Een nieuw jaar brengt al eens verandering met zich mee, en dat is in 2021 niet anders. Want vanaf dit jaar zijn stookolieketels verboden voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Verwarm jij nog met een stookolieketel? Dan mag je die wel nog gebruiken, maar niet meer kopen dit jaar. Een gasketel heeft gelukkig een heleboel voordelen: hij is goedkoper, heeft een hoger rendement en je hoeft de tank nooit meer te laten vullen. Het onderhoud is bovendien minder duur. Maak je de switch graag nu al? Dankzij deze 5 stappen staat er in geen tijd een aardgasketel bij je thuis.

Sluit je woning aan op het aardgasnet

Daarvoor moet je natuurlijk eerst nagaan of er een gasaansluiting ligt in jouw straat. Dit kan je checken bij je netwerkbeheerder. In Vlaanderen is dat doorgaans Fluvius en in Brussel Sibelga. In Wallonië zijn er vijf netbeheerders: ORES, RESA, REW, AIEG en AIESH. Is er geen gasaansluiting? Dan kan je ook propaangas opslaan in een tank. Die moet je dan wel laten bijvullen wanneer hij leeg is. 

Vraag offertes op

Is er een gasaansluiting in je straat? Dan kan je offertes opvragen. Vraag eerst en vooral een offerte aan voor een aardgasaansluiting bij je netwerkbeheerder. Daarvoor heb je het vermogen van de installatie nodig, een opstellingsplaats voor de gasmeter en de correcte afstanden en plannen van je woning. Je vraagt het best aan een installateur om het nodige vermogen te berekenen in plaats van het vermogen van je oude stookolieketel door te geven. Vroeger werden die immers vaak met een te hoog vermogen geplaatst en bovendien is de kans reëel dat je door de jaren heen minder bent gaan verbruiken door bijvoorbeeld smart gadgets of een betere isolatie. Een ketel met een te hoog vermogen is duurder én verslijt sneller, dus we raden je aan om een vakman in te schakelen. 

 

Daarna vraag je uiteraard ook offertes op bij een aannemer of installateur, zodat die een sleuf of groef kan voorzien van de start van je oprit tot aan je woning.

Laat je stookolietank verwijderen en kies een nieuwe ketel

Niet alleen je ketel zelf wordt vervangen, ook het stookoliereservoir moet binnen de drie jaar na de vervanging geleegd en gereinigd worden. Daarna moet de tank worden verwijderd. Heb je een bovengrondse tank? Dan kost dit je zo’n 1000 euro, al kan je bij sommige gemeenten wel rekenen op een premie. Heb je een ondergrondse tank? Dan schakel je het best een erkend technicus in. Als die de tank niet kan verwijderen, zal een erkend vakman hem moeten vullen met zand of schuim om hem zo ‘inert’ te maken. Daarvoor moet je rekenen op zo’n 2000 euro. Je krijgt dan een attest dat je zorgvuldig moet bijhouden. Voor tanks van meer dan 10.000 liter moet er ook verkennend bodemonderzoek gebeuren.

 

En dan is het tijd om je nieuwe ketel te laten installeren. Welke je kiest, hangt af van je eigen behoeften. De leidingen en radiatoren van je oude stookolieketel kan je wel gewoon blijven gebruiken. Je moet enkel een concentrische buis laten aanbrengen om de verbrandingsgassen goed af te voeren. Indien mogelijk gebeurt dat altijd in de schoorsteen. 

Laat je installatie keuren

Een aardgasketel moet gekeurd worden door een Cerga-installateur of Cerga-keurder. Ze voeren o.a. een druktest uit. Daarna is je ketel officieel klaar voor gebruik.