2020 staat met ruim 1838 uur zonneschijn in de top 5 van zonnigste jaren volgens het KMI. Een heel goed jaar dus voor wie zonnepanelen heeft. Maar welke opbrengst mag je eigenlijk verwachten als je investeert in je zonnepanelen? Dat leggen we je graag even uit.

Sterke prijsdaling zonnepanelen

De voorbije 10 jaar is de prijs van zonnepanelen stevig gedaald. Vandaag ligt de prijs rond 1.500 euro per kilowattpiek. Het vermogen dat je zonnepanelen genereren, drukken we uit in kilowattpiek. Als je weet dat het gemiddelde jaarverbruik van een gezin van 4 personen in ons land volgens de cijfers van de overheid 3500 kWh is (overeenstemmend met 3,5 kilowattpiek) dan is een investering van ruim 5.000 euro heel realistisch.

Hoe bepaal je de terugverdientijd?

Volgens berekeningen van de consumentenorganisatie Test Aankoop voor Vlaanderen ligt het mogelijke rendement op 20 jaar van een installatie van 5 kilowattpiek (voor een gezin met 2 kinderen) tussen 3,5% (minder goede oriëntatie van het dak) en 5,5% (optimale oriëntatie). Dat rendement krijg je als je de kosten van de installatie en heffingen aftrekt van de winst omdat je geen elektriciteit hoeft te betalen. Dat betekent een terugverdientijd van 8 tot 12 jaar. Na die periode begin je dus te verdienen aan je zonnepanelen. De levensduur van een installatie loopt op tot 25 jaar dus zo levert je geld elk jaar een mooi rendement op.

 

Bij de berekening van Test Aankoop was het uitgangspunt een inflatie van 2%, een stijging van de energieprijzen met 3.3% en een kostprijs van de panelen van 1.500 per kilowattpiek.

 

Voor Brussel gelden andere cijfers omdat de terugdraaiende teller er vervangen werd door groenestroomcertificaten. Door deze subsidie ligt het rendement tussen 4% en 6%. De terugverdientijd is daardoor 5 tot 7 jaar.

 

Kortom, vergeleken met een spaarboekje heb je met zonnepanelen een beter rendement. Maar de ligging van je dak, de kwaliteit van de panelen en de aankoopprijs spelen een doorslaggevend rol. Laat je dus goed informeren en vraag diverse offertes om met kennis van zaken te vergelijken. 

Tips om rekening mee te houden

Uiteraard zal je leverancier een berekening maken van je investering in zonnepanelen. Maar het is wel goed om hier zeker een kritische blik op te werpen.

 

Een paar tips:

 

  • Bekijk zeker of in de berekening rekening is gehouden met het verminderde rendement in de tijd. Elk jaar neemt door slijtage het rendement van je zonnepanelen af met ongeveer 0,6% af. Bij zonnepanelen van hoge kwaliteit is dat zelfs maar 0,2%. Dat betekent dat na 25 jaar het maximale rendement nog maar 85% is. Voor zonnepanelen van lagere kwaliteit - vaak afkomstig van buiten Europa - is dat allicht nog lager. 
  • Je rendement ligt hoger als je kiest voor micro-omvormers: 6% extra. 
  • Let op de prijsstijging voor elektriciteit die is vermeld in de offerte van je leverancier. In de berekening van het rendement van je investering goochelen leveranciers vaak met hoge prijsstijgingen voor elektriciteit, zelfs tot 7%. Maar de realiteit is anders. Een voorbeeld. Volgens cijfers van de overheid was de prijs voor elektriciteit in november 2017 en november 2019 ongeveer dezelfde. Ook de inflatiecijfers schat je best niet te hoog in.  De inflatie bedroeg in 2019 gemiddeld 1,44%.
  • Zonnepanelen die vuil zijn, produceren 3% minder energie. Wil je ze laten reinigen, doe dan een beroep op een professional en vergelijk offertes. 
Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

Zonnepanelen