Ben je ook van plan om je huis energiezuiniger te maken? Koeltechnieken bieden je veel mogelijkheden. Wij gingen op zoek naar nieuwe trends in koelen maar ook naar mogelijkheden die je vandaag al kunt benutten. Eén ding is zeker: het wordt met alle technologische innovaties gemakkelijker om je energiefactuur te verlagen en je comfort te verhogen.

Trend 1: een koelkast met een sensor

Als je de deur van je koelkast opent, verhoog je snel de binnentemperatuur. Je koelkast verbruikt dan extra energie omdat hij de temperatuur weer op het ideale niveau moet brengen. In de nieuwste koelkasten stuurt een sensor dan automatisch de temperatuur bij. Hij doet dat per gedeelte van de koelkast, de zogeheten temperatuurzones. Het deel net boven de groentelade is bijvoorbeeld het koudst, zo’n 4 graden, terwijl het bovenste gedeelte iets warmer is - maar nooit meer dan 7 graden. Vlees en vis leg je dus best onderaan in de koelkast. Boter, margarine, mayonaise en ketchup bewaar je beter vanboven.

De aanpassing van de koelkasttemperatuur gebeurt uiteraard ook volgens de buitentemperatuur. Wist je dat je een koelkast best niet in een ruimte zet waarin het kouder dan 16 graden wordt? Wat de maximale temperatuur in de buurt van je koelkast mag zijn, hangt af van de klimaatklasse. Je vindt die op het productplaatje aan je koelkast. Klasse N werkt goed tot een buitentemperatuur van 32 graden, ST tot 38 graden en T zelfs tot 43 graden. Heb je een klasse SN dan mag je koelkast gerust in een ruimte zetten waar het 10 graden kan worden.

Trend 2: een slimme airco

Steeds meer slimme apps sturen je verwarming én je airco aan. De slimme thermostaat tado V3+ bijvoorbeeld regelt de airco volgens jouw levensritme. Deze app werkt op basis geofencing. Hij weet daardoor waar jij bent - thuis, onderweg naar huis, op je werk of ergens anders. Op basis van je locatie stuurt tado° automatisch de koeling bij. Hij meet ook of er geen raam openstaat als je weg bent. Om geen energie te verspillen zet hij dan de airco uit. Een slimme airco past de binnentemperatuur bovendien aan op basis van de weersvoorspellingen. Door al deze functionaliteiten draait de airco niet onnodig als je niet thuis bent én zorgt hij dat het lekker koel is als je je huis binnenstapt. Zo bespaar je op je energieverbruik en heb je altijd een topcomfort.

Trend 3: warmtewerend glas

Dubbel glas is vandaag al de standaard als je ecologisch en kostenbesparend wilt verwarmen. Maar hoogrendementsglas is een nog betere keuze. Dat isoleert tot 3 keer beter dan dubbel glas. Dat ga je zeker merken aan een lagere energierekening. Wil je helemaal de top in isolatie, dan is driedubbel glas de beste oplossing. Naast een perfecte warmte-isolatie heb je dan een uitstekende geluidsisolatie.

Dat brengt ons bij de nieuwste trend: warmtewerend glas. Dat is hoogrendementsglas waarop ijzerdeeltjes zijn aangebracht. Deze reflecteren de zonnestralen gedeeltelijk. Zo zal het in de zomer minder warm zijn en in de winter beperk je optimaal het warmteverlies. Je kunt zelfs kiezen hoeveel zon je wilt doorlaten. De coating van warmtewerend glas maakt het binnen uiteraard wel iets donkerder. Dat vermijd je door lichtzonwerend glas te kiezen.

Trend 4: innovatieve isolatie

Dakisolatie of zoldervloerisolatie zijn in Vlaanderen verplicht. In principe zou elke woning nu moet voldoen aan de nieuwe isolatienormen. Maar er zijn meer manieren om te isoleren en zo je huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld tussen de bouwlagen, in de muren of in de zoldervloer als je dak al geïsoleerd is. Een bijzondere techniek hiervoor is isolatie met cellulose. Deze kleine vlokken van gerecycleerd krantenpapier zijn behandeld met boorzouten zodat er geen schimmelvorming plaatsvindt. Cellulose heeft drie isolatievoordelen: thermisch, akoestisch en vochtregulerend. Een zolderruimte is bijvoorbeeld perfect voor deze technologie omdat het de warmte zeer goed tegenhoudt.

Wil je weten hoe snel je isolatie terugverdient? Dat vertelt deze handige calculator van de overheid je.

Trend 5: koelen met een warmtepomp

Airconditioning met een warmtepomp kan op twee manieren gebeuren: met actieve of passieve koeling. Bij actieve koeling heb je elektriciteit nodig om de airco te laten draaien, bij passieve koeling niet. Hoe werkt dat? Met bepaalde types warmtepompen kun je verwarmen, warm water produceren en passief koelen. De warmte die in de winter uit de bodem wordt afgegeven aan de vloerverwarming, wordt in de zomer uit de woonruimte onttrokken en terug aan de bodem gegeven. Daar kun je dan je airco mee laten werken. Wil je een subsidie voor je warmtepomp dan moet je sowieso een systeem hebben dat passieve koeling mogelijk maakt.

Investeren in nieuwe toestellen?

Vergelijk hier hun rendement.