Een goede koelkast of een vaste of mobiele airconditioning zijn niet goedkoop. Maar sta ook eens stil bij hun verbruik want daarmee kun je door de jaren heen veel besparen. Wij geven je 5 voorbeelden die laten zien hoe groot het verschil in verbruik is.

Het verbruik van een tafelmodelkoelkast

Een standaardkoelkast voor 2 tot 3 personen heeft een inhoud van maximaal 154 liter. Als je vergelijkt, let dan op het energielabel. Bij moderne koelkasten gaat dat van A+ tot A+++, de zuinigste koelkast. Maar wat betekent dat precies voor je verbruik? Bij onze vergelijking namen we een koelkast A+++ en een model A+. De eerste verbruikt per jaar 64 kWh en de tweede bijna het dubbele: 124 kWh. Dat scheelt dus over de volledige levensduur een stuk. Als we een levensduur van 15 jaar nemen en een prijs per kWh van 25 cent dan is het verschil in energiekosten 405 euro.

Dit verbruikt een grote koelkast

Een grote koelkast - een ‘Amerikaans’ model - is voor grote gezinnen uiteraard heel praktisch. Deze heeft een inhoud van 400 liter en dat zorgt voor een verbruik dat een stuk hoger ligt dan bij de standaardkoelkast uit bovenstaand voorbeeld. Ook hier zien we grote verschillen in energiezuinigheid. Een A++- uitvoering verbruikt per jaar 389 kWh terwijl een A+++-model met 259 kWh heel wat voordeliger je etenswaren en dranken koel houdt.

Het verschil met een A+-koelkast is nog groter: in onze vergelijking lag het verbruik op 429 kWh per jaar. Over een periode van 15 jaar zijn je energiekosten met het A+++-model daardoor 637 euro lager.

Een vriesvak zorgt voor dit meerverbuik

Veel koelkasten hebben ook een vriesvak(je) boven het koelgedeelte. Vriezen kost meer energie dan alleen koelen dus het energieverbruik van zo’n combi-model kan niet anders dan hoger liggen dan bij een gewone koelkast. Bij een koelvries-combinatie in de klasse van de kleine tafelmodellen loopt het verbruik op tot 146 kWh voor een A++-model. Een A++-koelkast zonder vriesvak doet het met minder: die verbruikt 94 kWh. Na 15 jaar is het meerverbruik van het model met vriesvak 195 euro.

Een diepvries: wat verbruiken een kist en kast?

Kies je beter een diepvrieskist waarin alles in één ruimte ligt of een diepvrieskast met afzonderlijke lades? Het voordeel van een diepvrieskist dat je er grotere producten (dozen) makkelijk in kwijt kunt. Een kast is dan weer overzichtelijker. Maar wat is het verschil in verbruik? Ook hier maakt de energieklasse een groot verschil.

Een diepvrieskist van 327 liter in een A+-uitvoering verbruikt 272 kWh per jaar. Een A+++-model presteert met maar 150 kWh veel beter. Dat scheelt al snel tot 30 euro per jaar aan energiekosten.

Een diepvrieskast verbruikt een beetje meer dan een diepvrieskist. Voor een A+++-model kast van 270 liter is dat 168 kWh, voor hetzelfde A+-model 314 kWh. Dus ook hier is het energielabel je beste raadgever.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een mobiele airco?

Overweeg je een mobiele airco voor de zwoele zomerdagen, dan wil je uiteraard weten welk vermogen die moet hebben én wat het verbruik is. Je kunt dat zelf berekenen in drie stappen.
 

Stap 1. Hoeveel kubieke meter wil je koel houden?
Eerst bereken je de inhoud van de kamer. Is je slaapkamer 5 meter lang, 4 meter breed en 3 meter hoog, dan is inhoud 5 x 4 x 3 = 60 m3.

Stap 2. Bepaal hoe goed een ruimte is geïsoleerd
Elke ruimte krijgt een vermenigvuldigingsfactor. Die hangt af van hoe goed de ruimte is geïsoleerd. Je hebt die bij stap 3 nodig om het aantal Watt koelvermogen te berekenen.

Factor 30: goed geïsoleerde kamers, normale oppervlakte aan glas, geen plat of schuin dak.

Factor 40: geen optimale isolatie, veel ramen of glazen deuren

Stap 3. Bereken het benodigd koelvermogen
Neem nu de berekende inhoud uit stap 1 en vermenigvuldig die met de factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 60 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 30 (Watt per m3). Het benodigd koelvermogen van je airco is dan 1800 Watt ofwel 1,8 kW. Heb je een kamer met factor 40 dan is het vermogen 2400 Watt ofwel 2,4 kW.

Als je airco in de zomer 60 dagen gedurende 4 uur laat draaien, zal je verbruik in het laatste geval 60 x 4 x 2,4 = 576 kWh bedragen. Met een prijs per kWh van 25 cent is dat 144 euro.

Op een aircotoestel staat ook vaak op het koelvermogen in BTU. Dat is een eenheid die in Amerika en het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt. Als je het wilt omrekenen: 1000 Watt = 3,41 BTU/u. In ons voorbeeld van 2,4 kWh is het omgerekend zo’n 8200 BTU.

Investeren in nieuwe koeltoestellen?

Vergelijk hier hun rendement.