Een oude verwarmingsketel verbruikt meer dan een modern model. Ook al gaan cv-ketels best lang mee, we raden je toch aan om niet te lang te wachten met het vervangen van je toestel. Waarom en wanneer, dat lees je in dit artikel.

Wanneer je aardgasketel vervangen?

Hoe ouder je cv-ketel, hoe groter de kans op defecten. Dat is zeker een reden om je toestel op tijd te vervangen want als hij op een dag plots uitvalt, dan heb je een dringend probleem. Aardgasketels worden trouwens steeds efficiënter, veiliger en milieuvriendelijker. Vanaf 15 jaar gebruikstijd is je bestaande ketel zodanig verouderd en de nieuwste technologie zo sterk geëvolueerd dat je 20 tot 30% minder gas verbruikt als je een nieuwe cv-ketel laat installeren. En dat zorgt voor een flinke besparing op je energiefactuur!

Een van de redenen voor het lagere verbruik, is dat moderne cv-ketels ‘moduleren’. Dat wil zeggen dat ze hun vermogen aanpassen aan de warmtevraag. Vroeger brandde de gasbrander in je ketel op volle kracht, of hij stond volledig uit. Iets tussenin kon niet. Nieuwe gasketels, gekoppeld aan een thermostaat, passen de grootte van hun vlam aan aan het verschil tussen de kamertemperatuur op een bepaald moment en de gewenste temperatuur. Hoe groter dat verschil, hoe harder de vlam gaat branden want hoe meer er bijgestookt moet worden.

De voordelen van een modulerende brander in je verwarmingsketel:

 

  • lager energieverbruik waardoor ze veel zuiniger zijn
  • beter rendement
  • je houdt je huis op een aangename temperatuur

Je stookolieketel vervangen?

De gemiddelde levensduur van een stookolieketel bedraagt maar liefst 30 jaar. Begint je oude ketel toch wat te haperen, dan wordt het tijd voor een nieuwe. Houd er wel rekening mee dat de verkoop van mazoutketels waarschijnlijk tegen 2035 verboden wordt. Vanaf 2021 zijn er in Vlaanderen al geen stookolieketels meer toegelaten bij nieuwbouw en grote verbouwingen. Het is een van de maatregelen die het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming moeten verminderen.

Welke nieuwe cv-ketel kopen?

Als het tijd is om je verwarmingsketel te vervangen, dan moet je erop letten dat je nieuwe cv-ketel voldoet aan de minimumvereisten voor nieuwe verwarmingstoestellen. Volgens de Europese Ecodesigneisen moeten nieuwe cv-ketels een rendement hebben van minstens 86%, wat overeenkomt met energielabel B. Klasse A, dat zijn condensatieketels. Die behalen een energie-efficiëntie van minstens 90%. Daarom kiezen veel mensen tegenwoordig een condensatieketel ter vervanging van hun oude cv-installatie. Je kan natuurlijk ook kiezen voor andere, duurzame verwarmingstechnieken, zoals een warmtepomp of een zonneboiler.

IS JE CV-KETEL NOG NIET AAN VERVANGING TOE?

Vergeet dan niet om je toestel regelmatig te laten onderhouden. Het is wettelijk verplicht én het biedt heel wat voordelen.

Regelmatig ketelonderhoud verlengt de levensduur

Als je de Vlaamse verplichtingen inzake keuring, onderhoud en audit respecteert, dan mag je oude cv-ketel in gebruik blijven zolang hij niet defect is. Een goed onderhouden verwarmingsketel levert je bovendien een mooie energiebesparing op. Je verbruik daalt met gemiddeld 10% en je ketel gaat langer mee. Ketelonderhoud is voorkomen én genezen.