De discussie over elektrische voertuigen gaat al een tijdje mee, maar ze wordt wel steeds concreter. Het lijkt me het momentum om over te gaan op elektrisch. De verkoop en bezit van elektrische auto’s neemt toe. Wereldwijd rijden reeds 2.000.000 elektrische voertuigen rond, waarvan er in 2016 700.000 werden verkocht, bijna de helft meer dan het jaar ervoor.

 

Bloomberg verwacht dat dit jaar 1.000.000 exemplaren zullen worden verkocht.  Ook in België zijn er ondertussen al meer dan 4.000 personenwagens ingeschreven, waarvan in 2016 1.500 in Vlaanderen. Maar Nederland doet het met een wagenpark van 100.000 elektrische auto’s al een stuk beter. Het is duidelijk: 2017 wordt het jaar van de elektrische wagen. Hier zijn alvast vijf redenen waarom ‘nu’ het beste moment is de mobiliteitstransitie in te zetten.

1. Ons energienet is er klaar voor

Lange tijd was er twijfel of het gebruik van elektrische voertuigen ons elektriciteitsnet niet zou overbelasten. Die discussie is nu verleden tijd: volgens het Europees Milieuagentschap heeft een wagenpark dat 80% elektrisch is, slechts 13% meer stroom nodig dan vandaag.

 

Daarnaast zullen de meeste wagens vooral ’s avonds en ’s nachts opladen, wanneer de auto niet gebruikt wordt, of overdag op het werk, wanneer het aanbod aan zon en wind doorgaans groter is. Door ‘slim’ te laden, blijft de impact dus beperkt en is er geen risico op piekbelasting. Bovendien maakt de opkomst van zonne-energie en batterijtechnologie van mensen thuis elektriciteitsproducenten.

 

Hierrond loopt trouwens een project bij onze collega’s in Nederland. Essent NL werkt samen met de Amsterdamse startup Cohere om de waarde van het slim laden van elektrische auto’s aan te tonen. Zo zal een wagen tot 50% sneller kunnen opladen bij een lagere belasting van het net. Voor het einde van het jaar zal Essent NL het laadgedrag van een 70-tal elektrische auto’s aansturen, met als doel om met de vrijgekomen flexibiliteit de markt te balanceren.

2. Elektrische wagens kosten minder in verbruik

De kost per kilometer voor een elektrische wagen is lager voor de consument dan een benzine- of dieselwagen. Dat komt omdat het onderhoud bijna nihil is, de BIV lager ligt en tankkosten bij een hybride wagen lager zijn. Volgens onderzoek aan de UGent is bijvoorbeeld de Volkswagen Golf al na vijf jaar goedkoper in de elektrische variant, omdat de Total Cost of Ownership (onderhoud, verzekering, brandstof…) lager ligt. Bloomberg verwacht dat de aankoopprijs van een elektrisch voertuig in 2022 hetzelfde is als die van een conventionele wagen.

 

Ook het opwekken van groene elektriciteit wordt steeds goedkoper dankzij nieuwe technologieën. Zij die toch geen eigen elektriciteit produceren, maar wel eigenaar zijn van een parkeerplaats, laden hun auto op aan nachttarief.

 

Wat trouwens niet onbelangrijk is voor de modale consument: de constructeurs gaan er intussen volop voor, wat leidt tot een grote toename in de keuzemogelijkheden voor elektrische wagens.

3. Actieradius is geen probleem meer

Het bereik van elektrische voertuigen was steevast de achilleshiel. Dit hoeft niet langer het geval te zijn; dankzij evoluties in batterijtechnologie rij je met de meeste voertuigen tegenwoordig gemakkelijk 200 kilometer aan een stuk. De meeste mensen rijden vandaag minder dan 100 kilometer per dag. Gezien de lage kost en afstand is een elektrische wagen ideaal voor vele gezinnen met een tweede wagen op de oprit.

 

Bovendien worden autoritten gevoelig verlengd door de aanwezigheid van laadpalen. België telt meer dan duizend publiek toegankelijke laadpalen en op een snellaadpunt wordt je auto in half uurtje tot 80% van de batterijcapaciteit opgeladen.

4. Er is een politiek draagvlak

Mobiliteit heeft een grote impact op de gezondheid van de bevolking. Zeker in onze steden is de luchtkwaliteit soms dramatisch. De opkomst van lage-emissiezones en mobiliteitsplannen tonen aan dat de politiek dit heeft begrepen. De Vlaamse regering wil tegen 2020 60.000 elektrische voertuigen op de weg en het Vlaams parlement wil werk maken van de uitfasering van personenwagens met een verbrandingsmotor, met de uitdoving van de verkoop van nieuwe voertuigen met fossiele brandstoffen tegen 2050. CD&V en Groen zijn nog een pak ambitieuzer en willen die doelstelling in 2030 bereiken.

 

Daarnaast zijn er nog de Europese richtlijnen. Tegen 2020 moeten er in België 21.000 laadpunten zijn, waardoor het rijcomfort gevoelig toeneemt. Tegen 2021 mogen auto’s maximaal gemiddeld 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Die doelstelling kan niet worden gehaald zonder het inzetten van elektrische voertuigen en dat hebben de autoconstructeurs goed begrepen.

5. De elektriciteit kan ook in je huishouden gebruikt worden

Men zegt weleens gekscherend dat je tijdens een hittegolf een ei kan bakken op een auto, maar dankzij de batterij van elektrische voertuigen is dit binnenkort de realiteit. Met de batterij die in je auto zit, kan je binnenkort die energie ook gewoon thuis gebruiken. Investeren in een elektrische wagen levert je dus meer op dan enkel kilometers. Zonder zorgen de barbecue aansteken op vakantie met vrienden, wie droomt er aan het begin van de lente niet van?

 

Bovendien kan de batterij dienen als thuisbatterij. Dat kan helpen met de overschotten van groene energie op te vangen op bepaalde momenten op de dag.

Duurzaam en efficiënt

In het mobiliteitsdebat worden elektrische voertuigen al jaren beschouwd als het vervoermiddel van de toekomst, maar een doorbraak blijft uit. Vandaag kennen we een unieke situatie: het ene technische probleem na het andere wordt overwonnen en er is een politiek-maatschappelijk draagvlak. Dat bewijst ook ons moederbedrijf innogy, Europees koploper in innovatie en duurzaamheid, dat het volledige wagenpark tegen 2021 wil vergroenen met elektrische en hybride wagens.

 

Laten we gebruik maken van dit momentum. Beleidsmakers kunnen de vergroening van het wagenpark stimuleren richting leasingwagens, rekening houden met elektrische voertuigen bij de kilometerheffing en bedrijven met mobiliteitsplannen ondersteunen. Het recente initiatief van Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein om de premie voor elektrische wagens uit te breiden naar privéleasing, getuigt van de juiste ambities. Zo maken we de economie duurzaam en efficiënt.