Moet ik nog steeds het prosumententarief betalen?

Ik heb een analoge meter

 

Zolang je een analoge elektriciteitsmeter met een terugdraaiende teller hebt, betaal je het prosumententarief voor je gebruik van het elektriciteitsnet.

 

Hoeveel je betaalt, hangt af van je netbeheerder en van het vermogen van de omvormer van je zonnepaneleninstallatie. Op de website van de VREG vind je het prosumententarief dat van toepassing is in jouw regio (cf. jouw netbeheerder). Om je jaarlijkse bijdrage te berekenen, vermenigvuldig je het tarief met het maximale vermogen van je omvormer (AC-vermogen).

 

 

Ik heb een digitale meter

 

 1. Als jouw zonnepaneleninstallatie al 15 jaar oud is én je hebt een digitale elektriciteitsmeter, dan kan je sinds 1/01/2021 niet meer profiteren van het principe van de terugdraaiende teller. Dat staat zo in het Vlaams Energiedecreet.

  Vanaf je eerstvolgende afrekeningsfactuur betaal je geen prosumententarief meer, maar een kost voor je werkelijke afname van het elektriciteitsnet (gemeten door je digitale meter). Dat is het nieuwe nettariefsysteem.

  Hoe meer je zelf verbruikt van je opgewekte energie, hoe lager het nieuwe nettarief. Zorg er dus voor dat je je elektrische toestellen zoveel mogelijk gebruikt wanneer de zon schijnt.
   
 2. Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14/01/2021 het voordeel van de terugdraaiende teller voor alle zonnepaneeleigenaars met een digitale elektriciteitsmeter, ongeacht de leeftijd van de installatie. Tot dan zou het principe van de terugdraaiende teller 15 jaar blijven bestaan voor mensen die vóór 2021 zonnepanelen hadden laten installeren.

  Is deze beslissing van toepassing op jou, dan kom je terecht in het nieuwe nettariefsysteem. Je betaalt geen prosumententarief meer, maar een kost voor je werkelijke afname van het net (gemeten door je digitale meter). Vanaf wanneer die regeling precies ingaat, is vandaag nog niet duidelijk. We komen er zo snel mogelijk op terug.
   
 3. Dateert je zonnepaneleninstallatie van na 1/01/2021? Dan kom je automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. Je betaalt distributiekosten op basis van de hoeveelheid stroom die je werkelijk afneemt van het elektriciteitsnet (gemeten door je digitale meter). Er is geen sprake meer van een prosumententarief.

  Wie na 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen plaatst, kan in 2021 een eenmalige premie aanvragen van max. 1500 euro. Lees meer over deze premie op de website van de Vlaamse overheid.

 

 

Ik heb een bidirectionele meter

 

Heb je een bidirectionele meter, dan geldt voor jou dezelfde regeling als voor zonnepaneeleigenaars met een digitale meter.

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.