Zonnepanelen zijn - ook in 2021 - nog steeds een rendabele en duurzame investering. Maar nu de terugdraaiende teller en het prosumententarief zijn weggevallen is het belangrijk om te herbekijken hoe je met je energieverbruik omspringt. Zo zorgt zelfverbruik ervoor dat je minder elektriciteit van het net moet afnemen en dus ook minder moet betalen. Wij geven je een paar tips mee om je zelfverbruik te verhogen.

Wat is zelfverbruik?

Zelfverbruik gaat erom dat je een gelijktijdigheid bereikt tussen je opgewekte energie en je verbruikte energie. Concreet: door de wasmachine op te zetten wanneer de zon schijnt, maak je meteen gebruik van je eigen opgewekte energie en hoef je dus geen beroep te doen op het elektriciteitsnet.

 

Zeker vanaf dit jaar is zelfverbruik nog belangrijker geworden. Tot vorig jaar kon je immers gebruik maken van de terugdraaiende teller en kon je je opgewekte energie ook later nog gebruiken. Vanaf dit jaar valt iedereen met een digitale meter onder het systeem van het nettarief werkelijke afname. Dat wil zeggen dat je enkel betaalt voor de stroom die je van het net afhaalt wanneer je zonnepanelen geen of niet voldoende stroom opwekken, wanneer de zon onder is. Wie nog een analoge meter heeft, profiteert wel nog van de terugdraaiende teller tot er een digitale meter wordt geïnstalleerd.

 

Wanneer je je opgewekte energie meteen verbruikt, kan dit systeem best voordelig voor je uitdraaien. Gemiddeld gezien brengen zonnepanelen het meeste op tussen 11u en 15u, dan staat de zon op zijn hoogst. Momenteel wordt ons zelfverbruik geschat op 30%, en de overige energie wordt terug in het net geïnjecteerd. Dankzij deze tips verhoog je je zelfverbruik.

1. Laat je huishoudapparaten overdag draaien

Veel mensen werken momenteel nog thuis en kunnen dus makkelijk overdag een wasje draaien of de afwasmachine op zetten. Wanneer we binnenkort terug buitenshuis kunnen gaan werken, wordt dat iets moeilijker. Gelukkig hebben veel toestellen tegenwoordig een programmeerfunctie, waardoor je makkelijk kan instellen dat je machine pas om 12u moet starten.

 

Voor wie zonnepanelen heeft, is het nachttarief dus net niet goedkoper. Vermijd nachtgebruik dan ook zoveel mogelijk en pak daarbij ook sluipverbruik aan. Denk aan stekkers voor mobiele telefoons, je tv die in stand-by staat,...

2. Warm je water overdag op

Ook je elektrische boiler of warmtepomp kan je zo instellen dat die overdag opwarmt. Zo warmt het water op dankzij de energie uit je zonnepanelen en wordt het opgeslagen in een reservoir zodat jij ‘s avonds kan genieten van een warme douche.

3. Laad je elektrische wagen overdag op

Voor wie elektrisch rijdt, is een laadpaal sowieso een interessante aanvulling op zijn zonnepanelen. Staat je auto overdag thuis (omdat je van thuis uit werkt, je met de trein gaat werken of omdat het weekend is bijvoorbeeld)? Dan kan je ‘m makkelijk opladen en zo je zelfverbruik verhogen.

 

Bovendien staat de technologie niet stil en zullen elektrische wagens binnenkort ook kunnen fungeren als een soort batterij dankzij bidirectioneel laden. Je laadpaal slaat dan zonne-energie op voor later gebruik. Nog niet elke laadpaal of elektrische auto werkt volgens dit principe, maar in de toekomst zal bidirectioneel laden steeds vaker voorkomen.

4. Koppel je zonnepanelen aan een warmtepomp

Een warmtepomp haalt ongeveer 2/3e van haar warmte uit de omgeving (aarde, lucht, …) en 1/3e uit de elektriciteit die ze verbruikt. En ook die elektriciteit kan je zelf opwekken met je zonnepanelen.

5. Link je slimme toestellen aan je digitale meter

Heb je al een digitale meter? Dan kan je daar je slimme toestellen mee verbinden, zodat die automatisch beginnen te werken wanneer de meter aangeeft dat je zonnepanelen maximaal energie opwekken.

6. Investeer in een thuisbatterij

Een batterij is niet meer of minder dan een opslagplaats voor de energie die je niet meteen kan of wil verbruiken. Wanneer je thuisbatterij energie heeft opgeslagen, zullen je toestellen eerst werken op de elektriciteit uit die batterij, en daarna pas op (betaalde) elektriciteit van het net. Op die manier verbruik je makkelijk tussen de 50 en 80% van je eigen opgewekte energie, in plaats van 30%. Voorlopig is de terugverdientijd van de thuisbatterij nog erg lang en daardoor niet rendabel genoeg, maar verwacht wordt wel dat batterijen steeds goedkoper zullen worden.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

Zonnepanelen