Met een thuisbatterij hoef je je opgewekte energie niet meteen te gebruiken. Die wordt immers voor je opgeslagen voor later gebruik. Zeker nu het principe van de terugdraaiende teller is weggevallen, kan je je zelfverbruik zo aanzienlijk verhogen. De prijs van een thuisbatterij blijft aan de hoge kant, maar in dit artikel leggen we je alles uit over het rendement en de rentabiliteit van een thuisbatterij.

Begin 2021: Afschaffing van de virtueel terugdraaiende teller

We gaan een paar maanden terug in de tijd: begin 2021 werd aangekondigd dat het systeem van de terugdraaiende teller voorgoed verleden tijd werd voor iedereen met een digitale meter. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk energie te verbruiken op het moment waarop je die opwekt. Dat noemen we gelijktijdigheid. Bij Essent bieden we je wel een injectie-compensatieregeling. Die compensatie komt overeen met de gemiddelde teruggave die je krijgt aan een gemiddeld injectietarief.

 

Om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen zou je dus vooral overdag energie moeten verbruiken. Alleen zijn we dan net het vaakst buitenshuis. We gaven eerder al een paar tips om je zelfverbruik te verhogen, al is een thuisbatterij wel de efficiëntste. Daarmee verhoog je je zelfproductie aanzienlijk: het zelfverbruik bij een zonnepaneleninstallatie zonder thuisbatterij wordt geschat op 30%, terwijl dat bij een installatie met thuisbatterij zo’n 60% is.

 

Een vooruitblik op het capaciteitstarief

En er zijn nog veranderingen op til. Vanaf 2022 worden je netkosten immers berekend volgens het capaciteitstarief, waarbij je energieprijs berekend wordt op basis van de pieken in je verbruik. Zo wordt je hoogste kwartiervermogen per maand gebruikt, ofwel: het gemiddelde vermogen op kwartierbasis. Dat is je ‘piekvermogen’. Op jaarbasis wordt dan gekeken naar de hoogste pieken van elke maand en op basis daarvan wordt je capaciteitstarief berekend. In Brussel en Wallonië wordt voorlopig nog niet overgestapt op het capaciteitstarief.

Wat kost een thuisbatterij?

Nieuwe technologie is meestal duur en dat is ook zo voor de thuisbatterij. Bovendien geldt: hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe hoger de prijs. Voor een batterij van 3 kWh moet je rekenen op € 4000, inclusief installatiekosten. Voor een model van 8 kWh loopt dat op tot € 8000 en voor een vermogen van 14 kWh is dat zo'n € 10.000, inclusief installatiekosten. Hoeveel je nodig hebt hangt uiteraard af van je energieverbruik, maar een gemiddeld gezin zou moeten toekomen met een capaciteit van 4 kWh.

 

In Vlaanderen krijg je in 2021 bovendien ook een premie. Het exacte bedrag is afhankelijk van de capaciteit van je batterij. Deze bijgestuurde premie is echter nog niet definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Volgende cijfers zijn dus onder voorbehoud:

Tabel thuisbatterij premie

Deze bedragen zijn geldig tot eind 2021, daarna dalen ze geleidelijk aan. Aan de subsidies zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. In Brussel en Wallonië krijg je voorlopig geen subsidies voor thuisbatterijen.

Wat is de terugverdientijd van een batterij?

De exacte terugverdientijd van je batterij hangt af van een aantal factoren, waaronder je energieverbruik. Voor een batterij van 5 kWh betaal je ongeveer 4600 euro. Je krijgt een subsidie van 1250 euro voor deze grootte van batterij en een compensatiepremie voor je zonnepanelen, afhankelijk van wanneer die werden geïnstalleerd. Op basis daarvan kunnen we de volgende simulaties maken:

Tabel thuisbatterij rendabel

Voorbeeld in regio Oudenaarde (Gaselwest), met zonnepaneel installatie van 2016

Tabel thuisbatterij rendabel

Doen we diezelfde simulatie voor een andere regio, bv. regio Pelt (Inter-Energa), met zonnepaneel installatie van 2014

Tabel thuisbatterij rendabel

Hier kunnen we een aantal conclusies uit trekken:

