Heb je zonnepanelen? Die leveren je een heleboel voordelen op, en die wil je natuurlijk ten volle benutten. Door te veranderen van leverancier en zo in te tekenen op interessante promo’s kan je je energierekening vaak nog verder verlagen.

 

Let wel goed op wanneer je van energieleverancier verandert. Voor wie een digitale meter heeft en dus geen gebruik meer kan maken van de terugdraaiende teller, maakt het niet zoveel uit wanneer je precies overstapt. Maar wie nog een analoge meter heeft en dus voorlopig nog wel gebruik kan maken van het principe van de terugdraaiende teller, loopt zo het risico zijn geproduceerde stroom te verliezen. Want als je op een willekeurig gekozen moment overstapt, dan moet je op dat moment je meterstanden doorgeven. Dit is nodig om je verbruik te kennen en je slotfactuur op te maken.

 

Als je een analoge meter hebt, is het ideale moment om over te stappen daarom in de maand van je jaarlijkse meteropname, al kan je natuurlijk ook nu al intekenen en kiezen voor een latere startdatum. Wanneer je meterstand wordt opgenomen varieert van regio tot regio, afhankelijk van je netbeheerder. Je kan hiervoor contact opnemen met je netbeheerder.

Waarom verander je best van energieleverancier in de maand dat je meterstanden opgenomen worden?

Als je zonnepanelen hebt, geven je meterstanden je nettoverbruik weer. Dat is het verschil tussen je verbruik en je productie. We berekenen je afrekeningsfactuur op basis van dat nettoverbruik.

 

  • Jouw productieoverschot wordt naar 0 herleid door de distributienetbeheerder. Je ‘verliest’ dus die te veel geproduceerde stroom.
  • Voor extra verbruik (als je dus meer verbruikte dan je hebt geproduceerd) moet je bijbetalen.

 

We leggen dat hierna even uit en illustreren dat met een voorbeeld.

Productieoverschot in de zomer

In de zomer schijnt de zon vaker en produceer je meer energie dan je verbruikt. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan terug en zo bouw je een ‘reserve’ op. Je meterstand zal na de zomer dus lager zijn dan ervoor.

Productietekort in de winter

In de winter produceer je juist minder zonne-energie en verbruik je meer, dus heb je een tekort. Je moet dan elektriciteit afnemen van het distributienet. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan vooruit, waardoor je meterstand na de winter hoger is dan ervoor.

grafiek

Evenwicht tussen productie en verbruik

In bovenstaande grafiek zie je dat je een volledig jaar (12 maanden ofwel 4 seizoenen) nodig hebt om je volledige voordeel uit zonnepanelen te halen.

 

Verander je van leverancier dan is er altijd een meteropname en afrekening. Gebeurt de meteropname als je overschot hebt, dan verlies je de ‘te veel’ geproduceerde stroom. Gebeurt de meteropname als je te weinig hebt geproduceerd en van het stroomnet moest halen, dan moet je bijbetalen.

 

Daarom is de jaarlijkse meteropname het beste moment om te veranderen van energieleverancier. Het tekort van de winter wordt gecompenseerd door het overschot dat je in de zomer hebt. Daardoor is je nettoverbruik bij je jaarlijkse meteropname ongeveer 0 kWh en zal je (bijna) niks moeten bijbetalen.

 

Is het binnenkort tijd voor je jaarlijkse meteropname? Dan kan je dus probleemloos overstappen en profiteren van interessante overstapvoordelen. Je hoeft je oude energiecontract niet op te zeggen, wij regelen de overstap voor jou. We hebben vanaf nu bovendien ook een speciaal tarief, exclusief voor eigenaars van zonnepanelen.

 

Teken je graag nu al in? Dat kan natuurlijk ook! Dan zetten we de startdatum van je contract verder in de toekomst, na de jaarlijkse meteropname en je afrekening.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

Zonnepanelen