De belangrijkste elementen van een zonne-energie installatie zijn de zonnepanelen zelf en de omvormer. Daarnaast heb je ook bekabeling en een draagstructuur nodig. Om te genieten van een optimaal rendement, moet de installateur al deze onderdelen op de juiste manier aansluiten.

Stap 1: Vraag na of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt

Heb je beslist dat je zonnepanelen wil installeren? In Vlaanderen geldt een vrijstelling voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak of plat dak, wanneer er aan enkele voorwaarden voldaan wordt:

 

 • De zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dak.
 • Ze worden enkele centimeters boven het bestaande dak gemonteerd.
 • Bij een plat dak mogen de zonnepanelen niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitkomen.
 • De zonnepanelen moeten ongeveer in dezelfde helling liggen als het dak.

 

Toch informeer je om helemaal zeker te zijn best even op voorhand bij je gemeente. Soms is er namelijk een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening van kracht. Dit betekent dat je de plaatsing van je zonnepanelen minstens 20 dagen voorafgaand aan de werken moet melden. Denk ook aan parkeerplaats voor de installateur en, eventueel, zijn hoogtewerker. Ook dit moet je vaak aanvragen. 

 

Wanneer je woning beschermd erfgoed is, is de installatie van zonnepanelen mogelijk verboden.

Stap 2: Contacteer een installateur voor een voorstudie

Installateurs van zonnepanelen moeten niet aan voorwaarden voldoen, je mag ze dus ook zelf installeren. Toch raden we aan om beroep te doen op een professional. Die plaatsen zonne-installaties op maat van jouw energieverbruik, woning en voorkeur. Sommige experts hebben ook een service waarbij ze eventuele problemen snel lokaliseren en doelgericht advies geven over herstellingen, en deze ook uitvoeren. Ook het onderhoud en de reiniging van je zonnepanelen nemen ze voor hun rekening. Zo ben je zeker dat je het maximum uit je installatie haalt.

 

De installateur komt ter plaatse kijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Niet elk dak is geschikt, dus soms moeten er enkele aanpassingen gebeuren om ervoor te zorgen dat dit wel zo is.

 

Installateurs kijken naar het volgende:

 

 • De hellingsgraad van je dak
 • De oriëntatie van je dak ten opzichte van de zon
 • De beschikbare dakoppervlakte
 • Eventuele schaduw
 • De kwaliteit van je dakstructuur
 • De dakbedekking (pannen, leien, …) / daktype

 

Bevat je dak asbest? Dit materiaal is giftig en zorgt ervoor dat de installateur geen werken kan uitvoeren. Een rieten dak is dan weer uiterst brandbaar en niet veilig in combinatie met zonnepanelen.

 

Op basis van deze informatie en je energiefactuur maakt de installateur een offerte op met onder andere een schatting van de opbrengst van je installatie, het aantal zonnepanelen, het type omvormer … Is de offerte oké? Dan maak je een afspraak voor de installatie.

Wil je zelf al eens nagaan of je dak geschikt is?

In dit artikel vind je meer uitleg over waarop je moet letten.

Stap 3: Montage van de draagstructuur

De installatie van zonnepanelen bij particulieren duurt meestal een halve tot een hele dag en wordt uitgevoerd door een tweetal dakwerkers en een elektricien. Bij aanvang van de installatie overlopen de installateurs samen met jou de praktische afspraken van de installatie, zoals het legplan, het kabeltraject en de plaats van de omvormer. Ze controleren ook de aardingsweerstand (= de (contact)weerstand van de aardelektrode t.o.v. de omliggende aarde) van je woning. Indien deze niet conform de AREI-wetgeving (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) is, brengen ze dit (voor een kleine meerprijs) in orde tijdens de installatie.

 

Nadien worden er bij schuine daken dakhaken in de dakstructuur geboord, waarop de draagstructuur voor de zonnepanelen wordt aangebracht. Bij een plat dak is de draagstructuur hellend. Er wordt voldoende ballast voorzien zodat je installatie bij alle weersomstandigheden op zijn plaats blijft en er geen schade kan worden veroorzaakt aan de dakafdichting. Bij een plat dak is het trouwens raadzaam om altijd een beschermlaag aan te brengen tussen de draagstructuur en de dakafdichting.

Meer weten over zonnepanelen op platte daken?

Hier lees je er meer over

Stap 4: Bevestiging van de zonnepanelen

De installateur monteert de zonnepanelen via klemmen op de draagstructuur. Meestal gebruikt hij 4 klemmen per zonnepaneel. Het vastzetten van de zonnepanelen is niet moeilijk, maar wel zwaar werk. Elk paneel weegt namelijk ongeveer 25 kilogram.

 

De installateur voegt aan zo’n parallelschakeling power optimizers toe (één per zonnepaneel). Deze kleine apparaatjes plaatst hij tussen de zonnepanelen en de omvormer.

 

Power optimizers zorgen ervoor dat:

 

 • Je zonne-installatie efficiënter werk en een beter rendement oplevert
 • Monitoring per paneel en individuele tracking mogelijk zijn. Zo is het eenvoudiger om defecte zonnepanelen op te sporen en tijdelijk uit te schakelen als kritische grenswaarden worden overschreden.

