De overheid keerde tot 2013 verschillende premies en subsidies uit voor zonnepanelen. Gaandeweg bouwde zij deze financiële steun af, omdat een zonne-installatie ook zonder federale subsidies een zeer rendabele investering is. Er zijn namelijk tal van gunstige factoren die het kostenplaatje drastisch verkleinen. We sommen ze hieronder voor je op.

Factor 1: De dalende kostprijs van zonnepanelen

In vergelijking met 2010 daalde de aankoopprijs van zonnepanelen met maar liefst 65%. Tot op vandaag blijft die prijs lichtjes dalen. De lonen van de installateurs zijn echter gebonden aan de indexering, vandaar dat de totaalprijs voor een zonne-installatie op dit moment gestabiliseerd is. Dit betekent dat de terugverdientijd van een zonne-installatie (de tijd die je nodig hebt om je totale investeringskost terug te verdienen), in vergelijking met vroeger, een stuk ingekort is. Nu bedraagt deze gemiddeld 8 tot 10 jaar.

Factor 2: Gunstiger E-peil

Alle Vlaamse nieuwbouwwoningen moeten een minimale hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen halen, zodat ze energiezuiniger zijn. Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het maximaal E-peil dat van toepassing is op jouw bouwproject wordt bepaald door de datum van de aanvraag van je stedenbouwkundige vergunning, of van de melding. Is het E-peil van je woning hoger dan het E-peil dat gekoppeld is aan het jaar van je bouwaanvraag? Dan krijg je een boete. Dit valt dus te allen tijde te vermijden.

 

De installatie van zonnepanelen is de meest doeltreffende manier om het E-peil te laten zakken. Hierdoor heb je soms recht op bepaalde premies of verminderingen, zoals een verlaagde roerende voorheffing. Dit gunstiger tarief is afhankelijk van het bouwaanvraag jaar en het behaalde E-peil. Onderstaande tabel geeft je een duidelijk overzicht.

e-peil
© informatie afkomstig van energiesparen.be

Factor 3: Terugdraaiende teller

Is het maximaal wisselstroomvermogen van je zonne-installatie kleiner dan of gelijk aan 10 kW? Dan haal je best wat voordeel uit een terugdraaiende teller. Deze kan in twee richtingen gaan:
De meterstand stijgt als je elektriciteit van het net afneemt.
De meterstand daalt als je overtollige elektriciteit op het net injecteert.

De terugdraaiende teller compenseert als het ware de kWh die je van het net haalt gedeeltelijk via de kWh die je op het net injecteert (verkregen door overproductie). Zo kan deze teller ervoor zorgen dat jouw elektriciteitsfactuur op het einde van het jaar zo goed als nul bedraagt.

 

Draait jouw teller niet terug? Neem dan contact op met jouw netbeheerder.

Wat met de digitale meter?

Vervangt de digitale meter de terugdraaiende teller?

Factor 4: Verlaagd btw-tarief

Wanneer je zonnepanelen aankoopt voor een woning die ouder is dan 10 jaar oud, geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%. Bezit je een nieuwbouwwoning, of is je woning jonger dan 10 jaar? Dan betaal je 21% btw op de aankoop van zonnepanelen.

Factor 5: lokale subsidies

De kans bestaat dat de gemeente waarin je woont wel nog subsidies voorziet voor het plaatsen van zonnepanelen. Surf om zeker te zijn eerst naar de website van je gemeente of neem contact op via telefoon. Zo weet je meteen of de mogelijkheid bestaat en wat de voorwaarden zijn.

 

Ook via deze website van het Vlaams Energieagentschap vind je zeer eenvoudig alle beschikbare subsidies voor fotovoltaïsche zonnepanelen in jouw gemeente.

Ons aanbod

Overtuigd van de voordelen van zonne-energie?

Via ARALT, Solar Expertise by Essent, produceer je zelf heel eenvoudig duurzame energie via zonnepanelen. Je hoeft zelfs geen Essent-klant te zijn om te profiteren van ons aanbod.