Je verwarming, elektriciteit en warm water nemen een grote hap uit je huishoudbudget. Met wat kleine aanpassingen thuis en een paar nieuwe gewoontes bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. We verzamelden enkele besparingstips waar jij misschien nog niet aan dacht. Graag gedaan!

Zet je verwarming lager, maar schakel ze niet uit

Veel mensen kiezen ervoor om hun huis te verwarmen met gas. Dat is best slim, want het is zuinig en onderhoudsvriendelijk. Maar zelfs als je met gas verwarmt, kan je nog besparen door bewust je verwarming te gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je beter nooit je verwarming volledig uitschakelt? Laat ze ’s nachts op ongeveer 15 graden staan, dan kost het letterlijk minder energie om je huis ’s morgens weer gezellig warm te krijgen. Of installeer een slimme thermostaat. Die regelt de temperatuur bij je thuis automatisch en volgens jouw voorkeuren. Zo slaag je erin om tot 31% te besparen op je verwarmingskosten.

Milieuvriendelijk wassen en energie besparen tegelijk

Goed om te weten: Hoe lager de temperatuur van je wasmachine, hoe minder elektriciteit je verbruikt. Was je kleren dus zoveel mogelijk op 30 of 40 graden. Warmer wassen is enkel nodig voor echt vuile was. Gebruik ook niet te veel waspoeder. Het maakt je was niet noodzakelijk properder, tast soms zelfs je kleren aan en is vooral slecht voor het milieu. Kies tot slot een programma met een hoge zwiersnelheid. Dan kan je nadien, als je er plaats voor hebt, je kleren aan de lucht laten drogen in plaats van in de energieverslindende droogkast.

Microgolf-, halogeen- of gewone oven?

Een microgolfoven is zuiniger dan een gewone oven. Vooral als je enkel je eten wilt opwarmen, is je microgolfoven de betere optie. Het gaat veel sneller waardoor je per definitie kan besparen op elektriciteit. Of heb je al eens van een halogeenoven gehoord? Daarmee bereid je gezond eten zonder vet. Door de krachtige halogeenlamp heb je al in enkele minuten een heerlijke maaltijd klaar. En als je toch de gewone oven gebruikt, dan hebben we nog een slimme besparingstip: Laat hem afkoelen met de deur open. Dat bespaart je alweer wat verwarmingskosten.

NOG MEER BESPARINGSTIPS?

Lees hier hoe je slim bespaart met energiezuinige huishoudtoestellen.

Warm water besparen

Warm water maakt bijna 10 procent van je energierekening uit. En het meeste warm water gebruik je om te douchen. Concrete besparingstip: Vervang je douchekop door een waterbesparend exemplaar. Je zal het verschil niet merken als je doucht, maar wél in je portemonnee.