Veel mensen zien ketelonderhoud als een noodzakelijk kwaad. Het kost geld en wat geregel, en de meesten zien de technieker dan ook liever gaan dan komen. Dat is niet helemaal terecht, want ketelonderhoud is niet alleen verplicht, maar ook voordelig. Een goed onderhouden ketel verbruikt immers tot wel 10% minder gas. Voordelen en verplichtingen: we zetten ze voor je op een rij.

Veiliger en zuiniger

Dat ketelonderhoud verplicht is, is niet meer dan logisch. Een goed onderhouden ketel is immers veiliger én zuiniger. Na het onderhoud werkt de afvoer weer optimaal. Dat is belangrijk om CO-vergiftiging te voorkomen. Ook beperk je het brandgevaar. Bovendien loop je minder risico dat je cv-ketel het in het midden van de winter laat afweten. Een goed onderhouden ketel levert je ook een mooie energiebesparing op, die soms oploopt tot wel 10%, en hij gaat langer mee. Er zijn dus tal van voordelen verbonden aan ketelonderhoud.
 

Ketelonderhoud: wat zijn de verplichtingen? 

De onderhoudsverplichtingen zijn afhankelijk van het soort brandstof dat je gebruikt en het vermogen van je centraal stooktoestel. Dat vermogen vind je op het kenplaatje van je cv-ketel. Hieronder vind je een overzicht van de verplichtingen per brandstof en per regio. 
 

De situatie in Vlaanderen

tabel - vlaanderen

Heb je een centraal stooktoestel op vloeibare brandstof van minder dan 20 kW? Dan is een onderhoud niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Op de website van de Vlaamse overheid vind je een overzichtslijst van de erkende technici per categorie. Bewaar minstens de twee laatste attesten. 

Een onderhoud omvat:

  • Reiniging en controle van de schoorsteen of rookgasafvoer
  • Controle van de algemene staat van het stooktoestel
  • Controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • Controle van de verbrandingswaarden

 

In Wallonië is er een verschil tussen controle en onderhoud. Het onderhoud is niet verplicht, de controle wel. Die controle moet volgens deze regels verlopen:
 

tabel - wallonie

Bewaar het controleattest minstens twee jaar.

 

In Brussel gelden de volgende regels:

tabel - brussel

Op de website van Leefmilieu Brussel vind je een overzichtslijst van de erkende technici per categorie. Bewaar het attest tot de aflevering van het volgende attest. 

Een onderhoud omvat:

  • Reiniging en controle van de schoorsteen of rookgasafvoer
  • Controle van de algemene staat van het stooktoestel
  • Controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • Controle van de verbrandingswaarden
     

Wat als je je verplichting niet nakomt?

Ketelonderhoud is niet alleen voordelig voor jou, maar ook voor de natuur. De technieker controleert immers de uitstoot van de verbrandingsgassen en reinigt de afvoer waarlangs de  rookgassen naar buiten gaan. Er komen dus minder schadelijke stoffen in de lucht. Het verplichte onderhoud niet laten uitvoeren wordt dan ook gezien als een milieumisdrijf. De gemeentelijke milieuambtenaar, toezichthouders van intergemeentelijke verenigingen en/of de toezichthouders van de lokale politiezone kunnen daarvoor een proces-verbaal opstellen, eventueel gekoppeld aan andere maatregelen. 

Je moet je ketel (twee)jaarlijks laten onderhouden. Die periode kan je met maximaal drie maanden verlengen, maar het volgende onderhoud moet dan wel opnieuw gebeuren op basis van de oorspronkelijke datum. 
 

Wat als je ketel afgekeurd wordt?

Je ketel moet bepaalde verbrandingswaarden behalen. Als die niet behaald worden, werkt de ketel niet goed en heb je drie maanden de tijd om de tekortkomingen weg te werken. Dat kan door de ketel te vervangen of door andere noodzakelijke maatregelen. Je erkend technicus informeert je hierover. Nadat je de tekortkomingen weggewerkt hebt, moet je een nieuw reinigings- en verbrandingsattest laten opstellen. 
 

Wat is de beste tijd van het jaar voor ketelonderhoud?

Laat je ketel bij voorkeur onderhouden voor je hem weer nodig hebt, dus voor de winter. Zo ben je zeker dat hij optimaal werkt wanneer de eerste kou weer in het land is. Hoe vroeger je een afspraak aanvraagt, hoe meer keuze je hebt voor de dag van het onderhoud. Vanaf oktober zitten de agenda’s van de technici immers aardig vol. 

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is niks meer of minder dan het instellen van je radiatoren. Dat kan bij de installatie of achteraf. Zo stroomt er door alle radiatoren precies voldoende warm water om de ruimte optimaal te verwarmen. Vraag daarom aan je installateur om de installatie waterzijdig te laten inregelen. Met een goed ingeregelde installatie bespaar je immers al snel honderd euro per jaar. 
 

Laat je ketel onderhouden door Essent

Zo ben je verzekerd van kwaliteit omdat enkel erkende techniekers het onderhoud uitvoeren. Bovendien wordt het onderhoud ook voor jou op tijd ingepland. Zo hoef je zelf niet beginnen rondbellen om een installateur op tijd bij je thuis te krijgen. Wij houden trouwens ook je attest bij.

 

Daarnaast gaat de service veel verder dan alleen het tweejaarlijkse onderhoud. Met een onderhoudscontract staat er ook een specialist klaar als je verwarmingsketel kapot is. Zo hoef je zelf niemand te zoeken want je weet allicht dat het niet simpel is om meteen een technieker langs te laten komen. Alles wordt met één telefoontje voor je geregeld. 

 

Ook financieel is het interessant. Je betaalt immers een laag bedrag per maand en spreidt zo de kosten.