De vakantie is volop bezig en de zon draait overuren de komende dagen. En vitamine D mag dan wel goed zijn voor je gezondheid, maar wat doet zo’n hittegolf met je energieverbruik? Dat een airco zorgt voor meer verbruik wist je vast al, maar ook andere huishoudtoestellen moeten harder werken bij warme temperaturen. Wij vertellen je hoeveel extra energie je verbruikt tijdens een hittegolf, en hoe je je energieverbruik binnen de perken houdt.

Hoeveel verbruikt een (mobiele) airco?

Wanneer de temperaturen de pan uit swingen, neemt iedereen al snel het woord ‘hittegolf’ in de mond. Dat klopt echter niet altijd. Volgens de officiële definitie mag je pas van een hittegolf spreken als de maximumtemperatuur minstens vijf dagen na elkaar 25 graden bedraagt, waarvan minstens drie dagen tropische dagen (met een maximumtemperatuur van 30 graden) zijn. En dan mag je de gordijnen nog de hele dag gesloten houden, warm wordt het toch. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de verkoop van (mobiele) airco’s de hoogte in schiet eens de temperaturen stijgen. Evenals je energiefactuur helaas, want een airco verbruikt een hoop energie.

Een gemiddelde airco heeft een verbruik van 2200 watt en verbruikt daarmee 2,2 kWh per uur. Ter vergelijking: dat is evenveel als twee droogkasten die je tegelijk laat draaien. Gemiddeld staat de airco zo’n vier uur per dag aan. Aan een gemiddelde energieprijs van 0,26 euro per kilowattuur betekent dat dat een airco je zo’n 2,29 euro per dag kost (4 x 0,26 x 2,2). Wie zijn airco gedurende een volledige zomerperiode zo’n veertig dagen gebruikt, is dus ruwweg 90 euro kwijt.

Veel hangt natuurlijk af van het vermogen van je airco. Een airco met een hoog vermogen verbruikt meer, maar moet ook minder lang werken om de kamer af te koelen. Eenmaal de ruimte koel genoeg is, draait de airco doorgaans op een lager niveau, en verbruikt hij minder. Een hoger vermogen hoeft dus niet altijd te betekenen dat de airco je meer energie gaat kosten. Ook het soort airco speelt een rol in het verbruik.

De meeste mensen kopen in een impuls een mobiele airco. Die is relatief goedkoop in aankoop, gemakkelijk in gebruik en kan meerdere ruimtes koelen, maar is een echte energievreter. Hij verbruikt gemakkelijk vier keer zoveel als een vast aircosysteem. Een mobiele airco moet immers harder werken om voor verkoeling te zorgen. Ze zijn namelijk voorzien van een buis die de warme lucht naar buiten afvoert, maar omdat je die buis door een open raam moet hangen, komt de warme lucht net zo hard weer naar binnen. Dweilen met de kraan open dus. Een ingebouwde airco is veel effectiever: een vaste airco heeft immers een binnen- en een buitenunit, waardoor de ramen gesloten kunnen blijven. Er komt geen warme lucht naar binnen, waardoor de airco minder hard moet werken en dus veel minder energie verbruikt.

Ook een ventilator is een energiezuinig alternatief. Die heeft doorgaans maar een vermogen van zo’n 100 watt en verbruikt dus maar 0,1 kWh per uur. Een pak minder dan een airco dus. Omdat een ventilator de warme lucht enkel verplaatst en niet afvoert, maakt hij de ruimte echter niet koeler. Dat los je op door hem op een koele waterbron te richten. Denk hierbij aan een bevroren waterfles of een bak met ijsblokjes. Een ventilator met een grotere waaier zorgt er bovendien voor dat er meer lucht verplaatst wordt, waardoor de gevoelstemperatuur nog meer daalt.

Dankzij deze tips verbruikt je airco minder energie

  • Doe zoveel mogelijk ramen en deuren toe. Hoe meer warme lucht er binnenkomt, hoe harder je airco moet werken.
  • Stel de temperatuur niet té laag in. Dat verbruikt meer energie en bovendien is het temperatuurverschil met buiten dan nog onaangenamer.
  • Spring zuinig met je airco om. ‘s Nachts kan hij best uit, omdat het buiten dan afkoelt. Zet de ramen open, dat is niet alleen energiezuiniger, maar ook gezonder.
  • Bespaar niet op een te goedkoop exemplaar. Mobiele airco kost je veel meer energie dan een vast systeem. Check ook altijd of de airco over een warmtepomp beschikt. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht om de gewenste temperatuur te bereiken. Het is dus een efficiënter systeem, al verbruikt het wel nog steeds elektriciteit natuurlijk.
  • Laat je airco jaarlijks onderhouden door een gecertificeerd vakinstallateur. Controleer zelf ook geregeld de filter, en was of zuig hem eventueel uit.

Ook je koelkast en zonnepanelen lijden onder een hittegolf

Ook als je geen airco hebt, kan je energiefactuur wel eens hoger zijn na een warme zomer. Huishoudtoestellen als je koelkast en diepvriezer moeten eveneens harder werken om hun ingestelde temperatuur te behouden tijdens een hittegolf. Een gouden tip: schuif je koelkast - indien mogelijk - minstens tien centimeter weg van de muur wanneer de temperatuur boven de 25°C stijgt. De condensor (het zwarte rooster achteraan) kan dan beter zijn warmte afgeven, waardoor je koelkast minder elektriciteit verbruikt. Zorg er ook voor dat je koelkast niet in de volle zon staat. Een kelder, garage of niet-verwarmde ruimte is ideaal.

In tegenstelling tot wat je zou denken zijn te warme temperaturen ook niet optimaal voor je zonnepanelen. Wanneer de temperaturen tot boven 25°C stijgen, werken je panelen minder efficiënt en gaat er meer zonne-energie verloren. Meer daarover lees je in dit artikel.

Zo verbruik je zo min mogelijk energie tijdens een hittegolf

Wie geen airco heeft of al zo energiezuinig mogelijk omspringt met zijn of haar installatie, kan ook op andere vlakken besparen.

 

Dankzij deze algemene tips kom je een hittegolf zo energiezuinig mogelijk door:

 

  • Laat de warmte niet binnenkomen. Sluit ramen en deuren, voorzie je huis van groengevels en zonnewering, zoals rolluiken, zonneluifels of externe blinden.
  • Gebruik zo weinig mogelijk warmtebronnen. Kijk zo weinig mogelijk tv, gebruik je computer minder, en laat ook je huishouden even voor wat het is: voor strijken en stofzuigen is het toch te warm en ook in een ovenschotel heb je nu écht geen zin.
  • Spendeer zoveel mogelijk tijd buitenshuis. De kans is groot dat je op je werk kan genieten van airco, maar ook op openbare plaatsen - zoals in de bibliotheek - is het vaak heerlijk fris.