De Belgen zetten hun eerste stappen richting een slim huis. De tijd van de oude domotica met bekabeling, inclusief kostprijs van tienduizenden euro’s, is voorbij. Dit soort systemen is vaak moeilijk uitbreidbaar en je hangt vast aan één leverancier. Uiteindelijk eindig je na verloop van tijd vaak met een verouderd elektriciteitssysteem. Een smart home is voorzien van allerlei apparaten die draadloos (wifi, bluetooth…) met elkaar ‘praten’. Dat gaat van slimme thermostaten en verlichting tot slimme rookmelders en douchekranen, of zelfs ‘smart speakers’ zoals Amazon Echo met spraakbesturing.

 

Smart home is dus niet langer een ver-van-mijn-bedshow. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op 5 Belgische woningen inmiddels uitgerust is met slimme oplossingen. Zelf ken of heb je ook vast wel enkele toepassingen. Een stofzuigerrobot, robotmaaier, smart tv of Fitbit is nooit ver weg.

Betaalbare luxe, eenvoudig in gebruik

De grootste verwezenlijking is het integreren van moderne technologieën in dagelijks gebruik, zodat de speeltjes niet langer enkel voor de early adopters zijn weggelegd. De speeltjes van tien jaar geleden zijn uitgegroeid tot volwassen systemen die echt tegemoetkomen aan dagelijkse noden. Neem nu het voorbeeld van verwarming, waarbij de consument steeds de juiste temperatuur wenst, maar toch ook “baas in eigen huis” wil blijven.

 

Met een hedendaagse thermostaat is je verwarming geautomatiseerd, maar behoud je toch de volledige controle. Flixheat is hiervan een voorbeeld. De slimme thermostaat stelt zich af op jouw leefpatroon en voorkeuren. Hij verlaagt de temperatuur wanneer je niet thuis bent en schakelt deze weer in wanneer je op weg bent naar huis.

 

Smart home is niet enkel nuttig. Ook de extraatjes in het leven, zoals sfeer en comfort, worden gegarandeerd. Denk maar aan de intensiteit en kleur van slimme lampen wanneer je ’s avonds voor de televisie zit, of gordijnen die automatisch open en toe gaan. Met flixmood kan je de gewenste sfeer in je huis brengen. Een systeem via flix laat trouwens toe om je thermostaat, bewegingsmelders, raamcontacten, lampen en slimme stekkers allemaal via één app te bedienen.

Drie problemen opgelost voor ze zich voordoen

  1. Met een smart home kan je ook heel wat energie besparen. Door het opvolgen van energieverbruik, toestel per toestel, is het gedaan met verrassingen op je factuur. Met een slimme thermostaat worden lege ruimtes in je huis niet verwarmd, waardoor je gemiddeld 30% van de verwarmingskosten wegneemt. Het tegengaan van sluimerverbruik is goed voor een besparing van 10% of €100 voor gemiddeld gezin.
  2. Wanneer je op weg bent, heb je graag wat gemoedsrust. Dat kan met bewegingssensoren. Zonder de hoge kosten van een klassieke alarminstallatie, kan je toch een zekere veiligheid creëren. Met deur- en raamsensoren kan je controleren of er niemand binnenkomt, en zelfs de ramen sluiten als het regent. Slimme stekkers zorgen niet alleen voor besparing als in “hoeveel verbruikt mijn diepvries eigenlijk en wordt het niet eens tijd om die te vervangen?”, maar je kan er ook mee controleren of je je frietketel en strijkijzer wel hebt uitgeschakeld.
  3. Slimme toestellen zorgen mee voor een verduurzaming van je verbruik. Toestellen waarschuwen wanneer het tijd is voor onderhoud of wanneer de eerste tekenen van defect voorkomen. Dit helpt om de levensduur van de je toestellen te verlengen en de kosten op lange termijn terug te dringen. Zo wordt de afvalberg dus ook een stukje verkleind.

Het bredere plaatje

Smart home-apparaten zorgen voor gemak, comfort en veiligheid en kan de gebruiker flink wat energie besparen. De consument ziet dit meer en meer in en kiest bewust een ‘slim’ huis. Daarom wil essent.be meer zijn dan een energieleverancier. Wij leveren comfort en ontzorging.

Slimme toestellen brengen daarnaast ‘meten is weten’ in de praktijk: duurzamer leven kan gemakkelijk dankzij moderne technologie. De smart home-evolutie is niet alleen goed nieuws voor de consument, maar ook voor onze maatschappij. Duurzaam en verantwoordelijk omspringen met energieverbruik is in deze tijden een must. Met smart home kan de consument zelf een steentje bijdragen zonder comfortverlies, want de groenste energie is nog steeds de niet-verbruikte energie.

 

Slimme toestellen gaan dan ook hand in hand met klassieke energiebesparing als isolatie en nieuwe opwekking als zonnepanelen of opslagtechnologie. Zelf opgewekte energie kan efficiënter op het net worden geplaatst indien nodig. Dankzij het monitoren van het energieverbruik, kunnen vraag en aanbod gemakkelijker op elkaar worden afgestemd door steeds nauwkeurigere voorspellingen. Op die manier begint de energietransitie daar waar ze het meeste voordeel oplevert: bij de gebruiker thuis.

 

Op grotere schaal spelen slimme toestellen een rol, van smart home naar een heuse smart city. Een smart home is nog maar het begin. We zien die slimme toestellen reeds buiten de huismuren treden. Denk maar aan slimme mobiliteit, autodelen, afvalbeheer of zonnedelen. Hierbij komen de impulsen vanuit de sectoren, die onderling moeten samenwerken om oplossingen voor de toekomst te ontwikkelen.