Wie vanaf 2021 nieuwe zonnepanelen laat installeren, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. In dit artikel leggen we je alles uit over die premie én sommen we de gunstige factoren op die het kostenplaatje drastisch verkleinen.

Een eenmalige investeringspremie

Die loopt vanaf 1 januari 2021 tot eind 2024 en kan enkel worden toegekend als achter het aansluitingspunt nog geen zonnepanelen in dienst zijn of waren, en de zonnepanelen uiterlijk drie maanden na de indienstname bij de netbeheerder aangemeld zijn. De premie is er voor nieuwe zonnepanelen met een omvormervermogen van maximaal 10 kVA en mogen gedurende een periode van 15 jaar na indienstname niet verplaatst worden naar een ander perceel.

 

Het premiebedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast en is begrensd tot 40% van de investeringskosten. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer). In 2021 komt de premie overeen met een bedrag van maximaal 1500 euro, in 2022 is dat maximaal 1125 euro, in 2023 maak je nog kans op een premie van maximaal 750 euro en in 2024 is dat nog 375 euro. De exacte berekening, bedragen en meer info over deze nieuwe premie vind je hier.

De financiële voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen brengen een heleboel ecologische voordelen op: je wekt je eigen groene energie op en verlaagt je CO2-uitstoot. Maar uiteraard zijn er ook een paar financiële voordelen. Daar staan we hieronder bij stil.

 

Factor 1: De dalende kostprijs van zonnepanelen

In vergelijking met 2010 daalde de aankoopprijs van zonnepanelen met maar liefst 65%. Tot op vandaag blijft die prijs lichtjes dalen. De lonen van de installateurs zijn echter gebonden aan de indexering, vandaar dat de totaalprijs voor een zonne-installatie op dit moment gestabiliseerd is. Dit betekent dat de terugverdientijd van een zonne-installatie (de tijd die je nodig hebt om je totale investeringskost terug te verdienen), in vergelijking met vroeger, een stuk ingekort is. Nu bedraagt deze gemiddeld 8 tot 10 jaar.

 

Factor 2: Gunstiger E-peil

Alle Vlaamse nieuwbouwwoningen moeten een minimale hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen halen, zodat ze energiezuiniger zijn. Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het maximaal E-peil dat van toepassing is op jouw bouwproject wordt bepaald door de datum van de aanvraag van je stedenbouwkundige vergunning, of van de melding. Is het E-peil van je woning hoger dan het E-peil dat gekoppeld is aan het jaar van je bouwaanvraag? Dan krijg je een boete. Dit valt dus te allen tijde te vermijden.

 

De installatie van zonnepanelen is de meest doeltreffende manier om het E-peil te laten zakken. Hierdoor heb je soms recht op bepaalde premies of verminderingen, zoals een verlaagde roerende voorheffing. Dit gunstiger tarief is afhankelijk van het bouwaanvraag jaar en het behaalde E-peil. Onderstaande tabel geeft je een duidelijk overzicht.

e-peil
© informatie afkomstig van energiesparen.be

Factor 3: Verlaagd btw-tarief

Wanneer je zonnepanelen aankoopt voor een woning die ouder is dan 10 jaar oud, geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%. Bezit je een nieuwbouwwoning, of is je woning jonger dan 10 jaar? Dan betaal je 21% btw op de aankoop van zonnepanelen.

 

Factor 4: lokale subsidies

De kans bestaat dat de gemeente waarin je woont ook nog subsidies voorziet voor het plaatsen van zonnepanelen. Surf om zeker te zijn eerst naar de website van je gemeente of neem contact op via telefoon. Zo weet je meteen of de mogelijkheid bestaat en wat de voorwaarden zijn.

 

Ook via deze website van het Vlaams Energieagentschap vind je zeer eenvoudig alle beschikbare subsidies voor fotovoltaïsche zonnepanelen in jouw gemeente.

Wat met de digitale meter?

Vervangt de digitale meter de terugdraaiende teller?

Ontdek ons aanbod zonne-energie

Ben je overtuigd van de voordelen van zonne-energie? Via ARALT, Solar Expertise by Essent, produceer je zelf heel eenvoudig duurzame energie via zonnepanelen. Laat je vandaag nog adviseren of vraag een vrijblijvende offerte aan. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van ons aanbod.

Ons aanbod

Overtuigd van de voordelen van zonne-energie?

Via ARALT, Solar Expertise by Essent, produceer je zelf heel eenvoudig duurzame energie via zonnepanelen. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van ons aanbod.