Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Dan bekijk je best eerst of je dak hiervoor geschikt is. Houd daarbij zeker rekening met de oriëntatie en helling van je dak, en ook de schaduw op de verschillende delen van je dak speelt een rol. Met dit artikel bepaal je eenvoudig of jouw dak geschikt is voor een zonne-installatie.

Wat is de vorm van mijn dak: plat, of schuin?

Schuine en platte daken zijn allebei geschikt voor zonnepanelen, op een plat dak is de installatie van zonnepanelen iets eenvoudiger.

 

Naast de vorm van je dak speelt ook de hellingsgraad een belangrijke rol. Zuidgerichte zonnepanelen (hieronder lees je daar meer over) die een hellingshoek van 36° hebben, leveren in België een maximale opbrengst op. Wanneer die hellingshoek schommelt tussen 20 en 60° bedraagt je opbrengst jaarlijks zo’n 5% minder dan het maximum. Bij een plat dak plaats je de zonnepanelen best op rails met een helling tussen 15° en 35°.

Hoe is mijn dak georiënteerd ten opzichte van de zon?

Tot nu toe werden zonnepanelen in België steeds richting het zuiden georiënteerd voor een optimaal rendement. Ook een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie werd aangeraden. Door de nieuwe omstandigheden (het verdwijnen van de terugdraaiende teller) suggereren installateurs dat het voortaan beter is om je zonnepanelen naar het oosten of het westen te richten.

 

Op die manier leveren ze ‘s ochtends en ‘s avonds veel stroom, net wanneer je het meeste stroom verbruikt. Zuidgerichte installaties pieken ‘s middags, en dan liggen zowel je verbruik als de marktprijzen meestal lager. Heb je een noordgericht dak? Dan is het niet aangeraden om zonnepanelen te plaatsen.

Valt er veel schaduw op mijn dak?

Bomen, lantaarnpalen, dakvensters, schouwen, andere gebouwen … Ze zorgen allemaal voor schaduw op een dak. Zonnepanelen die in serie geschakeld zijn, behalen zo een lager rendement. Heb je een plat dak? Let er dan ook op dat je de zonnepanelen ver genoeg uit elkaar laat plaatsen. Zo vermijd je dat de ene rij zonnepanelen een schaduw over de andere werpt.

 

Wil je er zeker van zijn dat schaduw je zonne-installatie niet ongunstig beïnvloedt? Kies dan voor zonnepanelen die parallel zijn geschakeld. ARALT, Solar Expertise by Essent, werkt standaard met dit type panelen omdat er zo nooit energieverlies optreedt.

Is de draagkracht van mijn dak groot genoeg?

Zonnepanelen worden op een draagstructuur aangelegd waardoor je dak moet dus voldoende draagvermogen hebben om zowel de zonnepanelen als die draagstructuur te ondersteunen. Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo/m².

 

Bijna elk type dakbedekking (dakpannen, roofing …) is geschikt voor zonnepanelen. Een glazen en rieten dak is niet sterk genoeg. Bekijk zeker ook de huidige staat van je dakbedekking, want als deze aan vervanging toe is, doe je dat best eerst.

Is je dak geschikt?

Ontdek dan hoe je de kost van je zonne-installatie verlaagt.

Is de oppervlakte van mijn dak voldoende groot?

Een dakraam of andere obstakels beperken het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen. De meest verkochte zonnepanelen zijn rechthoekig en beslaan een oppervlakte van ongeveer 1,6 m². Om te beantwoorden aan de behoeften van een gemiddeld gezin (zo’n 3600 kWh/jaar) heb je een oppervlakte van 17,5 tot 23,5 m² aan zonnepanelen nodig. Een plat dak moet minimaal 15 - 20 m² groot zijn, zodat er een systeem met minstens 8 zonnepanelen geïnstalleerd kan worden.

 

Kijk zeker ook na of er voldoende vrije ruimte is om de zonnepanelen ver genoeg van de dakrand te plaatsen. Hoe dichter de zonnepanelen bij de dakrand staan, hoe meer wind ze opvangen en hoe kwetsbaarder ze zijn. De exacte afstand is afhankelijk van de hoogte van je zonnepanelen, maar reken zeker op 0,5 tot 1 meter.

Doe een extra check van je dak met de Zonnekaart

Wanneer je op Zonnekaart Vlaanderen jouw adres ingeeft, zie je meteen een inschatting van hoe (on)geschikt je dak is voor het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn drie mogelijkheden: ideaal, bruikbaar en beperkt bruikbaar of niet bruikbaar.

 

Is een bepaald deel van je dak op de Zonnekaart donkergroen gekleurd? Dan leveren zonnepanelen meer energie op dan nodig is voor je gezinsverbruik. Op zulke daken kunnen grotere zonne-installaties geplaatst worden.

 

Let wel op: de kaart houdt geen rekening met dakvensters, zonnepanelen/zonneboilers die al geïnstalleerd zijn op het dak en de draagkracht van het dak.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

Zonnepanelen