Iedereen wil graag een lagere energiefactuur. Maar voor je kan besparen is het eerst zaak om te weten te komen welke apparaten het meeste elektriciteit verbruiken. Welke toestellen zijn energiezuinig, en welke zijn net energieslurpers? In dit handig overzicht ontdek je hoeveel elektriciteit jouw apparaten verbruiken, en hoe je dat zelf kan meten. 

 

Energids, een initiatief van Sibelga, zette op een rijtje hoeveel de vaakst gebruikte huishoudtoestellen verbruiken. Een greep uit het lijstje:

tabel - keuken

Het is duidelijk: een energiezuinig apparaat kopen loont wel degelijk. Het verschil in aankoopprijs betaalt zichzelf terug, en dat duurt niet eens zo lang. Maar er zijn nog een paar tips die ervoor zorgen dat je het verbruik in de keuken tot een minimum herleidt:

 

 • Een binnenkopper, maar: gebruik elektrische toestellen correct. Lees de gebruiksaanwijzing, zo vermijd je onnodig verbruik.
 • Maak komaf met sluipverbruik, en trek - waar mogelijk - de stekker altijd uit het stopcontact. Het spreekt voor zich dat dit niet geldt voor een koelkast of een vriezer. Meer over sluipverbruik en hoe je het vermijdt, lees je in dit artikel.
 • Kook energiezuinig. Dek kookpannen af, gebruik de microgolfoven in plaats van de oven, verlaag het vermogen van je kookplaat eens je het kookpunt bereikt hebt, vermijd voorverwarmen, verschoon de filter van je dampkap, …
 • Gebruik de eco-stand van je vaatwasser.
   
tabel - woonkamer

Dankzij deze tips verbruik je ook in de woonkamer zo min mogelijk energie:

 

 • Vervang gloeilampen door (slimme) ledlampen
 • Laat zo weinig mogelijk apparaten in de stand-by-modus staan. 
 • Zet de thermostaat een halve graad lager. Daar merk je niets van, behalve dan op je energiefactuur.
tabel - berging

Minder verbruiken in de berging? Deze tips helpen je een handje:

 

 • Was energiezuinig. Wacht liever tot je een wasmachine volledig kan vullen in plaats van twee halve wasjes te draaien. Doorgaans volstaat 30 graden om je kleding schoon te krijgen. Kies het liefst ook voor een eco-programma.
 • Heb je een meter met tweevoudig uurtarief? Was dan zoveel mogelijk ‘s nachts of tijdens het weekend. 
tabel - bureau

Laat jij je smartphone-lader ook vaker dan nodig in het stopcontact steken? Dergelijk sluipverbruik kan je nochtans het best vermijden. Ook deze tips helpen je energiezuiniger om te springen met elektriciteit:

 

 • Vermijd dat de randapparatuur van je computer teveel energie dan nodig verbruikt. Vaak staat je printer bijvoorbeeld de hele dag aan, zonder dat je hem gebruikt. Gebruik indien nodig een slimme stekker waar je alle randapparatuur op aansluit, zodat je met één tik op je smartphone de hele boel kunt afsluiten. Meer daarover lees je in dit artikel.
 • Laptops zijn energiezuiniger dan desktops. 
 • Kies voor energiezuinige randapparaten die je kan aansluiten via een USB-poort. Vermijd draadloze en multifunctionele apparaten. Die verbruiken meer stroom dan nodig.
   
tabel - slaapkamer
tabel - badkamer

Ook in de badkamer zijn er een paar slimme tips die je energieverbruik doen dalen:

 

 • Kies voor een waterbesparende douchekop.
 • Ga voor een douche in plaats van een bad.
 • Poets je tanden manueel, niet elektrisch.
 • Vervang je traditionele mengkraan met twee handgrepen door een thermostatische kraan. 

 

Voor de volledige lijst kan je altijd terecht op Energids. Ook op www.energievreters.be, een initiatief van de overheid, kan je terecht voor een nog gedetailleerd overzicht. Wil je weten hoeveel jouw specifieke toestellen verbruiken? Elk huishouden is immer uniek. Om het verbruik in kWh te berekenen moet je rekening houden met drie gegevens: het vermogen van je toestel (uitgedrukt in watt), het aantal uur dat je het toestel per dag of week gebruikt, en het aantal dagen of weken per jaar dat het toestel in gebruik is.

 

De berekening gaat als volgt: (aantal uren gebruik) × (aantal dagen gebruik) × ((vermogen toestel uitgedrukt in watt) / 1000) = aantal kWh.

Wil je het verbruik van een aantal apparaten meten?

In dit artikel gaan we dieper in op de berekening én geven we je een aantal handige voorbeelden.