Heb je zonnepanelen? Maar wil je je energierekening nog verder verlagen door te profiteren van interessante promo’s? Overstappen van leverancier is dan vaak dé manier. Let wel goed op wanneer je van energieleverancier verandert. Als je op een willekeurig gekozen moment overstapt, dan moet je op dat moment je meterstanden doorgeven. Dit is nodig om je verbruik te kennen en je slotfactuur op te maken. Met zonnepanelen  loop je het risico dat je je geproduceerde stroom verliest. Daarom verander je best van energieleverancier in de maand van je jaarlijkse meteropname. 

Waarom verander je best van energieleverancier in de maand dat je meterstanden opgenomen worden?

Als je zonnepanelen hebt, geven je meterstanden je nettoverbruik weer. Dat is het verschil tussen je verbruik en je productie. We berekenen je afrekeningsfactuur op basis van dat nettoverbruik. 

  • Jouw productieoverschot wordt naar 0 herleid. Je ‘verliest’ dus die te veel geproduceerde stroom.
  • Voor extra verbruik (als je dus meer  verbruikte dan je hebt geproduceerd) moet je  bijbetalen.

 

We leggen dat hierna even uit en illustreren dat met een voorbeeld. 
 

Productieoverschot in de zomer

In de zomer schijnt de zon vaker en produceer je meer energie dan je verbruikt. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan terug en zo bouw je een ‘reserve’ op. Je meterstand zal na de zomer dus lager zijn dan ervoor.

Productietekort in de winter 

In de winter produceer je juist minder zonne-energie en verbruik je meer, dus heb je een tekort. Je moet dan elektriciteit afnemen van het distributienet. De teller van je elektriciteitsmeter draait dan vooruit, waardoor je meterstand na de winter hoger is dan ervoor.

grafiek

Evenwicht tussen productie en verbruik

In bovenstaande grafiek zie je dat je een volledig jaar (12 maanden ofwel 4 seizoenen) nodig hebt om je volledige voordeel uit zonnepanelen te halen. 

 

Verander je van leverancier dan is er altijd een meteropname en afrekening. Gebeurt de meteropname als je overschot hebt, dan verlies je de ‘te veel’ geproduceerde stroom. Gebeurt de meteropname als je te weinig hebt geproduceerd en van het stroomnet moest halen, dan moet je bijbetalen. 

 

Daarom is de jaarlijkse meteropname het beste moment om te veranderen van energieleverancier. Het tekort van de winter wordt gecompenseerd door het overschot dat je in de zomer hebt. Daardoor is je nettoverbruik bij je jaarlijkse meteropname ongeveer 0 kWh en zal je (bijna) niks moeten bijbetalen.

 

Is het binnenkort tijd voor je jaarlijkse meteropname? Dan kun je probleemloos je lopende energiecontract opzeggen en profiteren van interessante overstapvoordelen.