Lente, zomer, herfst of winter: in elk seizoen is het belangrijk je huis te verluchten. Frisse lucht in je woning heeft een positief effect op je gezondheid. Binnenshuis is de luchtkwaliteit doorgaans slechter dan buitenshuis. Bedenk maar eens wat je allemaal in een woning doet: je kookt, ademt, hoest, je gebruikt veel elektrische apparaten … Dat alles zorgt voor luchtvervuiling wat hoofdpijn of misselijkheid en zelfs allergieën kan veroorzaken.

 

Niet enkel voor je gezondheid maar ook voor je energieverbruik is het belangrijk om af en toe frisse, droge buitenlicht binnen te laten. Zo verlaag je de vochtigheidsgraad in je huis en kan je ruimtes efficiënter verwarmen.

 

Maar hoe verlucht je jouw woning zonder warmte te verliezen? Gelukkig zijn er verschillende tips om frisse lucht binnen te laten zonder dat je energie verspilt.

Kies je moment

Vooral na het schoonmaken, als je de was binnen te drogen hangt, of als je hebt gedoucht bijvoorbeeld is het goed om wat frisse lucht binnen te laten. Verlucht een ruimte meteen zodat vochtige lucht niet de kans krijg om zich te verspreiden in je huis. Timing is key!

De ene ruimte is de andere niet

Niet elke ruimte moet even vaak verlucht worden. In je slaapkamer zet je het best elke ochtend het raam even open. Plaatsen waar veel vocht ontsnapt, zoals de keuken en badkamer, verlucht je best ook wat vaker dan pakweg de inkomhal.

Kort maar krachtig

In de winter volstaat het meestal om een raam tien minuten wagenwijd open te zetten en de verwarming eventjes uit te zetten. Dat is veel effectiever dan het raam de hele dag op kiep te laten staan. Zo beperk je ook het warmteverlies. En de muren, vloeren en plafonds krijgen niet de kans om af te koelen. Word het buiten weer wat warmer? Dan mogen de ramen natuurlijk langer open.

Gezonde binnenlucht met gezonde kamerplanten

Kamerplanten zijn een natuurlijk ventilatiesysteem. Dat ze CO2 omzetten is bekend en volgens een NASA-onderzoek zouden bepaalde kamerplanten ook andere schadelijke stoffen in je woning elimineren. De Areca-palm bijvoorbeeld breekt niet enkel CO2 af maar ook formaldehyde. Een ouderwetse sanseveria doet eveneens wonderen voor de gezonde binnenlucht, net als een vaas gerbera’s. Om de lucht in je huis honderd procent te zuiveren, heb je heel veel kamerplanten nodig. Maar alle beetjes helpen!

Verluchten zonder energieverlies gaat makkelijker als je woning voldoende geïsoleerd is

Lees hier over het belang van goede isolatie.