Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en kijk je stilaan uit naar een nieuwe installatie? Dan heb je er alle baat bij om te weten welke ketels er zoal op de markt zijn. Wat is het verschil tussen hoogrendementsketels, condensatieketels en een zonneboiler? En hoe maak je het onderscheid tussen de soorten brandstoffen waarop ze werken? Kies je voor gas, stookolie of net een vaste brandstof? In dit artikel staan we stil bij de verschillende soorten verwarmingsinstallaties, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Hoogrendementsketels (HR-ketels)

Deze ketel kan zowel op gas als op stookolie werken. Hij heeft een hoger rendement ten opzichte van de conventionele gasketel. Een deel van de warmtedamp condenseert immers waardoor warmte wordt overgedragen. Die warmterecuperatie zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat en er dus een beter rendement behaald wordt met dezelfde hoeveelheid brandstof. Het water moet bovendien niet op een constante temperatuur gehouden worden, want hoogrendementsketels treden pas in werking wanneer er effectief vraag is naar warmte.

Je herkent de hoogrendementsketel aan het HR+-label voor aardgasketels of het Optimaz-label voor stookolieketels. Een andere naam voor de hoogrendementsketel is de lagetemperatuurketel. Hij kost doorgaans tussen de 1500 en 2500 euro.

Condensatieketels

Dit is de nieuwste generatie verwarmingsketel en meteen ook de vaakst geplaatste. Een condensatieketel is een soort hoogrendementsketel garandeert dus een hoger rendement door de waterdamp van rookgassen om te zetten in warmte. Waar gewone HR-ketels hun hoge rookgastemperaturen echter behouden, daalt de temperatuur van de gassen bij een condensatieketel tot onder het dauwpunt. Daardoor wordt de waterdamp vloeibaar. Hij gaat dus condenseren, waardoor de ketel er nog meer warmte kan uithalen en een nog hoger rendement bereikt. Ook de condensatieketel werkt zowel op aardgas als op stookolie.

Hij kost tussen de 2500 en 5000 euro, maar je bespaart er een pak mee op je energiefactuur. Wie op zoek is naar een maximaal rendement en een groot warmtecomfort maakt met een condensatieketel dus absoluut een goede keuze. Afhankelijk van je huidige ketel kan een condensatieketel zorgen voor een besparing van wel 10 tot 20% op je energiekosten.

Nog een voordeel: wie overstapt op een condensatieketel op gas kan rekenen op een aantal premies in Vlaanderen:
 

  • Via de renovatiepremie kan je 20 tot 30% van de facturen terugbetaald krijgen, met een maximaal factuurbedrag van 7500 euro. Het minimaal factuurbedrag is 2500 euro. Ook andere werken die te maken hebben met het aanleggen van centrale verwarming of het verwijderen van je oude ketel komen in aanmerking. De voorwaarde is wel dat de werken worden uitgevoerd door een erkend installateur.
  • Beschermde afnemers (bv. mensen met een handicap, een leefloon, …) kunnen in 2020 bovendien 1800 euro terugkrijgen van de netbeheerder voor het plaatsen van een condensatieketel op gas, met een maximum van 40% op de eindfactuur.
  • Afhankelijk van waar je woont kan je ook recht hebben op gemeentelijke subsidies. Raadpleeg daarvoor de website van je gemeente, provincie of gewest.

Biomassaketels

Dit soort ketel maakt gebruik van hout(snippers) en pellets om je woning te verwarmen. Er zijn ook biomassaketels die gebruik maken van bijvoorbeeld stro, koolzaadolie of riet, maar die worden vooral gebruikt door landbouwers. Met een rendement van 90% is een biomassaketel een vrij efficiënte manier om warmte te creëren met organische brandstoffen.

Zeker wanneer je al vaak bijverwarming gebruikt op basis van bijvoorbeeld pellets is het interessant om een aansluiting te voorzien op je centrale of sanitaire verwarming om je volledige woning te voorzien van warmte via biomassa. Vanaf 5000 euro heb je een basismodel, een model met automatisch aanvulsysteem is met zijn 20.000 euro veel duurder. Wie kiest voor een pelletketel komt in Vlaanderen wel in aanmerking voor een renovatiepremie, maar alleen als je woning ouder is dan dertig jaar. Afhankelijk van je jaarlijks inkomen bedraagt de premie 20 of 30% van de goedgekeurde facturen die je moet kunnen voorleggen.

Hou wel rekening met een iets langere opwarmtijd én met het feit dat een biomassaketel meer plaats inneemt dan een gewone ketel. Bovendien heeft hij een frequent onderhoud nodig en plaats je hem dus het best in een toegankelijke ruimte. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan je kelder of garage.

Verwarmingsketels in combinatie met warmtepomp

Warmtepompen halen het grootste deel van hun energie uit aarde, lucht of water. Ze zijn dan ook erg milieuvriendelijk en energiezuinig. Voor een doorsnee woning kan je al snel rekenen op 50% minder stookkosten. De pomp produceert immers sanitair warm water tegen een lage prijs. Voor 3 kWh warmte-energie wordt er maar 1 kWh elektriciteit verbruikt. Een warmtepomp mag dan wel een grote investering zijn (hij kost tussen de 7500 en 25.000 euro), maar wel eentje die zichzelf na een paar jaar dubbel en dik heeft terugverdiend.

Je hebt verschillende soorten warmtepompen: water-water, lucht-water, aarde-water en lucht-lucht. Afhankelijk van de soort die je kiest gaat je warmtepomp warmte onttrekken aan het water, de lucht of de aarde rond je huis of appartement. Via de website van netbeheerder Fluvius kan je bovendien een hoop interessante premies aanvragen.

Zonneboilers

Een zonneboiler warmt water op door zonnestralen en gebruikt dat water vervolgens voor in de badkamer. Er bestaan ook zonneboilers die samenwerken met je centrale verwarming, waardoor je op een goedkope en milieuvriendelijke manier water kan krijgen. Je betaalt er doorgaans tussen de 4000 en 6000 euro voor. Je hebt bovendien recht op een interessante premie. Die vraag je aan via de website van netbeheerder Fluvius.

En kies je voor gas of stookolie?

Aardgas en stookolie zijn de twee vaakst gekozen brandstoffen als het gaat om je verwarmingsinstallatie. De kwaliteit en het verbruik liggen dicht bij elkaar. Een gasketel is doorgaans goedkoper in aankoop én hij vergt minder onderhoud omwille van een betere verbranding. Een stookolieketel is dan weer voordelig dankzij zijn onafhankelijkheid (lokale opslag) en het feit dat je je niet moet aansluiten op het gasnet, wat ook kosten met zich meebrengt.

De Vlaamse regering heeft echter aangekondigd dat er vanaf 2021 een verbod op stookolieketels komt. Je mag ze dan nog wel gebruiken, maar niet meer kopen. Dat verbod geldt voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende renovaties. Voor de andere woningen wordt 2035 de einddatum. In Brussel streeft de regering naar 2025 als einddatum, en tussen 2021 en 2025 zou er zelfs een premie komen voor wie omschakelt van stookolie naar gas.