Er is de laatste tijd veel veranderd voor wie zonnepanelen heeft of ze overweegt. De digitale meter, lagere prijzen en uiteenlopende types zonnepanelen hebben grote invloed op je keuze. Wij maken je wegwijs en leggen uit op welke drie grote zaken je moet letten.

✅  Ken de 5 factoren die het rendement van je zonnepanelen bepalen

Factor 1. Een professionele installatie
Zonnepanelen zijn hoogtechnologische constructies die bij een onzorgvuldige plaatsing haarscheurtjes kunnen oplopen. Die scheurtjes, de zogeheten hotspots, zorgen voor extra weerstand wat tot oververhitting van een cel kan leiden. Gevolg: het rendement van je zonnepanelen daalt. In een scheurtje sijpelt ook makkelijk vocht binnen wat oxidatie veroorzaakt. Gevolg: verminderde werking en op termijn grotere kans op defecten. Een professionele plaatsing is dus van het hoogste belang. Helaas is er geen officiële erkenning of kwaliteitslabel voor installateurs dus informeer zeker welke ervaring vrienden en kennissen hebben met de plaatsing van hun zonnepanelen.

 

Factor 2. Zon, schaduw en de oriëntatie van je dak.
Zonnepanelen moeten zo veel mogelijk zon kunnen opvangen. Volgens cijfers van het KMI schommelt de dagelijkse gemiddelde zonnestraling tussen 2650 Wh/m2 voor de Hoge Venen en tot 3000 Wh/m2 voor de kuststreek. Schaduw is nadelig voor de productie maar wist je dat schaduw op één paneel je hele rendement kan verminderen? Dat probleem los je op door met micro-omvormers en power-optimizers te werken. Je panelen liggen het beste richting zuidoosten, zuiden en zuidwesten en met een hellingsgraad van 35°. Wil je weten hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen, bereken het makkelijk met de zonnekaart.

 

Factor 3. De efficiëntie van je zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen een structuur van monokristallijn of polykristallijn hebben. Monokristallijn (zwarte panelen) werkt het beste bij direct zonlicht: alle kristallen liggen in dezelfde richting en produceren daardoor optimaal. Deze zonnepanelen hebben dus een hoger rendement dan polykristallijn (blauwe panelen). Maar: ze zijn ook iets duurder. Reken op een meerprijs van 15%. Omdat de opbrengst van monokristallijn hoger is, heb je mogelijk minder zonnepanelen nodig. Monokristallijn is vandaag overigens de meest gekozen variant. Maar vergelijken loont dus laat zeker vergelijkende prijsberekeningen maken.


Factor 4. De kwaliteit van je zonnepanelen
De kwaliteit van zonnepanelen bepaalt de opbrengst én de levensduur. Daarom loont het zeker de moeite om vergelijkende tests te bekijken en na te gaan of de producent en de installateur al een tijd actief zijn. Want als je een beroep moet doen op je garantie, is het beter om voor een betrouwbare fabrikant en plaatser te gaan.

 

Factor 5. Een goed onderhoud
Als de zon onbelemmerd op je panelen kan schijnen, is dat beter voor je opbrengst. Daarom is het goed om je panelen zeker in de lente en de zomer te (laten) reinigen. Zonnepanelen zonder zand, fijnstof, bladeren en vogeluitwerpselen produceren meer energie. Eén vervuild paneel kan zelfs de volledige productie verminderen.

Meer over het onderhoud van je zonnepanelen vind je hier

✅  Weet hoe je een renderende aankoop van je zonnepanelen doet

Leg je in 2020 zonnepanelen dan betaal je een flink stuk minder dan tien jaar geleden. De prijzen zijn vrijwel gehalveerd en compenseren zo ruimschoots het wegvallen van de groenestroomcertificaten. 

 

Bij de keuze voor een bepaald type of merk zonnepanelen moet je bekijken welk rendement je wilt per paneel. Kies je voor panelen met een hoger rendement, dan betaal je iets meer maar heb je ook minder panelen nodig. Zeker voor een kleiner dak is dat vaak de ideale oplossing. Je rendement kom je te weten door het piekvermogen van de zonnepanelen te delen door de oppervlakte van je panelen. Wat dat voor jouw dak betekent, bereken je makkelijk met deze tool.

 

Ook moet je overwegen voor welke periode je dat rendement wilt. Investeer je nu extra in panelen van 25 jaar of kies je voor een goedkopere variant met 10 jaar gegarandeerd rendement? Want tegen dan is de technologie misschien alweer geëvolueerd. 

 

Om je al een idee te geven van een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar, geven we je alvast onderstaand voorbeeld mee. De prijs van de panelen is indicatief en gebaseerd op marktgemiddeldes. 

✅  Ga na hoe je de opbrengst verhoogt en kosten verlaagt met de digitale meter 

Laat je in 2020 zonnepanelen plaatsen dan krijg je in Vlaanderen en het Waalse Gewest sowieso een digitale meter. In Brussel zit men nog in een testfase. De klassieke analoge meters worden overigens ook voor huidige bezitters van zonnepanelen geleidelijk vervangen. Wat zijn de voordelen en nadelen van de digitale meter? We zetten ze voor je op een rij.

 

Wat doet een digitale meter?

 

  • Beter inzicht in je energieverbruik en besparingen: je volgt je verbruik nauwkeuriger op.
  • Automatisch doorsturen van verbruiksgegevens: je hoeft de meterstanden niet meer door te geven 
  • Koppeling met je slimme thermostaat zodat je verbruik gepersonaliseerd wordt
  • Makkelijk switchen vanop afstand tussen dag- en nachttarief 


Wat verandert er financieel met de digitale meter? 

 

  • Tot eind 2020 kies je voor een ‘terugdraaiende’ meter of een vooruit draaiende digitale meter. (Een digitale meter draait overigens niet echt terug: wat je zelf produceert, wordt afgetrokken van wat je van het openbare net haalt. Dat is dus hetzelfde principe als van de klassieke meters die terugdraaiden als je zonne-energie produceerden). Vanaf 2021 kun je niet meer kiezen en wordt het  automatisch een ‘vooruit draaiende’ digitale meter.
  • Met een terugdraaiende meter betaal je een heffing (prosumententarief), met een gewone vooruit draaiende meter niet. Brussel kent geen prosumententarief.
  • Als je voor een gewone digitale meter kiest, loont om op die momenten meer elektriciteit te gebruiken. De digitale meter draait niet of minder op het moment dat je zonnepanelen energie produceren.
  • Als je voor een terugdraaiende meter kiest (voor eind 2020) dan blijft dit zo gedurende 15 jaar na ingebruikname. 


Het verschil is duidelijk. Gebruik je de meeste stroom op het moment dat je zonnepanelen energie produceren, dan doe je twee keer winst met een niet-terugdraaiende meter. Je betaalt geen prosumententarief en je meter gaat niet of trager vooruit. Je verbruikskosten zijn dan minimaal. 

 

Het loont dus zeker de moeite om te vergelijken of een terugdraaiende digitale meter of een gewone digitale meter voor jouw verbruiksgedrag interessanter is. Voor Vlaanderen kun je een simulatie maken via de VREG.