Wil je besparen op je energiefactuur? De meest voor de hand liggende manier is je verbruik verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door je thermostaat een halve graad lager te zetten. Besparen en tegelijk je comfortgevoel verhogen? Dat doe je door bijvoorbeeld je huis goed te isoleren. Maar isoleren, hoe begin je daaraan?

Europese richtlijnen

Vanuit Europa komen er hoe langer hoe meer richtlijnen over de zogenoemde ‘energieprestatie’ van gebouwen. Dat is hoe een gebouw presteert op het vlak van energieverbruik. Ook Vlaanderen gaat hierin mee. Zo moeten bijvoorbeeld alle daken van (huur)woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm.

Eerst het dak isoleren

Warmte stijgt, dat is een eenvoudige natuurwet. Door een niet of onvoldoende geïsoleerd dak verdwijnt maar liefst 25 tot 30% van de energie uit je huis. Naast de Vlaamse regelgeving is dat reden genoeg om eerst je dak te laten isoleren. Wanneer je de zolder niet gebruikt, kan je eventueel overwegen om de zoldervloer te isoleren. Dat scheelt (zeker bij een schuin dak) een stuk in oppervlakte.

Spouwmuur isoleren

Je spouwmuur isoleren is een investering die je woning energiezuinig, maar ook comfortabeler maakt. De isolatie zorgt namelijk ook voor geluidsdemping en vochtbeperking. Spouwmuurisolatie is een specifieke vorm van gevelisolatie die alleen toegepast kan worden wanneer het gebouw spouwmuren heeft. Enkel woningen gebouwd tussen 1940 en 2000 komen in aanmerking. Nieuwbouw na 2000 heeft sowieso geïsoleerde muren. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie valt binnen de vijf jaar dankzij de belangrijke besparing op je energierekening.

Je vloer isoleren of kiezen voor bodemisolatie

Een aangenaam en comfortabel binnenklimaat wordt voor een groot deel bepaald door een goed geïsoleerde (onder)vloer. Bij bodemisolatie ligt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte of de kelder. Het zorgt ervoor dat kou en vocht niet meer vanuit de bodem omhoog trekken. Maar omdat de vloer zelf niet geïsoleerd is, verlies je bij bodemisolatie toch nog warmte. Bij vloerisolatie zit het isolatiemateriaal tegen de vloer aan, aan de onderkant of bovenop. Vloerisolatie is duurder, maar het effect is groter omdat er geen direct contact meer is met de bodem of de koude lucht in de kruipkelder. Dat zorgt voor warmere voeten, meer energiebesparing en een lagere energierekening.

Raamisolatie

Isolatieglas of dubbele beglazing is een goede investering. Maar het positieve effect ervan vermindert snel als je ramen zelf niet goed geïsoleerd zijn. Je hoeft daarom niet meteen nieuwe ramen te laten plaatsen. Sommige kleine isolatiewerken voer je makkelijk zelf uit.

Is grondig isoleren een goed idee?

Lees waarom het een goede investering en energiebesparing is.

Vraag een isolatiepremie aan

Grondige dak-, vloer- of muurisolatie zijn ingrepen die mogelijk een grote hap nemen uit je budget. Gelukkig kan je bij de Vlaamse overheid isolatiepremies aanvragen.