Ik ben tijdelijk werkloos nu. Heb ik recht op een vergoeding van de Vlaamse overheid?

Tijdelijk werklozen door de coronacrisis krijgen een maand water-, gas- en elektriciteitsfactuur vergoed door de Vlaamse overheid. Dat geldt voor elke werknemer die in het Vlaamse Gewest woont of werkt en sinds 20/03/2020 minimum 1 dag tijdelijk werkloos is wegens COVID-19.

Het bedrag werd vastgelegd op 202,68 euro per tijdelijk werkloze (30,77 euro voor water, 95,05 euro voor aardgas en 76,86 euro voor elektriciteit) en is voor iedereen hetzelfde.

Het is wel belangrijk dat je de energiefacturen die je ondertussen krijgt, net als anders betaalt tegen de vervaldatum die je op de factuur vindt. Ondervind je betalingsmoeilijkheden? Neem zeker contact met ons op.

Hoe gebeurt de uitbetaling van de vergoeding?
Voor wie in Vlaanderen woont én in België werkt, gebeurt de betaling automatisch. Je hoeft er zelf niets voor te doen.

Woon je in Vlaanderen, werk je in het buitenland en ben je ook daar tijdelijk werkloos? Of werk je in Vlaanderen, maar woon je in een EU-lidstaat, EER of Zwitserland? In die gevallen moet je de vergoeding zelf online aanvragen. Meer info over deze uitzonderingen vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Wanneer gebeurt de uitbetaling?
De tegemoetkoming wordt zo snel mogelijk door het departement Financiën en Begroting van de Vlaamse overheid op je rekening gestort.

De Vlaamse overheid werkt voor de uitbetaling samen met de RVA (Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening). De RVA en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid bezorgen aan de Vlaamse overheid de nodige gegevens van alle personen die tijdelijk werkloos zijn wegens COVID-19. Zodra ze over die gegevens beschikt, heeft de Vlaamse administratie ongeveer 14 dagen nodig om tot uitbetaling van de premie over te gaan. De datum van de uitbetaling hangt dus af van de aanlevering van de nodige gegevens.

Meer info?
Alle details over de uitbetaling of voor wie precies deze regeling geldt vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.