Dat ketelonderhoud verplicht is, wist je vast al. Maar hoeveel kost het en loont het om prijzen te vergelijken? En wat als je ketel aan vervanging toe is? Hoeveel geld zet je daar het best voor opzij? Wij zetten de verschillen op een rijtje tussen eenmalig ketelonderhoud, een onderhouds- en een servicecontract.

Eenmalig ketelonderhoud

Ketelonderhoud is een precies en gespecialiseerd werk. Reken voor het onderhoud al snel op een uur. Als je weet dat alles grondig gebeurt dan valt dat best mee. Vraag van tevoren wel of je technieker zijn verplaatsingstijd aanrekent. Dat weegt natuurlijk door in de totale kosten. Een onderhoud van een cv-ketel op gas kost volgens cijfers van de Confederatie Bouw tussen 150 en 200 euro. Reken daar nog eens vijftig euro bij voor een installatie op stookolie. Niet weinig natuurlijk. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een onderhoudscontract via hun energieleverancier te nemen.

Ketelonderhoud via een onderhoudscontract

Wie een onderhoudscontract afsluit via zijn energieleverancier, betaalt maandelijks een laag bedrag en kan zo de kosten spreiden. Eenmaal per jaar of tweejaarlijks contacteert je energieleverancier je om een afspraak vast te leggen, en dan komt er een erkend technicus langs. Een onderhoudscontract kost je gemiddeld 50 tot 90 euro per jaar.

Ketelonderhoud via een servicecontract

Bovenop de voordelen van een onderhoudscontract kan je ook nog eens altijd terecht bij je energieleverancier als er iets mis is met je verwarmingsketel. Zij sturen meteen een reparateur naar je toe, zodat je niet in het midden van de winter zonder verwarming komt te zitten en pas na een paar weken een reparateur te pakken krijgt. De kosten voor de reparatie worden geheel of gedeeltelijk gedekt door de som die je per maand betaalt.

Het spreekt voor zich dat een servicecontract iets duurder is dan een onderhoudscontract. Bij Essent betaal je maandelijks 6,49 euro voor een ketel op aardgas, gedurende een periode van twee jaar. Voor een ketel op stookolie betaal je 15,99 euro, gedurende een periode van een jaar. Een servicecontract voor een ketel op stookolie is dus duurder omdat het onderhoud jaarlijks moet worden ingepland, terwijl dat voor een ketel op aardgas slechts om de twee jaar is.

De prijs van het contract hangt bovendien grotendeels af van de leeftijd van je cv-ketel. Hou ouder de ketel, hoe duurder het onderhouds- of servicecontract.

Bovenop de voordelen van een onderhoudscontract kan je ook nog eens altijd terecht bij je energieleverancier als er iets mis is met je verwarmingsketel. Zij sturen meteen een reparateur naar je toe, zodat je niet in het midden van de winter zonder verwarming komt te zitten en pas na een paar weken een reparateur te pakken krijgt. De kosten voor de reparatie worden geheel of gedeeltelijk gedekt door de som die je per maand betaalt. Het spreekt voor zich dat een servicecontract iets duurder is dan een onderhoudscontract. De prijs van het contract hangt bovendien grotendeels af van de leeftijd van je cv-ketel. Hou ouder de ketel, hoe duurder het onderhouds- of servicecontract.

Wanneer moet je je verwarmingsketel vervangen?

Met een regelmatig onderhoud kan je ervan uitgaan dat een verwarmingsketel gemiddeld twaalf tot vijftien jaar meegaat. Daarna heeft hij zijn beste tijd gehad en is het doorgaans verstandig te investeren in een nieuw exemplaar.

Voor een condensatieketel op gas betaal je daar gemiddeld tussen de 1600 en 4100 euro voor, met montagekosten tussen de 700 en 1200 euro. Die zijn afhankelijk van de nodige aanpassingen en de complexiteit van de klus. Voor een ketel op stookolie reken je het best op een gemiddelde prijs tussen de 2500 en 7500 euro, en montagekosten van tussen de 1000 en 2000 euro. De montagekosten zijn afhankelijk van het plaatsen van de mazouttank, eventuele aanpassingen aan de schouw en de complexiteit van de klus.

Dat zijn hoge prijzen, maar gelukkig betalen nieuwe cv-ketels zichzelf op termijn terug. Ze hebben immers een hoger rendement dan oude ketels, wat betekent dat er geen (of amper) bruikbare warmte verloren gaat. Een ketel op aardgas heeft een rendement van 100%, het rendement van een ketel op stookolie situeert zich tussen de 90 en 105%. Je bespaart dus flink op stookkosten. Ter illustratie: je nieuwe ketel is doorgaans zo’n 15 à 20% zuiniger dan je oude. De gemiddelde terugverdientijd ligt daarbij op negen jaar, maar kan zelfs ingekort worden tot zes jaar.

Is jouw ketel ook aan vervanging toe?

Hier lees je alles over de verschillende soorten ketels: