Vanaf 2020 is de Vlaamse dakisolatienorm weer wat strenger. Grondige dak-, vloer- of muurisolatie zijn ingrepen waarvoor je vaak een aanzienlijk budget moet reserveren. Gelukkig kan je bij de Vlaamse overheid isolatiepremies aanvragen. Of je voert zelf enkele isolatiewerken uit. Die hoeven helemaal niet zo veel te kosten. De kleine aanpassingen die we hieronder opsommen zijn bovendien goed voor je comfort én je energiefactuur.

1. Maak kieren rond je ramen dicht met tochtstrips

Het positieve effect van dubbele beglazing vermindert snel als je ramen niet goed afgedicht zijn. Warmte ontsnapt en koude lucht kruipt langs de kieren naar binnen. Dat veroorzaakt een onaangename tocht. Het is een probleem dat je makkelijk kan oplossen door zelfklevende tochtstrips aan te brengen. En heb je een beetje klustalent? Spuit dan de kieren dicht met siliconen. Als dat allemaal niet helpt en je bent toch aan nieuwe ramen toe, kies dan voor pvc. Pvc-ramen zorgen tegelijk voor thermische en akoestische isolatie.

2. Plaats isolerende raamfolie

Hebben je ramen nog enkel glas, dan kan je het warmteverlies beperken met isolatiefolie die je op het glas of op de randen van het raamkozijn kleeft. Combineer je de folie met dikke gordijnen, dan versterk je het isolerende effect nog.

3. Ook tochtstrips aan de deuren houden koude buiten

Plaats tochtstroken aan buitendeuren of deuren die grenzen aan niet-verwarmde ruimtes, zodat de warme lucht niet kan ontsnappen en koude buiten blijft. Kieren onderaan de deur kan je afdichten met borstelstrips of met een tochtrol die je weer weghaalt als het buiten opnieuw warmer wordt. Heb je een voordeur met een brievenbus? Vergeet die dan ook niet te isoleren met een tochtklep.

4. Tapijten op de vloer zijn makkelijke isolatie

Tapijten kleden je woning letterlijk en figuurlijk aan. Ze zijn decoratief en zorgen ervoor dat je vloer warmer aanvoelt. Vast tapijt werkt natuurlijk het best als isolatie, maar losse matten zijn ook handig. Als buiten de temperatuur stijgt, dan haal je het tapijt gewoon weer weg als je dat liever hebt.

IETS GRONDIGER ISOLEREN?

Lees hier hoe je een koudebrug kan verhelpen.

5. Warmtereflecterende folie helpt goed

Er ontsnapt ook veel warmte via de muren achter je radiatoren. Zeker als het gaat om niet-geïsoleerde spouwmuren kan een warmtereflecterende muurfolie het energieverlies fors beperken. De folie koop je aan in rollen die je op maat uitsnijdt en vastkleeft met dubbelzijdige tape. Een kleine ingreep met een groot isolerend effect!

6. Verwarmingsbuizen isoleren

Voor het warme water van je verwarmingsketel je radiatoren bereikt, heeft het al een hele weg afgelegd. Daarbij gaat er tot wel 20% van de warmte verloren, vooral in je kelder of de garage omdat je die normaal gezien niet verwarmt. Verwarmingsbuizen kan je heel gemakkelijk zelf isoleren met voorgevormde isolatieschalen of glaswol.

7. Ten slotte: Maak stopcontacten en kleine gaatjes dicht

Het warmteverlies is eerder miniem, maar kleine gaatjes en stopcontacten zorgen soms voor luchtcirculatie die je een onaangenaam gevoel bezorgt. De gaatjes kan je dichten met muurvuller bijvoorbeeld. Stopcontacten maak je makkelijk dicht met een kinderbeveiliging.