Ben je van plan binnenkort nieuwe toestellen te kopen zoals een koelkast of airco? Dan kijk je uiteraard naar de prijs en de korting, maar let je ook op het rendement. Want dan kies je voor een toestel waarmee je dag in dag uit bespaart op energiekosten. Wij berekenden hoe je een keuze met het beste rendement maakt.

Wat kost een mobiele airco? De slaapkamer.

Om die vraag te beantwoorden, moet je je eerst afvragen: hoe groot is de ruimte die ik wil koelen? Een woonruimte van 100 m3 heeft een ander aircovermogen nodig dan een slaapkamer van 60 m3. Hoe je dat vermogen berekent, dat lees je hier.

Laten we als voorbeeld een vaak gebruikte ruimte voor airco nemen: de slaapkamer. Voor deze ruimte van gemiddeld 60 m3 meter heb je een vermogen nodig tussen de 1,8 kWh en 2,4 kWh. Neem je als eenheid van vermogen de vaak gebruikte BTU - de Angelsaksische eenheid - dan gaat het om zo’n 6200 tot 8200 BTU. Het exacte vermogen hangt af van of je slaapkamer veel vensters heeft en of hij een schuin dak heeft. Dan wordt dezelfde kamer warmer en moet de airco harder werken. Met bovenstaande vermogens bereik je een temperatuur van 21 graden.

De kleinste modellen mobiele airco zijn dan voldoende. De topmodellen kosten rond de 750 euro, de goedkopere versies van goede kwaliteit zitten rond de 500 euro. De verbruikskosten (bij 200 uur gebruik van 2400 Watt) schommelen rond de 100 euro (25 cent kWh). Als we uitgaan van een levensduur van maximaal 15 jaar (en gelijkblijvende energieprijzen) dan kost een kleine airco per jaar tussen de 83 en 100 euro.

En een mobiele airco voor in de woonkamer?

Voor een living is de airconditioning voor in een slaapkamer niet voldoende. Een rekensommetje vertelt welk vermogen je hier nodig hebt. Voor een woonkamer van 8 x 4 x 3 (hoog) is het volume 96 m3 .Deze ruimte heeft veel glas en er zijn elektrische toestellen die warmte afgeven. Daarom moet je al snel naar een vermogen van rond de 4000 Watt ofwel zo’n 14000 BTU. Het aanbod van dergelijke zware mobiele airco’s is niet heel ruim. Het prijskaartje: rond de 800 euro. Maken we opnieuw de rekensom dan komen we hier uiteraard op een hoger bedrag per jaar uit: airconditioning in je woonkamer kost dan zo’n 250 euro.

Tips
 

  • Controleer of de afvoerslang lang genoeg is voor de plaats waar je de mobiele airco wilt zetten. De slang voert de warme lucht af via een kantelraam of deur.
  • Een mobiele airco weegt makkelijk 25 tot 30 kilo. Dat is niet bepaald ideaal om ze de trap op en af te dragen.
  • Let altijd goed op het energielabel: de verschillen in verbruik tussen A+++ en A+ zijn heel groot, soms tot de helft.
  • Check ook het geluidsniveau van je airco. Een luidruchtige slaapkamergenoot wil je liever niet.

Een koelkast met vriesvak of twee aparte toestellen?

Is het interessant om een koelkast en diepvries apart aan te schaffen of geeft een combi-model een beter rendement? Laten we beginnen met het belangrijkste verschil: als je een combi-model neemt en één toestel ervan gaat kapot dan moet je je hele toestel vervangen.

Kies je voor twee toestellen dan heb je uiteraard twee keer de investeringskosten. Interessant zijn de nieuwe minidiepvriezers met een inhoud van rond de 70 liter. Dat is veel ruimer dan het gemiddelde vriesvak van de combi-uitvoering Als je een minidiepvriezer combineert met een basismodel tafelmodelkoelkast dan kom je op ongeveer 500 euro uit. Een goed basiscombi-model zit ook in die prijsklasse. Wat wel een verschil maakt, is de energiekost. De twee aparte toestellen samen verbruiken enkele tientallen euro’s per jaar meer dan het combi-model. Heb je niet veel diepvriesruimte nodig dan zal je investering in een combi-model je een beter rendement opleveren.