Een comfortabel verwarmde woning, dat willen we allemaal. Dankzij de wereldwijde klimaatdebatten koppelen we daar vandaag spontaan de woorden duurzaam en energiezuinig aan vast. Fossiele brandstoffen zijn daarom steeds minder geliefd. Onze verwarmingsketels op aardgas en stookolie (in de volksmond: mazout) zullen we dus in de nabije toekomst moeten vervangen door andere, duurzame verwarmingstechnieken. We lijsten de meest voorkomende mogelijkheden graag voor je op.

Verwarmen met een condensatieketel

Investeren in een condensatieketel is een goed idee. Een condensatieketel werkt nog wel op fossiele brandstoffen (gas of mazout), maar hij stoot minder schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide en stikstof uit. Ook verbruikt een condensatieketel veel minder energie dan een klassieke verwarmingsketel. Dat komt doordat hij een deel van de warmte uit de verbrandingsgassen recupereert. Terwijl een oude cv-ketel rookgassen van 180 graden Celsius produceert, ligt de schoorsteentemperatuur van een condensatieketel slechts 10 graden boven die van de radiatoren. Daardoor biedt een condensatieketel gegarandeerd een veel hoger rendement dan je oude verwarmingsketel. Meer warmte dus terwijl je toch minder verbruikt.

Bovendien past een condensatieketel zich aan aan de buitentemperatuur én de gewenste temperatuur in je woning. Bij een lage warmtevraag functioneert hij op een laag vermogen. Alleen wanneer je putje winter een heet bad neemt terwijl de verwarming bloedheet staat, zal hij op vol vermogen werken.

Een warmtepomp voor je verwarming en warm water

De werking van een warmtepomp is heel eenvoudig. Je haalt warmte van buiten om je huis te verwarmen. De warmtepomp zelf maakt gebruik van elektriciteit. Via een compressor onttrekt ze warmte aan de lucht (aerothermische warmtepomp), de grond of het grondwater (geothermische warmtepomp). Deze vorm van verwarmen wordt ook wel lagetemperatuurverwarming genoemd omdat de aanvoertemperatuur niet hoger is dan 55 graden Celsius. Het is een stuk energiezuiniger dan de klassieke centrale verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur wel 80 graden of hoger kan zijn.

Met een warmtepomp verwarm je je woning op een constante en gelijkmatige manier. Water met een lage temperatuur wordt via leidingen in de vloer of de wanden door je huis verspreid. De techniek is vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen.

Een warmtepomp is interessant als het energieverbruik van de pomp ruimschoots wordt gecompenseerd door de gewonnen warmte. Bij een juiste installatie kan het rendement enorm hoog liggen, tot wel 600%.

DUURZAAM VERWARMEN EN ENERGIE BESPAREN GAAN HAND IN HAND

Maar de snelste manier om te besparen is nog steeds de warmtevraag verminderen. Door goed te isoleren bijvoorbeeld.

Installeer een zonneboiler voor je warm water

Met een zonneboiler maak je gebruik van zonne-energie om je kraantjeswater of zelfs je hele huis te verwarmen. Op zonnige dagen levert een zonneboiler bijna al je warme water, in de winter springt je cv-ketel of je warmtepomp bij. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op je dak en een opslagvat in huis om het warme water in op te slaan.

Een zonneboiler is een eenvoudig systeem dat weinig onderhoud vraagt en ook de kostprijs is relatief laag. Voor de verwarming van je huis komt een zonneboiler het best tot zijn recht via vloer- of wandverwarming. Die systemen maken gebruik van een lage temperatuur. Een zonneboiler is dan vaak voldoende om de nodige temperatuur te bereiken.

Verwarmen met een pelletketel?

De pelletkachel is tegenwoordig helemaal hip. Het nadeel is dat je daarmee maar één ruimte verwarmt. Als alternatief voor een centrale verwarmingsketel op mazout of gas kan je ook kiezen voor een pelletketel of een biomassaketel om je volledige woning te verwarmen. Een biomassaketel is een cv-ketel die werkt op hout, houtsnippers of pellets.

Pelleteren is een speciale manier van persen. Zeer efficiënt om biomassa om te zetten in goedkope brandstof. Pellets zijn een vorm van biomassa. Het is houtafval in natuurlijke staat zonder toevoegingen. Omdat pellets afkomstig zijn van restafval, worden ze beschouwd als CO2-neutraal. Een biomassaketel heeft een hoger rendement dan een klassieke cv-ketel. Bij de verbranding stoot hij wel meer fijn stof uit dan een verwarmingsketel op gas.

Kostprijs en premies voor een nieuwe verwarmingsinstallatie

  • Voor een condensatieketel op gas reken je best op een basisinvestering van 1500 à 4000 euro. Hoogrendement condensatieketels op mazout zijn duurder, tot wel 7500 euro.
  • De kostprijs van een warmtepomp begint vanaf 4000 à 7500 euro. Geothermische warmtepompen zijn een stuk duurder, met prijzen vanaf 10 à 15.000 euro.
  • Een zonneboiler kost gemiddeld tussen 3000 en 5000 euro.
  • Een biomassaketel is duur. Zo kost een volautomatische pelletketel al snel 12.000 euro of meer.

 

De plaatsing van een houtpelletketel om je hele woning te verwarmen komt in aanmerking voor een renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Ook voor andere energiezuinige verwarmingsinstallaties kan je onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen, van de overheid of van je distributienetbeheerder.

Terugverdientijd van je investering in duurzame verwarming

  • Dankzij de 20 tot 30% energiebesparing ten opzichte van een klassieke verwarmingsketel, heb je de kosten van een condensatieketel op gas na ongeveer 10 jaar terugverdiend.
  • Een warmtepomp verlaagt je energiekosten tot wel 75%. De relatief hoge investering heb je na 10 tot 15 jaar terugverdiend.
  • Een gemiddeld gezin bespaart met een zonneboiler ongeveer 150 euro per jaar. Bij gelijkblijvende gasprijzen is de terugverdientijd daarmee ongeveer 12 jaar.
  • Pelletverwarming is zeker goedkoper dan verwarmen op elektriciteit. Vergeleken met aardgas zijn je kosten voor pellets als brandstof ongeveer gelijk. Investeren in een pelletketel is momenteel nog duur. De terugverdientijd is moeilijk te berekenen.