Een avondje tv-kijken, een was op 60 graden draaien en op een koude dag de verwarming een graadje hoger zetten: je staat vast niet vaak stil bij je energiegebruik. De Vlaamse regulator heeft dat wel gedaan en het energiegebruik van een gemiddeld gezin op een rijtje gezet. Dat zorgt voor verrassende inzichten!

Gas of elektriciteit: wat is je grootste energiekost?

Waar geven gezinnen het meest aan uit: aan elektriciteit of aan gas? Het antwoord: gas! Volgens de cijfers van de VREG is de gemiddelde kost van elektriciteit 965 euro per jaar. Heb je zonnepanelen dan zal dat voor jou veel minder zijn, anders zit je daar misschien wel een stuk boven. Het gemiddelde verbruik is 3305 kWh per jaar voor elektriciteit. Bijna 55% van de gezinnen heeft een tweevoudige meter. Logisch omdat je met een hoger verbruik bespaart als je ‘s nachts en in het weekend meer energie verbruikt.

Aan aardgas geven gezinnen dus het meeste uit. Volgens de cijfers van de VREG is dat 1.280 euro per jaar. Waar gebruiken we aardgas voor? Uiteraard om te verwarmen: 68% verwarmt op gas. 32% van de gezinnen kookt op gas en 70% gebruikt het voor warm water en voor in de keuken. Verder verwarmt 11% van de gezinnen elektrisch en 19% gebruikt stookolie.

Samengevat: de gemiddelde kost per gezin voor aardgas en elektriciteit is 2245 euro per jaar ofwel 187 euro per maand. Overigens gaat dit bedrag niet volledig naar je energieleverancier. Van je elektriciteitsfactuur is 64% voor de netbeheerder, overheid en btw. Van je gasfactuur is hun aandeel 55%. Van het bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt, is dus maar een derde tot minder dan de helft voor hem.

Waar gaat je meeste energie naar toe?

We hebben net gezien waar we ons gas voor gebruiken maar hoe zit dat als we ook naar het gebruik van stroom kijken? Dat zie je in dit overzicht.

 

  • Verwarmen: 60%
  • Sanitair water verwarmen: 15%
  • Verlichten: 6%
  • Koelen en vriezen: 6%
  • Koken: 5%
  • Wassen en drogen: 5%
  • Ontspanning en andere: 3%

 

Met andere woorden: als je wilt besparen dan is verstandig omgaan met je verwarmingsthermostaat de beste tip. Als je dat heel eenvoudig wilt doen en veel wilt besparen, dan moet je zeker de voordelen van een slimme thermostaat overwegen. Zo verlaag je je verwarmingskosten met wel 31% zonder dat je aan comfort verliest. Een slimme thermostaat regelt voor jou immers de ideale temperatuur en verwarmt nooit onnodig.

Heb je al energiezuinige toestellen?

Verlichten, wassen en drogen, koelen en vriezen, tv-kijken en gamen: ze zijn volgens de cijfers van de VREG samen goed voor een vijfde van je elektriciteitsverbruik. Energiezuinige toestellen helpen je om minder te verbruiken. De energieklasse maakt een groot verschil voor je verbruik. De allerzuinigste toestellen komen uit de A+++-klasse, de minst zuinige uit de A+-klasse. Voor koelkasten en diepvriezers is A+ overigens het minimum. Nieuwe toestellen moeten voortaan minstens een A+-label hebben. Een A+++-toestel verbruikt 10% minder dan een A++-versie. Die verbruikt dan weer 10% minder dan een A+-apparaat. Als je alles optelt, dan scheelt dat op een jaar een flink bedrag.

Even een misverstand uit de weg werken ...

Uit de cijfers van de VREG blijkt dat zo’n 40% van de gezinnen voor een groen energietarief kiest. Dat betekent dat hun energie gegarandeerd is opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Vaak denken gezinnen met een grijs energietarief dat groene energie duurder is. De cijfers van de VREG weerleggen dat heel duidelijk. De prijsverschillen zijn vandaag heel beperkt. De prijs is dus geen reden om niet voor groene energie te kiezen.

Vergelijken loont!

Energiekosten zijn een belangrijk deel van onze uitgaven. Zoeken we dan ook actief naar het beste aanbod? Dat begint uiteraard met te evalueren wat je verbruik is geweest. Volgens de cijfers van de VREG bekijkt 57% van de gezinnen zijn eindafrekening niet of nauwelijks. Nochtans is dat belangrijk om te weten als je energieprijzen wilt vergelijken. Net zoals het interessant is om naar de promoties en de diensten van de verschillende leveranciers te kijken als je wilt overstappen.