gaan vergoeden. Zodra hier meer duidelijkheid over is, laten we dat zeker weten.

 

Het nieuwe nettariefsysteem kan voordelig zijn als je een groot deel van de elektriciteit die je produceert, ook verbruikt op het moment dat je ze produceert. Kortom, als je zelfverbruik hoog ligt en je weinig of geen extra stroom afneemt van het net. Of als je een thuisbatterij hebt. Dan kan je de elektriciteit die je produceert maar niet meteen verbruikt, opslaan om te gebruiken wanneer je zonnepanelen niets produceren.

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.