Om zonne-energie bij gezinnen te promoten, voert Vlaanderen vanaf januari 2021 opnieuw een premie voor zonnepanelen in. Is het slim om daarop te wachten? Of laat je nog snel dit jaar zonnepanelen installeren, zodat je de komende 15 jaar gebruik kan maken van het principe van de terugdraaiende teller? Waar je ook voor kiest, een zonne-installatie is een rendabele en duurzame investering. We vatten de essentie hieronder even samen.

Nieuwe investeringspremie voor zonnepanelen

Als je na 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen in dienst neemt, kan je daarvoor een premie krijgen van de Vlaamse overheid. De premie loopt op tot maximaal 1500 euro.

 

Dankzij de nieuwe premie blijft je investering even aantrekkelijk als nu. Ook al geldt er vanaf 1 januari in Vlaanderen een nieuw tariferingsysteem waardoor de rentabiliteit van zonnepanelen mogelijk zal verminderen, toch zal de terugverdientijd van zonnepanelen nog steeds rond de 10 jaar schommelen. Daar zorgt de premie voor.

 

Je leest alles over de nieuwe premie op de website van de Vlaamse overheid.

Of een terugdraaiende teller?

Elke Vlaamse prosument (producent van zonne-energie) die voor eind 2020 zonnepanelen laat installeren, kan maximaal 15 jaar gebruikmaken van het principe van de terugdraaiende teller. De terugdraaiende teller compenseert als het ware de kWh die je van het net haalt gedeeltelijk via de kWh die je op het net injecteert (verkregen door overproductie). Zo kan de teller ervoor zorgen dat jouw elektriciteitsfactuur op het einde van het jaar zo goed als nul bedraagt. Met een terugdraaiende teller betaal je als prosument wel altijd het prosumententarief, voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Dat is een forfait berekend op basis van het vermogen van je omvormer.

 

Vanaf 2021 kan je voor een nieuwe zonne-installatie geen gebruik meer maken van het principe van de terugdraaiende teller. Vanaf dan krijgt iedereen een digitale meter en geldt automatisch de nieuwe tarifering. In plaats van het prosumententarief betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Wat met de digitale meter?

Vervangt de digitale meter de terugdraaiende teller?

Voordelig voor iedereen: De dalende kostprijs van zonnepanelen

In vergelijking met 2010 daalde de aankoopprijs van zonnepanelen met maar liefst 65%. Vandaag schommelt die rond de 5500 euro en de dalende trend zet zich nog steeds licht door. Dat betekent dat de terugverdientijd van een zonne-installatie in vergelijking met vroeger een stuk korter is. Gemiddeld gaat het over 8 à 10 jaar.

Zonnepanelen zorgen voor een gunstiger E-peil

Alle Vlaamse nieuwbouwwoningen moeten een minimale hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen halen, zodat ze energiezuiniger zijn. Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. De installatie van zonnepanelen is de meest doeltreffende manier om het E-peil te laten zakken. Met een lager E-peil heb je bovendien recht op bepaalde premies of verminderingen, zoals een verlaagde onroerende voorheffing.

e-peil
© informatie afkomstig van energiesparen.be

Profiteer van een verlaagd btw-tarief

Wanneer je zonnepanelen aankoopt voor een woning die ouder is dan 10 jaar, geniet je een verlaagd btw-tarief van 6%. Bezit je een nieuwbouwwoning, of is je woning jonger dan 10 jaar? Dan betaal je 21% btw op de aankoop van zonnepanelen.

Lokale subsidies voor zonnepanelen?

De kans bestaat dat de gemeente waarin je woont ook subsidies voorziet voor het plaatsen van zonnepanelen. Via de website van het Vlaams Energieagentschap vind je alle beschikbare subsidies per gemeente. Of surf gewoon even naar de website van jouw gemeente. Zo weet je meteen of de mogelijkheid bestaat en wat de voorwaarden zijn.

Ons aanbod

Overtuigd van de voordelen van zonne-energie?

Via ARALT, Solar Expertise by Essent, produceer je zelf heel eenvoudig duurzame energie via zonnepanelen. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van ons aanbod.