Hoe weet ik of ik zonnepanelen kan plaatsen op mijn dak?

Ligt mijn dak in de juiste windrichting?

 

Je dak is het meeste geschikt voor zonnepanelen wanneer het naar het zuiden georiënteerd is. Toch is dat al een hele tijd geen vereiste meer om voordeel te slaan uit je zonnepanelen. De huidige panelen zijn namelijk zo krachtig, dat je uit iedere oriëntering van oost naar west voordeel kan halen uit je zonnepanelen.

 

Kan je zomaar zonnepanelen op ieder dak installeren?

 

Je moet steeds rekening houden met de leeftijd van je dak en de stevigheid ervan. Oudere daken hebben meestal baat bij een renovatie voor je er zonnepanelen op bevestigt.

 

Wanneer je een een ouder dak hebt, ga je het beste ook na of er asbestleien op je dak liggen. Op daken waar zulke leien op liggen kunnen geen zonnepanelen geïnstalleerd worden, doordat die te schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de installateurs.

 

Ik heb een plat dak of wil zonnepanelen op de grond plaatsen

 

Wie zonnepanelen installeert, doet dat idealiter op een dak met een hellingsgraad van 35°. Iedere graad die daarvan afwijkt zorgt voor een zeer kleine afname in rendabiliteit.

 

Heb je een plat dak, of wil je zonnepanelen op de grond plaatsen, dan kan dat probleemloos aan de hand van een metalen frame. Die staat meteen in de juiste hellingsgraad en kan zuidwaarts georiënteerd worden.

 

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.