Stap 5: Installatie van de omvormer

De omvormer is het hart van je zonne-installatie. Hij zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom voor elektrische apparaten. Via de app die bij je zonnepanelen hoort, volg je op hoeveel stroom de omvormer produceert en jij verbruikt.

 

De installateur bevestigt de omvormer via een montageplaat loodrecht tegen de muur. De koppeling van de omvormer aan de zonnepanelen kan eventjes duren, vooral wanneer het bewolkt is. Waar je de omvormer plaatst, is gebonden aan een aantal beperkingen. Zo moet er voldoende ruimte en ventilatie zijn.

 

Omdat de omvormer belast wordt met een hoog voltage, verslijt hij sneller dan de zonnepanelen. Kies dus voor een kwalitatieve omvormer met een goede garantie. 

 

Op termijn is het een optie om een thuisbatterij toe te voegen aan je zonne-installatie. Van zodra de zonnepanelen meer energie produceren dan het vermogen van de omvormer, start zo’n batterij met opladen. De energie die de batterij opslaat, gebruik je op een ander moment van de dag. Zo zijn er thuisbatterijen die zelf bepalen wanneer ze de opgeslagen energie vrijgeven. Vaak is dit na zonsondergang, omdat de omvormer dan inactief is.

 

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van een thuisbatterij? Vraag er dan naar bij de installateur van je zonnepanelen.

Stap 6: Bekabeling van alle onderdelen

De bekabeling bestaat uit 2 verschillende kabels: eentje voor gelijkstroom en eentje voor wisselstroom. De gelijkstroomkabel (DC-kabel) loopt van de zonnepanelen naar de omvormer, deze moet dus door het dak kunnen lopen. Omdat de kabel vooral buiten ligt, moet deze dubbel geïsoleerd zijn. De ruimte rond de kabel moet goed waterdicht afgesloten worden, zodat er geen lekken ontstaan. De wisselstroomkabel (AC-kabel) loopt van de omvormer naar de meterkast. Heb je een plat dak? Dan boort de installateur doorgaans geen gaten. Hij zal je naar een dakwerker of aannemer verwijzen omdat zij garanties geven op hun werken.

 

Omdat alle elektrische metalen constructies verplicht geaard moeten worden, worden in deze fase ook de beschermingsgeleiders geïnstalleerd. Tenslotte bereiden de installateurs op de dag van de installatie ook het monitoringplatform voor. Later stellen ze dit verder op punt en de technische dienst analyseert het. Binnen 7 werkdagen van de installatiedatum krijg je de link naar het platform.

Stap 7: Keuring van de installatie

Vooraleer je de zonne-installatie mag gebruiken, wordt deze eerst gekeurd. Je installateur regelt dit voor jou en geeft de nodige informatie door aan de erkende keuringsinstantie, zoals bv ATECON. Een medewerker van ATECON contacteert je binnen 10 werkdagen na de plaatsing van de zonnepanelen om een afspraak te maken voor een officiële keuring van je installatie.

 

De keuring volgt specifieke voorschriften conform de AREI-wetgeving:

 

 • Administratief onderzoek: een controle van o.a. de technische kenmerken en het eendraadschema.
 • Visueel onderzoek: de keurder bekijkt of de uitvoering overeenstemt met de plannen. Hij controleert ook onder andere de bescherming tegen overstroom en de aarding van het installatieframe.
 • Meting: onder andere de continuïteit van de beschermingsgeleiders en de isolatieweerstand van het gedeelte in wisselstroom worden gemeten.

 

Op het keuringsverslag vind je onder andere:

 

 • Het aantal en piekvermogen van de geplaatste zonnepanelen.
 • Het aantal, type, serienummer en maximaal AC-vermogen van de geplaatste omvormers.

 

Superhandig: je installateur meldt met dit verslag je installatie aan bij de VREG en de distributienetbeheerder (Eandis/Infrax). Dit gebeurt binnen 45 werkdagen na de keuringsdatum.

 

Eens je installatie voldoet aan alle AREI-vereisten, mag ze in gebruik genomen worden. Dit doe je door de omvormer aan te zetten. Deze controleert meteen of alles correct is aangesloten en goed werkt. Wanneer dit het geval is, leveren je zonnepanelen meteen stroom.

Stap 8: Verwittig je brandverzekering

Alles wat de waarde van je woning mogelijk doet wijzigen, moet je melden aan je brandverzekeraar. Dit geldt ook voor zonnepanelen. Door je verzekeraar op de hoogte te stellen, kan hij het risico en de waarde die verzekerd moet worden correct inschatten, en vermijd jij dat je onverzekerd bent.
 

Laat jouw zonne-installatie plaatsen door de experts van ARALT

Essent werkt samen met ARALT, een expert in het onderhoud en de installatie van zonnepanelen die deel uitmaakt van de Essent-groep. Laat je vandaag nog adviseren of vraag een vrijblijvende offerte aan. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van ons aanbod.

Ons aanbod

Overtuigd van de voordelen van zonne-energie?

Via ARALT, Solar Expertise by Essent, produceer je zelf heel eenvoudig duurzame energie via zonnepanelen. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van ons aanbod.