Om tot een steeds energiezuinigere samenleving te komen bracht 2021 een verbod op stookolieketels voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen met zich mee. Dat betekent dat je je oude stookolieketel nog even mag gebruiken, maar er geen nieuwe meer mag kopen. Als alternatief kan je overschakelen op een aardgasketel, maar ook investeren in een warmtepomp.

 

Dat is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke optie. Een warmtepomp werkt namelijk alleen op elektriciteit en onttrekt warmte aan zijn omgeving (grondwater, de bodem of de buitenlucht). Hou er wel rekening mee dat je woning voldoende geïsoleerd moet zijn én dat een warmtepomp iets duurder is en een complexere installatie met zich meebrengt. Je komt dan weer wel in aanmerking voor premies en dankzij de relatief lage energiekosten is je investering ook terugverdiend in 10 à 15 jaar. Kies je voor een warmtepomp? Wij geven je 5 tips om vlot over te schakelen.

Kies het juiste type warmtepomp

Er zijn een paar grote types. Ze gaan elk gepaard met hun eigen installatieproces en kostenplaatje:

 

  • Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het grondwater. Hiervoor moet dus in de bodem geboord worden. Reken op een investering vanaf 15.000 euro, afhankelijk van hoe diep er geboord moet worden. Dit is het duurste type warmtepomp, maar het rendement is dan ook uitstekend.
     
  • Een tweede type is de grond-water warmtepomp. Die haalt warmte uit de bodem. Dit type heb je vanaf 10.000 euro, maar hou er rekening mee dat de beschikbare grondoppervlakte minstens dubbel zo groot moet zijn als de woonoppervlakte.
     
  • De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en voert de temperatuur op om het water van een vloerverwarmingscircuit of het sanitair water te verwarmen. Deze warmtepomp heb je vanaf 7500 euro en doorgaans zijn er geen grote breek- of kapwerken nodig om ‘m te installeren.
     
  • Het laatste type is de lucht-lucht warmtepomp. Ook deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht en die wordt rechtstreeks in de woning geblazen. Dit systeem kan in de zomer ook worden omgedraaid zodat er warme lucht uit je woning naar buiten wordt geblazen. Dit type pomp heb je al vanaf 3000 euro. Bovendien is de plaatsing zeer eenvoudig.

 

Plan je een ingrijpende energetische renovatie? Overweeg dan een grond-water warmtepomp (ook wel een geothermische warmtepomp genoemd). Die zijn vrij duur, maar het resultaat is er ook naar. Ga je voor een kleinere renovatie? Dan is een luchtwarmtepomp een betere optie. Die zijn goedkoper en het installatieproces is niet zo complex.

Informeer je over mogelijke premies

Vanaf 2021 is er bovendien een verhoogde premie voor huishoudelijke eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief. Die premie kan worden aangevraagd voor woningen of wooneenheden of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest die uiterlijk op 31 december 2013 werden aangesloten op het elektriciteitsnet of waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend én waarbij het gebouwd voldoet aan de EPB-eisen en de EPB-aangifte tijdig werd ingediend. Meer info over deze premie vind je op de site van de Vlaamse Overheid.

Laat je stookolietank verwijderen

Eerst moet je je stookolietank laten reinigen, pas daarna kan hij ook echt verwijderd worden. Heb je een bovengrondse tank? Dan kost dit je zo’n 1000 euro, al kan je bij sommige gemeenten wel rekenen op een premie. Heb je een ondergrondse tank? Dan schakel je het best een erkend technicus in. Als die de tank niet kan verwijderen, zal een erkend vakman hem moeten vullen met zand of schuim om hem zo ‘inert’ te maken. Daarvoor moet je rekenen op zo’n 2000 euro. Je krijgt dan een attest dat je zorgvuldig moet bijhouden. Voor tanks van meer dan 10.000 liter moet er ook verkennend bodemonderzoek gebeuren.

Overweeg een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Wie ook die energiekosten wil vermijden kan zijn warmtepomp combineren met zonnepanelen. De meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie? Check!

Voorzie voldoende plaats én zorg ervoor dat je huis voldoende geïsoleerd is

Voor een warmtepomp voorzie je maar beter voldoende plaats. Hoeveel is afhankelijk van het type, maar voor de geometrische warmtepomp moet de beschikbare grondoppervlakte minstens dubbel zo groot zijn als de woonoppervlakte. Bovendien moet je je huis eerst ook voldoende isoleren voor je kan overschakelen op een warmtepomp. Want hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe voordeliger je kan verwarmen.

 

Ben je op zoek naar een tussenoplossing in een nieuwbouwwoning? Overweeg dan een verwarmingssysteem op lage temperatuur (zoals vloerverwarming) met een klassieke aardgasketel. Die combinatie is ook vrij energiezuinig en als je later dan toch investeert in een warmtepomp hoef je niet de volledige installatie te vervangen.