Lag jij ook te puffen en zweten tijdens de hete dagen van vorige week? En probeerde je vruchteloos nog een airco te bemachtigen, maar waren ze allemaal uitverkocht? Wees beter voorbereid op de volgende hittegolf en investeer nu in een aircosysteem. Maar welke soorten bestaan er allemaal en welke airco kies je het best? Waar moet je op letten als je een airco koopt? En wat is nu eigenlijk de ideale gevoelstemperatuur per kamer? In dit artikel krijg je het antwoord op al je vragen. Want verfrissing kunnen we je helaas niet bieden, verheldering wel.

De ideale kamertemperatuur

Tijdens warme zomerdagen wil je je huis zo koel mogelijk krijgen. Veel mensen maken echter de fout om hem meteen ijskoud te zetten. Zo verbruik je niet alleen tonnen energie, het is ook niet erg gezond. Meer van die grote airco-fouten lees je hier. Er is een ideale kamertemperatuur voor elke ruimte in je huis, dus probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden. In principe kan elke airco je huis voldoende verkoelen, maar het kan geen kwaad om even stil te staan bij die ideale temperaturen:

  • Woonkamer: 20 tot 24°C
  • Slaapkamer: 16 tot 18°C
  • Zolder: 16 tot 22°C
  • Badkamer: 24°C

De snelle oplossing: een mobiele airco

Om alle kamers in je huis op de gewenste temperatuur te krijgen gaan veel mensen voor een mobiele airco. Elk jaar opnieuw zien we in de zomermaanden een piek in het aantal verkochte mobiele airco’s. En elke hittegolf opnieuw zijn ze uitverkocht in de lokale supermarkt. Een mobiele airco is namelijk een snelle oplossing voor wie dringend nood heeft aan verkoeling. Maar is het ook de beste oplossing? Er zijn een aantal voor- en nadelen aan de mobiele airco verbonden. 

 

Het grootste voordeel is uiteraard de prijs. Een mobiele airco kost minder dan een geïnstalleerd systeem. Voor vijfhonderd euro heb je doorgaans al een mobiele airco in huis. Ook de levensduur is best lang. Als je voorzichtig met je mobiele airco omspringt gaat hij tot wel tien jaar mee. Bovendien is hij snel geïnstalleerd en doet hij zijn werk snel en goed. Hij is dus ideaal als je één ruimte wil koelen omdat je bijvoorbeeld de hele dag in die ruimte werkt. Je hele huis kan een mobiele airco immers niet afkoelen.

 

Helaas brengt de mobiele airco ook een paar nadelen met zich mee. Om die beter te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe een mobiele airco werkt. Een vast aircosysteem bestaat uit twee units, eentje binnen en eentje buiten. Zo’n unit is het onderdeel van de airco dat zorgt voor de afvoer van warme lucht en de toevoer van koele lucht. Een mobiele airco heeft dat niet. Om warme lucht af te voeren en koele lucht te importeren heeft hij dus steeds een opening naar buiten nodig. Dat wil zeggen dat er steeds een raam of deur moet openstaan. Warme lucht komt dan ook voortdurend terug binnen. Hierdoor moet je airco nog harder werken en verbruikt hij dus veel meer energie dan een vaste airco. Met een gemiddeld gebruik van 200 uur per jaar en een stroomverbruik van 200 kWh aan 0,22 euro per kWh kom je op stroomkosten rond de 45 euro. 

 

Ten tweede is een mobiele airco vrij luid, wat ook weer te verklaren valt door het gebrek aan een buitenunit. Die levert namelijk het meeste werk. Een mobiele airco moet dus al het werk in de kamer zelf leveren. De meeste mobiele airco’s hebben een geluidsniveau van 50 tot 75 decibel, vergelijkbaar met een vaatwasser in gebruik. Wil je een stillere mobiele airco (bijvoorbeeld omdat hij ook in de slaapkamer dienst moet doen), ga dan voor een geluidsarme airco met minder dan 50 dB. 

Je huis zal bovendien ook redelijk snel terug opwarmen eens je de mobiele airco uitzet. De woning zelf is immers niet gekoeld en omliggende ruimtes en het dak zullen hun warmte al snel weer afgeven aan de gekoelde ruimte.

Een monosplit-airco

Dit is een vaste airco met één unit aan de binnenkant van je huis en één aan de buitenkant. Dit soort airco heeft een aantal voordelen: hij is redelijk goedkoop, stiller dan een mobiele airco en heel wat energievriendelijker. Met een gemiddeld gebruik van 200 uur per jaar en een stroomverbruik van 150 kWh aan 0,22 euro per kWh kom je op stroomkosten rond de 35 euro.

