Hoe kan ik thuis een optimale laadsnelheid realiseren?

De laadsnelheid is afhankelijk van volgende drie factoren:

  • De maximale laadsnelheid van je auto.
  • De maximale laadsnelheid van het laadpunt.
  • Het beschikbare vermogen van je aansluiting thuis.

 

De maximale laadsnelheid van je auto is afhankelijk van merk en model. Met een Tesla kan je bijvoorbeeld 3-fasig opladen. Maar als je thuis een 1-fasige aansluiting hebt, wordt je laadsnelheid automatisch een pak lager. In dat geval kan je best je aansluiting verzwaren naar 3-fasig, zodat je toch op de maximale laadsnelheid kunt laden.

 

Stel, andersom: je hebt een auto die 1-fasig kan opladen – zoals een Opel Ampera, een Hyundai Kona of een Kia Niro – en thuis heb je een 3-fasige aansluiting. Dan kan je je auto toch maar max. 1-fasig opladen. Behalve! ... Met de Dynamic Smart Charging module van Blue Current. Die laat toe om je auto sowieso zonder problemen op maximale snelheid op te laden.

 

De maximale snelheid van de laadpunten van Blue Current is 22 kW. Dat is de maximale snelheid waarmee elektrische auto’s met AC (wisselstroom) kunnen worden opgeladen. Onze laadpunten zijn dus geen limiterende factor om je laadsnelheid te optimaliseren.

 

Het beschikbare vermogen van je elektriciteitsmeter is de laatste mogelijk limiterende factor. Het maximale vermogen van een 1-fasige aansluiting is vaak niet voldoende om én je elektrische auto op te laden en tegelijkertijd andere elektrische apparaten te gebruiken die veel energie verbruiken. Om te voorkomen dat je vermogensschakelaar telkens afspringt als je installatie onvoldoende vermogen heeft, zijn standaard laadpunten vaak begrensd op een lage laadsnelheid. Blue Current biedt met de Dynamic Smart Charging module een oplossing waardoor je altijd – zelfs met een 1-fasige aansluiting – gebruik kan maken van het maximale beschikbare vermogen. De Dynamic Smart Charging module leest uit je slimme meter hoeveel resterend vermogen er is en stuurt dat naar het laadpunt.

Is dit niet het antwoord dat je zocht?

Bekijk eerst even de andere vragen. Misschien vind je daar meer uitleg.