Zodra de dagen warmer worden en de nachten voelbaar zachter, is de winter echt voorbij. Dat is het moment om je verwarmingsketel een seizoen te laten overslaan en hem op zomerstand te zetten. Nieuwe cv-ketels doen het automatisch. Ze helpen je dus energie te besparen zonder dat je er zelf aan hoeft te denken. Oudere ketels moet je nog manueel omschakelen.

Eenvoudig energie besparen in de zomer

Je woning verwarmen in de zomer is eigenlijk niet nodig. Moderne verwarmingsketels weten dat en schakelen automatisch om naar zomerstand. Die stand zorgt ervoor dat je ketel alleen nog het sanitair water verwarmt, voor je douche en je warmwaterkranen. Zomerstand voorkomt dat je verwarming onnodig aanslaat als de buitentemperatuur toch even wat frisser is, zoals ’s morgens bijvoorbeeld. Jouw besparing? Die loopt daarmee op tot wel 10% van je verbruik!

Bij warmer weer kan je ook energie besparen door de temperatuur van je warm water wat te verlagen. 65°C is in de zomer meer dan genoeg. Lager zet je de temperatuur beter niet, want dan kunnen er zich in de leidingen bacteriën ontwikkelen.

Zo zet je de verwarmingsketel op zomerstand

Bij oudere stookolie- of gasketels moet je de omschakeling zelf doen. Moeilijk is het niet, maar je moet er wel even aan denken. Naargelang het model hebben oude ketels een aparte stand voor ‘verwarming’ en een stand voor ‘sanitair warm water’ (kraantje) of ‘zomer’. Zodra de nachten en ook de ochtenden niet meer te fris zijn, verzet je de knop gewoon van de ene op de andere stand. Eén seconde werk.

BEN JE DIE OUDE KETEL BEU?

Misschien wordt het stilaan tijd voor een nieuw model.

Je verwarmingsketel uitschakelen als je op vakantie bent?

Ga je tijdens de zomermaanden voor langere tijd op vakantie, overweeg dan om je cv-ketel helemaal uit te schakelen. Zo daalt je verbruik tot nul en dat is uiteraard interessant voor je energiefactuur. Als er niemand thuis is, hoeft je ketel ook het water niet onnodig warm te houden. Zorg er wel voor dat je bij je terugkomst je sanitair water goed laat opwarmen voor je bijvoorbeeld een douche neemt. Het is ook belangrijk dat je alle leidingen even goed spoelt met heet water. Stilstaand water met een lage temperatuur is de ideale broeihaard voor de legionellabacterie. Vanaf 65°C gaat die bacterie dood. In de winter je verwarmingsketel uitschakelen is geen goed idee. Dan zouden de leidingen kunnen bevriezen.

Zomer: het ideale moment voor je ketelonderhoud

Je verwarmingsketel op de juiste tijdstippen laten onderhouden is niet enkel goed voor de gezondheid van je toestel. Het wordt ook door de wet verplicht. Heb je een ketel op stookolie, dan moet je die elk jaar laten nakijken. Met een gasketel is het in Vlaanderen verplicht om elke twee jaar een onderhoud te laten doen. De warmere maanden zijn de ideale periode om dat onderhoud in te plannen. Vergeet ook niet om af en toe je schoorsteen te laten schoonmaken. Zo voorkom je CO-vergiftiging en schoorsteenbrand.