De verkoop van airco’s is sinds 2004 verdrievoudigd. In 2017 kochten bijna 50.000 mensen zo’n toestel om het op hete zomerdagen binnenshuis iets aangenamer te maken. De uitzonderlijke zomers van de laatste jaren zorgen traditioneel voor een stormloop als er tropische temperaturen worden aangekondigd. Je huis koel houden op zulke warme dagen kost wel heel wat energie. Heb je al een airco of overweeg je er een te kopen? Doe dan je voordeel met deze tips en weetjes. Zo leer je hoe je een comfortabel klimaat ook op een energiebewuste manier kunt creëren.

Hoe werkt een aircosysteem eigenlijk?

‘Koelen’ is eigenlijk een wat misleidende naam voor een airco. Zo’n systeem voert namelijk warme lucht af waardoor de temperatuur in een kamer lager wordt. Hoe die warme lucht wordt afgevoerd, hangt af van het soort airconditioning.

Het afvoeren van warme lucht kan op twee manieren gebeuren. Bij de eerste manier worden er stoffen gebruikt - water of lucht bijvoorbeeld - die een lagere temperatuur hebben dan de omgeving. Denk daarbij aan de water- of luchtkoeling in een motor. Bij de tweede manier zorgt het principe van een warmtepomp voor de lagere temperatuur. Eenvoudig gezegd: een warmtepomp voert door een ingenieus mechanisme warme lucht af en zet die om in koude lucht. Je koelkast blijft bijvoorbeeld op die manier koel. Maar ook een airco werkt volgens het principe van een warmtepomp: hij haalt ook de warme en vochtige lucht uit je huis en verkoelt zo de lucht binnenshuis.

Een vaste airco of mobiele airco?

Een vaste airco is meestal een zogeheten splittoestel. Deze lucht-lucht-warmtepomp bestaat uit een binnentoestel en een buitentoestel. Ertussen loopt een leiding voor de koelvloeistof en het condenswater. Ze worden aan elkaar gemonteerd en moeten dus een vaste plaats in een kamer krijgen. Het voordeel van een vaste airco is dat ze efficiënter is dan een mobiel toestel. Het vermogen is perfect afgestemd op een bepaalde ruimte. Zo verbruik je niet onnodig veel energie. Nog een pluspunt: een vaste airco is minder lawaaierig. Het meeste lawaai komt namelijk van het buitentoestel. Een vaste airco is wel duurder in de aanschaf: per kamer moet je rekenen op een bedrag vanaf 1000 euro.

Het tweede type is de mobiele airco. Die voert de warmte af via een slang die uit een raam hangt. Door die opening komt er wel weer warmte naar binnen waardoor een mobiele airco minder efficiënt is. Maar een mobiele airco kun je dan wel weer verplaatsen en zo verschillende ruimtes verkoelen. Een mobiele airco is ook een stuk voordeliger in aankoop. Rond de 500 euro heb je al een toestel van goede kwaliteit.

Ventilator, zonwering of kan het voordeliger?

Een koel huis betekent dat je in de eerste plaats moet investeren in maatregelen om de warmte buiten te houden. De voordeligste manier: zorg voor voldoende verluchting. Alle warme lucht die je uit je huis krijgt, hoef je niet af te koelen. Verlucht dus op warme zomerdagen voor het slapengaan en ‘s ochtends alle kamers. Zo wordt het gratis een paar graden minder warm.

Een andere voordelige oplossing is een ventilator. Hij verplaatst de warme lucht zonder dat de temperatuur echt afneemt. Je zweet verdampt namelijk sneller zodat je lichaam afkoelt. Daardoor daalt de gevoelstemperatuur. Sommige mensen zetten een bevroren plastic fles water voor de ventilator. Dat verkoelt een beetje maar de vochtigheid in huis neemt wel toe. En het is natuurlijk omslachtig.

De zon buitenhouden is een andere slimme manier om de temperatuur in huis te beheersen. Daarom is zonwering een investering die echt loont. Dan heb je de keuze tussen buitenzonwering en binnenzonwering. Wij raden aan om je zonwering aan de buitenkant te plaatsen. Dit systeem zorgt voor voldoende licht maar houdt de uv-straling en warmte buiten. Zo houd je 85% van de warmte-energie tegen. Binnenzonwering doet dat, afhankelijk van de kwaliteit, tussen 35% tot 65%.

Let zeker op de kleur van de zonwering. Donkere kleuren zijn een betere filter dan lichte kleuren, zonder dat ze een storende factor voor de lichtinval zijn.

Is je airco een energievreter?

We zien klimaatregeling vooral terug in slaapkamers. Dat is tijdens zwoele zomernachten natuurlijk een prettige luxe. Maar is het ook betaalbaar? Voor een slaapkamer van 20 m2 is je energiekost ongeveer 100 euro per zomer. Voor dat bedrag werkt je airco ruim 200 uur. Dat is voor één slaapkamer natuurlijk niet weinig maar als je er een goede nachtrust voor over hebt, dan is het de investering zeker waard.

Koelkast of airco kopen?

Zo veel gebruiken deze 5 toestellen.