Ketelonderhoud van je centrale verwarming is belangrijk voor je veiligheid, om energie te besparen en voor het milieu. Maar wat is er verplicht en wat niet? Ook gaan we in op de verschillen voor huurders en eigenaars en op wat ketelonderhoud kost. En: waar vind je snel een betrouwbare technieker?

Ketelonderhoud is verplicht. Maar ...

Woon je in Vlaanderen dan moet je je cv-ketel op gas elke twee jaar laten controleren en onderhouden. In Brussel is dat ook zo, maar in Wallonië gelden er ietwat andere regels. Gebruik je stookolie om je huis te verwarmen, dan moet je ketelonderhoud sowieso élk jaar gebeuren. Meer info over de regels en de verschillen per regio vind je hier.

 

De overheid verplicht regelmatig ketelonderhoud om drie redenen.

  1. Een goed onderhouden ketel is veiliger. Na het onderhoud werkt de afvoer weer optimaal. Dat is belangrijk om CO-vergiftiging te voorkomen. Ook beperk je het brandgevaar. Bovendien loop je minder risico dat je cv-ketel het in het midden van de winter laat afweten. Dan is het niet zo eenvoudig om in 1-2-3 een technieker te vinden.

  2. Regelmatig onderhoud van je ketel levert je een mooie energiebesparing op en je ketel gaat langer mee. Je verbruikt tot 10% minder gas.

  3. Een extra goede reden om je ketel te laten onderhouden: het milieu. De technieker controleert immers de uitstoot van de verbrandingsgassen. Daarnaast reinigt hij de afvoer waarlangs de  rookgassen naar buiten gaan. Kortom: er komen minder schadelijke stoffen in de lucht.

 

Maar wist je dat alleen voor een centrale ketel regelmatig onderhoud verplicht is? Voor toestellen die onafhankelijk werken, hoeft dat niet. Bijvoorbeeld voor gashaarden, warmwaterboilers, ... Toch is het verstandig om ze wél regelmatig te laten controleren om dezelfde redenen als net genoemd.

Een erkende technicus of mag je zelf het onderhoud doen?

Daar is de overheid heel duidelijk in: je mag je eigen ketel niet zelf onderhouden. Dat is logisch. Elke erkende cv-technieker krijgt een speciale opleiding en gebruikt professionele apparatuur. Hij controleert je cv-ketel op alle belangrijke punten zoals slijtage, goede werking, veilige afvoer van rookgas, nazicht van de brander en rendement. Je bent zo zeker dat je ketel tiptop voldoet aan de wettelijke vereisten. 

Weet trouwens dat er een verschillende erkenning is voor het onderhoud van gasketels en stookolieketels. Een tip: via deze link vind je de lijsten van de erkende Technici Gasvormige Brandstof en Technici Vloeibare Brandstof in Vlaanderen. Alleen bedrijven op deze lijsten mogen een officieel attest afgeven.

Bewaar het attest van je ketelonderhoud

Als je verwarmingsketel nagekeken is, dan krijg je een officieel 'reinigings- en verbrandingsattest'. Het bewijst dat je ketel op het moment van de controle in orde was. Een tip: hou dit attest goed bij. Mocht er iets gebeuren, dan kun je zwart-op-wit aantonen dat je in elk geval je ketel tijdig hebt laten onderhouden.

Is een ketelonderhoud ook verplicht voor je brandverzekering?

Vaak hoor je dat de brandverzekering je niet terugbetaalt als je geen attest van een ketelonderhoud hebt. Dat is meestal niet het geval, zelfs niet als de brand in de ketel is ontstaan. De brandverzekering zet die verplichting normaal gezien niet in de voorwaarden. Daar staat waarschijnlijk in wél dat je je woning 'als een goede huisvader' moet onderhouden. Heb je je ketel niet tijdig laten nakijken, dan kan de verzekeraar je nalatigheid verwijten. De brandschade krijg je weliswaar terugbetaald, maar de maatschappij kan dan wél je contract opzeggen. Voor alle zekerheid lees je best je brandverzekeringscontract er nog eens op na.

Huurder of verhuurder: wie moet de ketel laten onderhouden?

Dat is de huurder. Degene die de verwarming gebruikt, staat dus in voor het regelmatig onderhoud van de verwarmingsketel. Behalve als het anders in je huurovereenkomst staat. Ga je binnenkort naar een andere huurwoning? Vraag dan zeker naar het laatste attest van het ketelonderhoud. Stel dat een ketel defect gaat omdat hij niet goed werd onderhouden. Dan kan je als huurder hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Je kan dan moeten opdraaien voor een deel van de herstellingskosten.

Hoelang duurt het en wat kost het?

Ketelonderhoud is een precies en gespecialiseerd werk. Reken voor het onderhoud al snel op een uur. Als je weet dat alles grondig gebeurt dan valt dat best mee. Vraag van tevoren wel of je technieker zijn verplaatsingstijd aanrekent. Dat weegt natuurlijk door in de totale kosten. Een onderhoud van een cv-ketel kost volgens cijfers van de Confederatie Bouw tussen 150 en 200 euro. Niet weinig natuurlijk. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een onderhoudscontract via hun energieleverancier te nemen.

Waarom een onderhoudscontract nemen via je energieleverancier?

Zo ben je verzekerd van kwaliteit omdat enkel erkende techniekers het onderhoud uitvoeren. Bovendien wordt het onderhoud ook voor jou op tijd ingepland. Zo hoef je zelf niet beginnen rondbellen om een installateur op tijd bij je thuis te krijgen. Sommige energieleveranciers houden trouwens ook je attest bij. 

Daarnaast gaat de service veel verder dan alleen het tweejaarlijkse onderhoud. Met een onderhoudscontract staat er ook een specialist klaar als je verwarmingsketel kapot is. Zo hoef je zelf niet te zoeken want je weet allicht dat het niet simpel is om meteen een technieker langs te laten komen. Alles wordt met één telefoontje voor je geregeld. 

Ook financieel is het interessant. Je betaalt immers een laag bedrag per maand en spreidt zo de kosten.