Ik ben enkele dagen terug van South by Southwest (SXSW), het bekende media- en technologiefestival dat jaarlijks in Austin wordt georganiseerd. Tussen een divers publiek – dat gemiddeld een stuk jonger was dan mezelf – liet ik me inspireren door nieuwe technologieën en hippe trends. Wat neem ik weer mee naar de Benelux?

Listen to your customer

Klant is koning. Dat is niet nieuw, toch? Vaak lijkt het alsof bedrijven dit durven vergeten. ‘Listen to your customer’ was de sessie die Patrick Terry van hamburgerketen P. Terry’s gaf. Twaalf jaar geleden richtte hij zijn keten op, vandaag zijn er veertien vestigingen in en rond Austin. Hij stak met kop en schouders boven de andere sessies uit. Zijn pitch was bevlogen, authentiek, met leuke anekdotes en met passie doorspekt. Hij focuste zich minder op het digitale verhaal, maar meer op ‘customer centricity’ en het belang van de waaromvraag van je onderneming. Het vinden en houden van de juiste medewerkers is hierbij cruciaal.

Digitalisering is werkelijk overal

Bij Essent moeten we niet overtuigd worden van de vele mogelijkheden die digitalisering ons en onze klanten biedt. SXSW is een goede barometer voor de ‘hot trends’ op het digitale vlak: thema’s als artificiële intelligentie, virtual en augmented reality, big data, het Internet der Dingen, robotisering en gamification zijn rode draden door de agenda en overbevolkte sessies. Ze bieden een bron van inspiratie om als leider na te denken over hoe best in te spelen op deze hefbomen.  Echt inhoudelijke scoops of kwantumsprongen zijn iets moeilijker te spotten, maar voor netwerking helpen de feestjes en specifieke events zeker, al gebeurt dit in deze tijden toch steeds meer digitaal.

Ruimte voor verbetering

Als ondernemer werd ik wel met de neus op de feiten gedrukt. Wat me opviel, was de relatieve onzichtbaarheid van energie en gebruikstoepassingen. Daar ligt nog een gat in de markt. De verwachte thema’s als artificiële intelligentie, bots en het Internet der Dingen kwamen wel aan bod, maar iets oppervlakkiger dan ik had gehoopt.

 

Ook verrassend was de vaststelling dat iedereen met dezelfde fundamentele uitdagingen worstelt: digitaal talent binnenhalen en behouden, nieuwe regulering, de plaats van de klant in het proces, slinkende marges die het herinvesteringsvermogen van bedrijven verlagen… het zijn uitdagingen die ons niet onbekend zijn.

 

Toch kijk ik met positieve gevoelens terug. Mijn blik is verruimd en mijn adressenboekje weer wat aangevuld. Oh, en als je zelf ook eens langsgaat, pik dan zeker eens zo’n typische Texas rodeoshow mee. Een absolute aanrader!