Zou jij ook graag je ecologische voetafdruk verkleinen, maar weet je niet goed hoe? Dat is heel normaal, want in de praktijk blijkt duurzaam leven niet altijd zo eenvoudig. Met het vliegtuig reizen is soms de enige (betaalbare) optie. En bij koud of nat weer is de verleiding nu eenmaal groot om je auto te nemen in plaats van de fiets.

Wil je toch graag je steentje bijdragen aan een gezondere wereld, maar liefst ook je comfortabele leventje behouden? Het kan zeker. We sommen hieronder enkele simpele tips op die je helpen om energiezuiniger door het leven te gaan. Het goede gevoel krijg je er gratis bij.

Jouw duurzame checklist:

  • Vervang je oude elektrische huishoudtoestellen door een zuiniger exemplaar. Let bij de aankoop vooral op het energielabel.
  • Kapotte halogeen- of gloeilampen vervang je best door energiezuinige leds. Die verbruiken tot 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeen. Bovendien zijn ledlampen tegenwoordig beschikbaar in alle mogelijke kleuren. Zuinig én sfeervol.
  • Schakel je elektrische toestellen volledig uit en laat ze dus niet op stand-by staan. In die wachtstand verbruiken televisietoestellen, geluidsinstallaties, modems, smartphoneladers enzovoort nog steeds een beetje energie. Energie die volledig verloren gaat en die je dus onnodig betaalt.
  • Door regelmatig al je kamers te verluchten, verbeter je de luchtkwaliteit in huis en bespaar je energie. Hoe dat komt? Koude buitenlucht is droger dan de lucht binnen. En droge lucht warmt sneller op. Zo eenvoudig is het. En als je af en toe je ramen wagenwijd openzet, hoef je ook geen chemische luchtverfrissers meer te kopen.
  • Gebruik je droogkast zo weinig mogelijk. Het is een echte energievreter. Was die je buiten laat drogen, ruikt trouwens frisser én je kleren gaan langer mee als je ze niet in de droogkast stopt.
  • Kies voor zachte schoonmaakmiddelen, zoals bruine zeep of soda. Agressieve schoonmaakproducten met chloor, ammoniak of zoutzuur bijvoorbeeld, zijn heel slecht voor het milieu en de dampen zijn vaak schadelijk voor je gezondheid.
  • Besproei je tuin met regenwater. Zet een kleine ton onder een regenpijp en sluit daarop je tuinslang aan. Meer heb je niet nodig om regenwater te recupereren. Makkelijk, duurzaam en je bespaart nog op je waterfactuur ook.
  • Zeg eens wat vaker neen tegen je auto en ja tegen je fiets of het openbaar vervoer. Soms heb je echt geen goede reden om toch met je auto te rijden. Naar de bakker om de hoek bijvoorbeeld. Of een dagje uit met de kinderen naar zee? Trein plus fijne wandeling, of file plus parkeerplaats zoeken. Jij mag kiezen …
ENERGIE BESPAREN DOOR ANDERS OM TE GAAN MET VERWARMING?

Je verwarmingskost is gemiddeld de helft van je jaarlijkse energiebudget. Genoeg ruimte dus om te besparen.