Wanneer krijg ik in Wallonië een digitale (budget)meter?

In Wallonië worden digitale meters eerst geplaatst bij gezinnen met een budgetmeter. Waalse energieklanten met een budgetmeter krijgen voor eind 2021 een digitale meter, geplaatst door de distributienetbeheerder.

 

De digitale budgetmeter zal werken met een oplaadfunctie. De distributienetbeheerder kan die functie activeren en deactiveren vanop afstand. Opladen of je saldo checken doe je eenvoudig via een online portaal.

 

In Vlaanderen en Brussel zijn de afspraken over digitale meters anders.

 

Wat is een digitale elektriciteitsmeter en wat zijn de voordelen?

 

We beantwoorden deze vraag uitgebreid in een aparte FAQ. Klik hier om ons antwoord te lezen.

 

Wanneer krijg ik een digitale meter?

 

Distributienetbeheerders Ores en Résa voorzien de plaatsing van digitale budgetmeters vanaf 25/11/2020. Arewal volgt in de loop van 2021.

 

Er zijn vier mogelijke scenario's:

  • Je hebt al een digitale meter met geactiveerde oplaadfunctie. Alles blijft zoals het is.
  • Je hebt vandaag nog een analoge budgetmeter (met een draaiteller). De distributienetbeheerder zal je laten weten wanneer ze een digitale meter met geactiveerde oplaadfunctie komen installeren. Een eventueel resterend saldo zetten zij dan over op je nieuwe budgetmeter.
  • Je hebt vandaag nog een gewone elektriciteitsmeter. Als de distributienetbeheerder een budgetmeter moet komen plaatsen, dan zal dat meteen een digitale meter met geactiveerde oplaadfunctie zijn.
  • Je hebt al een digitale meter, maar zonder geactiveerde oplaadfunctie. Indien nodig, dan activeert de distributienetbeheerder de oplaadfunctie, eenvoudig vanop afstand.

 

Check de website van jouw distributienetbeheerder als je meer informatie wilt over de installatie en het gebruik van de nieuwe meter.

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.