Minder energie gebruiken, op het juiste moment energie gebruiken of niet onnodig energie gebruiken: er zijn verschillende manieren om je verbruik - en dus je energiekosten - te verminderen. Het goede nieuws: vaak zorgen ook kleine dingen voor interessante besparingen. Hier heb je 10 voorbeelden die waarschijnlijk ook voor jou werken.

1. Energiebesparend koken: de hogedrukpan

Een hogedrukpan of snelkookpan laat geen stoom ontsnappen zoals een gewone pan. Daardoor ontstaat de hoge druk en versnelt de kooktijd: je hebt maar twee derde van de normale kooktijd nodig. Dat zorgt ervoor dat je energieverbruik met maar liefst 50% vermindert. Bovendien is je eten sneller klaar én blijven de vitamines en smaak beter behouden. Alleen maar voordelen dus.

2. Energiebesparend koken: wokken

Wokken is om twee redenen een heel energievriendelijke manier om te koken. In de eerste plaats bereid je met wokken je gerechten kort maar hevig. De bereidingstijd is dus beperkt en dat betekent dat je fornuis niet lang hoeft te werken. Bovendien is wokken een eenpansgerecht: je kunt alle ingrediënten in dezelfde wokpan doen. Je hebt dus maar één gaspit of kookplaat nodig. Ook mooi meegenomen: je hebt minder afwas!

3. Energiebesparend wassen: vul je trommel

Wassen kost veel energie én je gebruikt je wasmachine vaak. Redenen genoeg dus om slim te wassen. Je bereikt een flinke besparing door alleen een volle wasmachine te laten draaien. Het programma ‘halve was’ levert je eigenlijk weinig besparing op omdat verwarmen van water de grootste kost is. Heb je al een zonneboiler? Kies dan voor een ‘hotfill’systeem. Het warm water komt dan rechtstreeks in de machine. Zo bespaar je 50% op energie.

4. Energiebesparend drogen met een warmtepomp

Een klassieke condensdroger verhit de lucht met een elektrisch verwarmingselement. De nieuwe warmtepompdrogers gebruiken de vochtige lucht die uit je trommel komt. Hoe werkt dat? Een koelmiddel condenseert het vocht en wordt als droge lucht opnieuw gebruikt. Dat scheelt je al snel de helft aan elektriciteit in vergelijking met een A+-condensatiedroogtrommel. Warmtepompdrogers zijn iets duurder in aankoop maar je besparing is veel groter.

5. Energiebesparend afwassen met de uitstelknop

Heb je een tweevoudige meter en gebruik je dus ‘s nachts (en in het weekend) elektriciteit voor een lagere prijs? Dan is de uitstelknop de oplossing om je energiekosten te verlagen. Deze functie zit op je wasmachine, vaatwasser en droogtrommel. Zo stel je makkelijk de starttijd in en hoef je niet te wachten tot de periode van het nachttarief ingaat.

6. Energiebesparend verwarmen met de slimme thermostaat

Verwarmingskosten maken zo’n 60% van je totale energiebudget uit. Daar kun je dus de meeste winst halen. De makkelijkste manier is door een slimme thermostaat te installeren. Hij regelt automatisch de ideale temperatuur én bespaart tot 31% energie. Dat komt vooral omdat je dankzij de slimme thermostaat nooit onnodig verwarmt. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

7. Energiebesparend wonen: kies voor HR++ glas

HR++-glas is dubbel glas met 2 isolatielagen. Dat heeft als voordeel dat je geen condens hebt aan de binnenkant en dat de warmte beter in je woning blijft. HR++-glas is tot 20% energie-efficiënter dan dubbelglas. HR++ glas (U-waarde 1,2) heeft een isolatiewaarde die 2,5 x zo hoog ligt als ‘normaal’ dubbel glas (U-waarde 2,7). Ga je renoveren, dan is dat het ideale moment om te besparen op je energiekosten en je comfort te verhogen met HR++-glas.

8. Energiebesparend wonen: vraag een energiescan of energie-audit aan

Hoe kom je te weten hoe je woning energiezuiniger kan worden? Dat is inderdaad niet eenvoudig maar gelukkig is er professionele hulp. De Vlaamse overheid heeft een energiescan die voor bepaalde groepen zelfs gratis is. Een specialist komt langs en wijst op de belangrijke verbeterpunten. Het advies is vrijblijvend. Een energie-audit is een tweede mogelijkheid. Die is diepgaander dan een energiescan: je krijgt namelijk een energieprestatiecertificaat van je woning en gedetailleerd advies. De kosten hangen af van de grootte van je woning. Maar je hebt dan wel een onderbouwd advies om te investeren en zo te besparen.

9. Energiebesparend verlichten: intelligente verlichting

Besparen op de energiekosten van je verlichting is eenvoudig. Ledverlichting verbruikt 85% minder dan een gloeilamp. Maar het loont ook de moeite om de voordelen van intelligente verlichting te ontdekken. Deze verlichting werkt met bewegingssensoren. Als je een ruimte verlaat, dooft het licht. Ook kun je met een druk op de knop alle lichten uitdoen - zelfs als je niet thuis bent - en je programmeert simpel de lichtintensiteit. Intelligente verlichting is makkelijk te installeren via je thuisnetwerk en een applicatie dus heel toegankelijk.

10. Energiebesparend koelen met deze praktische tips

Een koelkast werkt dag en nacht maar je kunt er voor zorgen dat hij wat minder hard moet werken. De eerste manier: zorg voor een goede ventilatie rondom de koelkast. Als de afgevoerde warmte niet goed weg kan, en dus blokkeert, dan verbruikt de koelkast extra energie om de gewenste temperatuur te bereiken. Check ook of er geen scheuren in de rubberen afsluitingen van de deur zitten. Zo kan er geen koude ontsnappen. De laatste tip is meteen de makkelijkste: zet wat je vaak nodig hebt vooraan in de koelkast. Dan hoef je de deur niet te lang open te laten staan. Want dat is een belangrijke oorzaak van extra energieverbruik.


Zin om nog meer energie te besparen? Dan vind je hier nog meer tips.