  • Voor een batterij van 5 kWh betaal je ongeveer 4600 euro. Voor een netto extra kost (na aftrek premies) van 800 euro (= 20%) heb je dus een dubbele zo grote batterij.
  • Hoe hoger je verbruik, hoe interessanter het kan zijn om te investeren in een batterij, tenzij je reeds een aircosysteem hebt. Airco zorgt namelijk ook voor een hogere gelijktijdigheid, waardoor de besparing met een batterij wel eens kan tegenvallen.
  • Afhankelijk van je regio (en de daarbij horende distributie- en transmissiekosten en het prosumententarief) is je terugverdientijd langer of korter. In een regio met hoge distributie- en transmissiekosten heb je je batterij immers veel sneller terugverdiend.
  • Ook het jaar waarin je je zonnepaneleninstallatie liet plaatsen is van belang. Voor zonnepanelen die in 2016 geïnstalleerd werden krijg je bijvoorbeeld een hogere premie dan voor zonnepanelen die in pakweg 2014 of 2018 geplaatst werden. Hier staat dan wel weer tegenover dat je voor 2016 al meer terugverdiende en na 2016 minder betaalde voor je installatie.

 

Wil je een persoonlijk en accuraat voorstel op maat? Dan is het handig als je meer dan één jaar aan data van je slimme meter en je zonnepanelen kan voorleggen. Voor de slimme meter kan dit via deze link. Voor zonnepanelen kan je vaak data exporteren vanuit het webportaal dat de fabrikant ter beschikking stelt, op voorwaarde dat de fabrikant inzicht geeft in de productie.

 

Bovenstaande berekeningen houden bijvoorbeeld geen rekening met de evolutie van alle componenten van je energiefactuur (distributie- en transportkosten, taksen, energieprijs), of met hoe het vandaag gesteld staat met je gelijktijdigheid. Die kan namelijk ook evolueren door een aanpassing binnen je gezin of evoluties van elektrische toestellen.

 

De exacte terugverdientijd hangt daarnaast ook af van de kwaliteit van het batterijsysteem. Over de jaren heen kan het aantal laad- en ontlaadcycli namelijk effect hebben op de levensduur. De bovenstaande terugverdientijd is dus exclusief de vervanging van je batterij of eventuele degradatie.

Een thuisbatterij en elektrisch rijden

Heb je een elektrische wagen? Dan wordt je thuisbatterij nog rendabeler. De energie die je overdag uit je zonnepanelen haalt, kan je namelijk opslaan in je thuisbatterij. Zo kan je ‘s nachts je wagen elektrisch opladen met je eigen energie, zonder dat je energie van het net hoeft te halen. Bovendien dalen de prijzen van zonnepanelen nog steeds, waardoor het zelfs interessant wordt om extra energie te gaan produceren voor je elektrische wagen.

Een thuisbatterij en andere elektrische installaties

Voor je investeert in een thuisbatterij overloop je het best eerst je huidige elektrische installaties. Een warmtepomp gebruik je bijvoorbeeld vooral in de winter en wanneer je zonnepanelen weinig opleveren, dus dit gebruik kan je met een batterij evenmin compenseren. Gelijktijdigheid zal dan ook lager uitvallen met en zonder batterij. Bij een zwembad of vijver hangt je gelijktijdigheid dan weer af van je filter en of je continu verwarmt. Met een airco heb je dan weer sowieso een hogere gelijktijdigheid, ook zonder batterij. Die is immers vooral overdag actief in de zomer, op het moment waarop je zonnepanelen veel energie opleveren. Denk dus logisch na in functie van wanneer welk toestel het meeste verbruikt (per seizoen, maar ook dag en nacht), en dan vooral voor je toestellen die sowieso al veel verbruiken.

Conclusie

Er is nog heel wat onduidelijkheid over de toekomst van de batterij binnen het energielandschap, maar met alle veranderingen in de energiesector zou een thuisbatterij wel eens een goede investering kunnen zijn. Ook de snel stijgende populariteit van de elektrische wagen zal waarschijnlijk een flinke impuls geven aan de thuisbatterij.

 

Zelf ook interesse in een thuisbatterij? Bij Essent helpen we je graag verder.