Nieuwbouw of verbouwingen moeten aan bepaalde energienormen voldoen. En voor alle Vlaamse woningen is een minimale vorm van dakisolatie verplicht. Het is alvast één goede reden om op zijn minst het dak van je huis onder handen te nemen. Wij geven je graag enkele extra redenen om wat grondiger over isolatie na te denken.

1. Door je huis te isoleren, bespaar je energie

De belangrijkste reden om te isoleren is natuurlijk dat je energie bespaart. Want energiezuinig wonen begint bij een goede isolatie. Met altijd de juiste temperatuur in huis verhoogt je comfortgevoel en je verbruikt enkel wat je nodig hebt. Goed voor je portemonnee, want je energierekening daalt, én voor het milieu!

2. Gemiddelde terugverdientijd maakt de investering interessant

Een doorsneegezin bespaart enkele honderden euro’s per jaar met de juiste isolatie. Afhankelijk van het soort isolatie betaalt je investering zich gemiddeld binnen de 2 à 7 jaar terug.

3. Positief effect op je ecologische voetafdruk

In een goed geïsoleerd huis kan je verwarming een graadje lager. Zo verkleint je ecologische voetafdruk. Als je daarnaast ook kiest voor milieuvriendelijk isolatiemateriaal, dan ben je helemaal goed bezig. Investeren in duurzame isolatie is investeren in de toekomst.

4. Isoleren verhoogt je comfort

Goede isolatie betekent:

 

 • minder tocht
 • minder vocht in je huis dus een kleiner risico op schimmelgroei
 • minder warmteverlies
 • een aangename binnentemperatuur zonder voortdurend bij te warmen als het buiten koud is
 • en lekker koele kamers in de zomer

  5. Isoleren verhoogt de waarde van je huis

  Een goed geïsoleerd huis is een duurzaam huis. Dat zorgt voor een meerwaarde als je ooit wil verkopen.

  6. De werken zijn geen al te grote last

  Kleine aanpassingen doe je makkelijk zelf. Grotere isolatiewerken laat je best door een vakman uitvoeren. Dan weet je zeker dat het op een professionele manier gedaan is en dat het niet langer duurt dan nodig. Het isoleren van je spouwmuren bijvoorbeeld is op max. twee dagen gebeurd.

  7. Je kan een isolatiepremie aanvragen

  Grondig isoleren kost best veel geld, maar bij de Vlaamse overheid of bij je distributienetbeheerder kan je isolatiepremies aanvragen.