 

Hij kost je uiteraard meer dan een mobiele airco, maar vergeleken met een vaste airco met meerdere units is het nog steeds een erg betaalbare optie. Vanaf 1500 euro heb je een dergelijke airco in huis. Bovendien heeft de installatie veel koelvermogen. Als je hem in de living plaatst, zullen dus ook de keuken en andere omliggende ruimtes perfect kunnen afkoelen.

 

Verafgelegen ruimtes, zoals de slaapkamer, zullen echter niet voldoende gekoeld geraken. Als je die ruimtes niet voldoende kan afsluiten van de gekoelde ruimte zal er overigens ook veel energie en koelte verloren gaan. 

Een multisplit-airco

Dit is de duurste oplossing, maar uiteraard ook de effectiefste. Deze vaste airco heeft één buitenunit die meerdere binnenunits in verschillende kamers kan aansturen. Dat heeft een aantal voordelen. Zo kan elke binnenunit haar eigen koeling genereren. Wil je slapen in een comfortabele 18°C? Check! In de living een gezellige 24°C? Dubbelcheck! Het buitengedeelte levert het grootste werk, waardoor deze soort airco redelijk stil is én veel energievriendelijker. Er gaat immers zo min mogelijk energie verloren. Dat heeft verschillende redenen:

  • Deze airco werkt snel en effectief. Daardoor is hij erg energievriendelijk: het kost immers minder energie om een ruimte op 20°C te houden dan om ze af te koelen van 28°C naar 20°C. 
  • Je kan per ruimte instellen hoe koel je ze wil. In de slaapkamer wil je immers een frisse 18°C, in de living mag het iets warmer zijn. 
  • Niet elke ruimte moet altijd gekoeld worden. Zo kan je ervoor kiezen om de slaapkamer enkel ‘s nachts te koelen.

 

Met een gemiddeld gebruik van 200 uur per jaar en een stroomverbruik van 330 kWh aan 0,22 euro per kWh kom je zo op stroomkosten rond de 75 euro.

 

Je bedient dit aircosysteem met een (infrarood) afstandsbediening of via een handige app. Het kost je 1500 euro voor één binnen- en buitenunit, en per binnenunit betaal je zo’n 500 euro extra.

Airco met verwarming

Als je dan toch investeert in een degelijk vast aircosysteem is het handig als de airco in de winter je huis ook kan verwarmen. Je airco fungeert dan eenvoudig als warmtepomp. De warmtepomp verwarmt de lucht op dezelfde manier als waarop de airco de lucht afkoelt, alleen is de werking omgekeerd. Bij een airco gaat de warme lucht naar buiten en komt er gekoelde lucht naar binnen. Bij een warmtepomp gaat er koele lucht naar buiten en wordt de opgewarmde lucht naar binnen gestuwd. Je hebt dus geen afzonderlijk systeem nodig, de werking van de buitenunit moet enkel omgekeerd worden. Dat is simpel en goedkoop. 

 

Dit is vooral een aanrader als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Wie enkel gebruik maakt van het elektriciteitsnet zal immers veel geld uitgeven aan dergelijke bijverwarming. De lucht koelen in de zomer en verwarmen in de winter kost immers een pak energie, ook al werkt een lucht-lucht-warmtepomp met slechts 20 tot 25% van de energie die andere oplossingen nodig hebben. Airconditioning in combinatie met zonnepanelen drukt die kost tot op het niveau dat je bijna gratis kan koelen. Een ander alternatief is het plaatsen van elektrische verwarming, zoals elektrische radiatoren. Voor een airco met warmtepomp betaal je zo’n 2500 euro. 

 

Wist je trouwens dat je je huis ook kan koelen met vloerverwarming? Vloerverwarming maakt immers gebruik van een warmtepomp die de temperatuur uit de buitenlucht of geothermie omzet in warmte. Die wordt door de geleidingsbuizen gestuurd en geeft zo een soort stralingswarmte af. Maar tijdens de zomer kan je je vloerverwarming dus ook gebruiken om je huis te koelen. Als er gekoeld water door de leidingen stroomt, krijg je immers een omgekeerd effect. Het gaat echter niet even snel als een airco en heeft ook niet hetzelfde koelende effect. Als je huis prima geïsoleerd is, kan het echter wel een waardig alternatief zijn voor een airco.

 

Samengevat kunnen we het volgende stellen:

tabel