Nu het mooie weer terug in het land is, profiteer niet alleen jij van het extra zonlicht. Ook de energieproductie van je zonnepanelen begint weer op volle toeren te draaien. Maar produceren zonnepanelen het meest in zonnige, warme maanden? Of is te veel warmte rampzalig voor de opbrengst van je zonnepanelen?

Zonuren in België

Het is een misvatting dat een installatie van zonnepanelen naast zonlicht ook zonnewarmte nodig heeft. Zonnepanelen hebben immers enkel (rechtstreeks of onrechtstreeks) daglicht nodig om energie te produceren. Het is wel belangrijk dat het een heldere dag is: op een mistige dag leveren ze al snel tot 80% minder rendement op.

 

Afhankelijk van waar in België je woont, geniet je jaarlijks van 1.400 tot 1.700 zonuren. In vergelijking met het totaal aantal uren per jaar (8.760), is dit eerder weinig. Toch zijn er genoeg zonuren om voldoende energie mee op te wekken.

Te hoge temperatuur vermindert opbrengst

Naast het aantal zonuren, heeft ook de temperatuur een grote invloed op de productie van je zonnepanelen. Te veel warmte zorgt ervoor dat de elektronische onderdelen van je installatie verhitten. Elektronen gaan sneller bewegen, waardoor het proces waarin licht wordt omgezet in stroom, verstoord wordt. Dit zorgt er dan ook voor dat het rendement van je zonnepanelen installatie daalt. Voor elke 10 °C extra, vermindert het rendement van je zonnepanelen met ongeveer 5%. Tijdens een hittegolf loopt dit gemakkelijk op tot zo’n 10%.

Een te hoge temperatuur (30 graden en hoger) beïnvloedt ook indirect de werking van zonnepanelen. Zo komt er tijdens een aanhoudende hitte steeds meer stof op de zonnepanelen te liggen. Een licht vervuild zonnepaneel verliest ongeveer 0,2% van zijn vermogen. Wanneer je het vuil goed ziet liggen (gemiddelde vervuiling), loopt dit verlies op tot 2,5%. Een dikke laag vuil zorgt ervoor dat het vermogensverlies tot 11,4% kan stijgen.

In welke maanden produceren zonnepanelen het meest?

De elektriciteitsopbrengst van zonnepanelen is het laagst in de winter. Een zonnepanelen installatie haalt het hoogste rendement op zonnige en heldere voorjaarsdagen. Ongeacht wat velen denken, zijn de zomermaanden dus niet de allerbeste periode voor zonnepanelen.

In België produceren zonnepanelen het meest in de maanden mei en juni. Er is dan minder bewolking, de dagen worden weer langer en de gemiddelde temperatuur ligt lager dan in juli en augustus. In april, juli en augustus ligt de productie nog steeds hoog. Want ook op een warme zomerdag brengen zonnepanelen nog altijd gemiddeld 1,5 keer meer op dan wat eigenaars op die dag verbruiken.

Wil je zelf graag de opbrengst van zonnepanelen doorheen het jaar bekijken? Op de website van Elia (de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit) vind je een kaart die de zonne-energieproductie in België continu opvolgt en voorspelt.

Wat bepaalt nog het rendement van zonnepanelen?

De oriëntatie en grootte van je dak, schaduw, het soort zonnepanelen … Verschillende factoren beïnvloeden het rendement van je zonne-installatie. Ontdek ze in het artikel hieronder.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

Zonnepanelen