Op je zonnepanelen ligt meer zand en (fijn)stof dan je zou denken. Ook vogeluitwerpselen, bladeren en mos blijven er graag op plakken. Daardoor kunnen je zonnepanelen minder energie opwekken en verlaagt je opbrengst. En dat is niet de bedoeling natuurlijk want zonnepanelen moeten je helpen zo veel mogelijk energiekosten te besparen.

 

Je kunt je zonnepanelen gerust zelf schoonmaken, tenminste als je zonnepanelen te bereiken zijn. Een paar keer per jaar schoonmaken - in de lente en in de herfst - heeft al een groot effect. En met deze tips is veilig schoonmaken eenvoudiger dan je denkt.

Meer vuil op verticale dan op horizontale zonnepanelen

Er is inderdaad een opmerkelijk verschil tussen verticaal en horizontaal geplaatste zonnepanelen. Verticale zonnepanelen zijn meestal vuiler dan horizontale. Hoe dat komt? Vuil spoelt door de regen weg maar blijft makkelijk aan de onderste rand plakken. Dat wordt al snel een dikkere laag die zich vastzet. De zonnecellen zitten samen in verticale rijtjes - ook wel strings genoemd - en die worden daardoor allemaal vuil. Bij een horizontaal geplaatst zonnepaneel zal alleen het onderste rijtje zonnecellen hinder ondervinden van het vuil. Heb je verticale zonnepanelen, dan moet je dus extra waakzaam zijn voor vuil.

 

Eén vervuild zonnepaneel kan al voor een verminderde werking van de andere panelen zorgen! Ze zijn immer samen aangesloten, met alle vervelende gevolgen van dien.

Tips om zelf  je zonnepanelen makkelijk en veilig schoon te maken. 

Uiteraard moet je op een veilige manier bij je zonnepanelen kunnen komen. Tip: een telescopischborstel ofwel uitschuifbaar systeem met een zachte borstel of een tuinslag zijn handige hulpmiddelen als de zonnepanelen moeilijker bereikbaar zijn. Haal nooit halsbrekende toeren uit en werk zo nodig met een gespecialiseerde firma.

 

De basisregel als je zonnepanelen schoonmaakt? Pak het 'zacht' aan: de zonnepanelen raken makkelijk beschadigd als je de grove middelen inzet. Een zachte borstel, spons, regenwater, een plantenspuit zijn de veiligste hulpmiddelen. Er zijn overigens speciale reinigingsmiddelen voor zonnepanelen verkrijgbaar in de handel. Heel effectief is schoonmaken met osmosewater. Dat is hard water dat gefilterd werd zodat er nauwelijks zouten, kalk, zink, nikkel en ammonium meer in zitten. Heel zuiver en dus veilig voor je zonnepanelen. Heb je zacht water in je woonplaats, dan is dat een uitstekend alternatief. De waterhardheid check je hier.


Lente en herfst: veeg bladeren en zand van de zonnepanelen. In de lente ga je bovendien meer vogels hebben die het op jouw dak en zonnepanelen gemunt hebben ... Doe dit klusje bij voorkeur 's ochtends als de zon nog niet intensief schijnt en de zonnepanelen nog niet te warm zijn. Je gaat snel een groot effect hebben van propere zonnepanelen. Zeker in de lente, als de zon langer en intenser begint te schijnen en je dus meer produceert.

 

Droge periodes: verwijder hardnekkige vlekken die door het gebrek aan (felle) regen maar moeilijk vanzelf verdwijnen. Gebruik eventueel een zacht (biologisch afbreekbaar) schoonmaakmiddel, maar vermijd hard schuren op de zonnepanelen. Spoel wel even na met water zodat het zonnepaneel weer volledig zuiver is. Tip: nu je toch bij je zonnepanelen bent, reinig meteen de beugels en frames. En controleer even of alles nog stevig vast zit.

 

Winter: sneeuw op je zonnepanelen belemmert serieus de productie van energie. Als er een laag sneeuw op ligt, dan kun je die met een zachte borstel wegvegen. Gebruik geen harde voorwerpen en probeer nooit bevroren sneeuwresten te verwijderen: de kans op beschadiging is dan groot. Gebruik ook nooit strooizout en spuit bij vriesweer de zonnepanelen niet af. Zout beschadigt de bovenlaag en water vriest snel aan. Zijn je panelen geplaatst in een hoek van zo'n 40 graden? Dan is de kans groot dat de sneeuw er vanzelf afschuift! Met deze hellingsgraad vangen je panelen in de winter ook meer zon op. 

Zoek je een manier om het hele jaar door je zonnepanelen proper te houden. Dan is een zelfreinigende installatie de oplossing. Vraag je installateur zeker om advies.

Veilig en betrouwbaar: kies voor een professionele onderhoudsfirma 

Is het te moeilijk of te gevaarlijk om zelf voor het onderhoud van je zonnepanelen in te staan? Dan is een gespecialiseerde firma zeker een goed alternatief. Zij beschikken over de juiste apparatuur om grondig en veilig je panelen te reinigen. Dit verhoogt je rendement en de levensduur van je zonnepanelen aanzienlijk.


Gespecialiseerde firma’s werken vaak met osmosewater. Deze waterkwaliteit is bijzonder zuiver en doet het vuil sneller en beter oplossen. Het resultaat is niet alleen een zuiver maar ook een streeploos oppervlak. Daardoor neemt het rendement van je zonnepanelen na de reinigingsbeurt  toe, tot maar liefst 7%.

Wat doet een onderhoudsfirma nog meer dan reinigen? 

Het voordeel van een professionele reinigingsfirma is ook dat ze meteen een check kan doen van de bekabeling en eventuele beschadigingen. Zij voeren een grondige controle uit op allerlei mogelijke problemen die de goede werking verhinderen en de levensduur verkorten.

 

  • Opsporen van celdefecten en constructiefouten: snail trails, hot spots, verkleuringen,…
  • Infraroodtest van de zonnepanelen en connectoren: controle hotspots
  • Huidige opbrengstprestatie: presteert onder-, goed- of boven de te verwachte opbrengst
  • Uitmeting van de strings: aarding, configuratie, isolatiewaarden, openklemspanning,..

 

Overigens bestaan er ook apps die storingen en defecten van je zonnepanelen automatisch melden. Daar lees je hier meer over.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

Zonnepanelen