De winter loopt op z’n einde en we kijken met z’n allen uit naar die eerste lentezon. En die zorgt niet alleen voor een welgekomen dosis vitamine D, maar ook voor een iets lager energieverbruik. De verwarming kan namelijk op een lagere stand en binnenkort hoeven we ‘m zelfs helemaal niet meer te gebruiken. Al wil je binnen een paar maanden natuurlijk wel opnieuw met een perfect onderhouden ketel de winter in. En in tegenstelling tot wat je misschien zou denken is deze periode net ideaal om je ketelonderhoud te laten uitvoeren, en wel om deze redenen.

Laat je ketel onderhouden voor je ‘m weer nodig hebt

Uiteraard wil je dat je ketel naar behoren werkt wanneer je hem binnen een paar maanden opnieuw gebruikt. Daarom is het slim om je ketelonderhoud in de warmere maanden in te plannen, zodat hij helemaal in orde is wanneer het nodig is. Zo is de kans klein dat je ketel het in hartje winter begeeft en jij een paar dagen in de kou moet zitten. Ben je bang dat je je ketelonderhoud vergeet in te plannen? Geef het dan uit handen!

In de lente hebben technici het minder druk

Iedereen wil met een perfect onderhouden ketel de koude maanden in, en dus plannen veel mensen hun ketelonderhoud aan het einde van de zomer of in het begin van de herfst. Ook prima, maar dan zijn de wachttijden natuurlijk langer. Wees de drukte voor en plan je onderhoud in de lente. Zo moet je niet al te lang wachten en ben je er zeker van dat het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd. Laat je je ketel toch in de herfst onderhouden? Maak dan zeker op tijd een afspraak.

De kans op slijtage is groter na de wintermaanden

Tijdens de voorbije wintermaanden heeft je ketel overuren gedraaid, zeker nu veel mensen thuiswerken en de verwarming dus de hele dag door moest opstaan. En intensief gebruik van je ketel zorgt ervoor dat de kans op defecten of slijtage door ouderdom stijgt. Die kunnen later op het jaar natuurlijk ook nog worden opgelost, maar wie zijn onderhoud nu al plant, heeft het alvast achter de rug.

Moet je ketel vervangen worden? Ook dan is de lente het ideale moment

Ook hier weer: je hoeft je woning niet te verwarmen in de lente. Je ketel vervangen duurt tussen de 1 en 2 dagen, en dan is het toch aangenaam wanneer dat niet in het midden van de winter gebeurt. Bovendien is de keuze voor het type ketel ook niet altijd even snel gemaakt. Vervang je je oude stookolieketel door een gasketel of een warmtepomp? Ga je voor pellets? Denk hier nu al over na, zo heb je tijd genoeg om een weloverwogen keuze te maken.

 

Zoals we hierboven al aanhaalden, hebben technici het in de lente ook minder druk omdat de meeste mensen hun ketelonderhoud uitstellen tot in de herfst. Tijd genoeg dus om jouw ketel te vervangen, zodat jij de wintermaanden binnenkort ingaat met een gloednieuw exemplaar!